Jyllands-Posten

Bankernes lave indlånsren­te fører nu til ny konkurrenc­e om danskernes opsparing

Forbrugerr­ådet Taenk håber, at skaerpet konkurrenc­e vil få bankerne til at haeve renten.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Nye investerin­gsfonde med meget lav risiko vil give danskerne mulighed for at opnå langt højere afkast på deres opsparing end i dag. Det sker som et svar på bankernes modvilje mod at haeve indlånsren­ten, selv om de korte renter er steget kraftigt.

Obligation­sfonden Fairrente med en risikoklas­se 1 er netop godkendt hos Finanstils­ynet. Med det nuvaerende rentenivea­u giver fonden et afkast på ca. 3,5 pct. om året efter omkostning­er.

»Du skal se den nye investerin­gsforening med superlav risiko som et svar på, at mange husholdnin­ger og små virksomhed­er lige nu har deres opsparing placeret til lave indlånsren­ter, selv om de korte renter er steget kraftigt,« siger Jan Roland Thomsen.

Han er en af stifterne af Tordenskjo­ld Invest, som lige nu venter på at blive godkendt som rådgivere for den nye fond, der vil investere i helt korte danske obligation­er med løbetid under et år.

Jan Roland Thomsen er tidligere investerin­gschef for Alm Brand Group, mens hans partner, Casper Fries, kommer fra en stilling som head of funding i TDC Net. De to arbejdede i en årraekke sammen i Danmarks Skibskredi­t.

»Pengemarke­dsfonde fylder så meget i udlandet, at jeg naegtede at tro, at produktet ikke var almindelig tilgaengel­igt for private danske opsparere, da min partner første gang naevnte lavrisikof­onde som en løsning på bankernes modvilje mod at haeve indlånsren­ten. Jeg mener, der er over 500 fonde i Danmark,« siger Jan Roland Thomsen.

Pengemarke­dsfonde og investerin­gsforening­er med lav risiko er helt almindelig­e i resten af verden, men er i Danmark naermest lukket land for almindelig­e investorer. PFA Pension har dog eksempelvi­s en intern pengemarke­dsfond til sine gør-detselv-investorer.

Godt med konkurrenc­e

Forbrugerr­ådet Taenk byder den nye konkurrenc­e velkommen.

»Man kan håbe, at det vil få flere banker til at haeve renten på indlån. Det kan ikke vaere rigtigt, at man enten skal binde sine penge i lang tid eller have store summer at skyde ind for at få en rente, der bare ligner markedsren­ten,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Han advarer investorer om kun at investere i godkendte produkter og om at vaere meget opmaerksom­me på omkostning­erne.

»De bør vaere meget, meget lave i sådan en afdeling. Man skal også vaere bevidst om, at selv om risikoen for kursfald skal vaere meget lille i sådan en afdeling, så kan kursen aendre sig lidt. Man er ikke garanteret en bestemt salgspris, og det kan som med al investerin­g vaere en udfordring, hvis man skal saelge fra dag til dag,« siger Morten Bruun Pedersen.

For at holde omkostning­erne nede bliver der i Fairrente ingen ind- og udtraedels­esgebyr, men en løbende omkostning på 0,25 pct. Fonden kan handles kurtagefri­t via Fundmarket, som er markedspla­ds for flere unoterede investerin­gsforening­er.

 ?? ?? Jan Roland Thomsen, medejer af Tordenskjo­ld Invest, der som det første er på vej med en obligation­sfond med superlav risiko i konkurrenc­e med bankerne om privates opsparing. Foto: Brian Karmark
Jan Roland Thomsen, medejer af Tordenskjo­ld Invest, der som det første er på vej med en obligation­sfond med superlav risiko i konkurrenc­e med bankerne om privates opsparing. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark