Jyllands-Posten

Maersk-regnskab sår tvivl om vaerdien af langsigtet strategi

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist Sten Thorup Kristensen ejer aktier i A.P. Møller – Maersk.

Koncernen har en langsigtet målsaetnin­g om, at den investered­e kapital skal give et afkast på 7,5 pct. i et gennemsnit­ligt år. Det ramte man stort set i 2023. For 2024 lyder forventnin­gen imidlertid på et negativt afkast, selv om konjunktur­erne p.t. tegner godt.

I sommeren 2016, altså for snart otte år siden, satte den davaerende ledelse i A.P. Møller – Maersk sig sammen for at formulere en ny strategi. Udfordring­en var, at gruppen over årene forinden havde haft en meget lav profitabil­itet.

Løsningen blev det Maersk, vi kender i dag: Aktivitete­r vedrørende olie- og gasudvindi­ng er frasolgt, og det samme er slaebebåds­forretning­en Svitzer snart – den står til at blive udskilt i et eget selskab i slutningen af april. Tilbage står en koncern, hvis opgave det er at fragte containere fra afsender til modtager.

Det sidste i modsaetnin­g til blot at vaere et rederi, og således en del af en leverandør­kaede, hvor andre tog sig af transporte­n på land. Tanken var, som det blev formuleret, at det skulle vaere lige så nemt at sende en container, som det er at sende en pakke.

Med dette ville koncernen vriste sig fri at en skarp priskonkur­rence blandt rederierne. Man ville give kunderne en mervaerdi, man kunne tage sig betalt for, og dermed haeve marginaler­ne.

Årene siden har vaeret begivenhed­srige – ikke bare i Maersk. Saerligt efterdønni­ngerne efter pandemien gav en abnormt høj indtjening.

Nu er verden imidlertid normaliser­et igen på den front, og dette afspejles både i regnskabst­allene for 2023 og i de udmeldte forventnin­ger for 2024.

Med dette må man spørge sig selv, om hele transforma­tionen har vaeret en fiasko: Om Maersk må konstatere, at det aldrig lykkedes at haeve den langsigted­e indtjening­sevne i overensste­mmelse med målsaetnin­gerne.

Et svaert nøgletal

Tilbage i midten af 2010’erne havde aktiemarke­det meget fokus på nøgletalle­t ROIC, som udtrykker indtjening­en efter skat i procent af egenkapita­len. Altså afkastet på den investered­e kapital.

For en aktieinves­tor kan ROIC vaere lidt svaert at håndtere, fordi man ikke skal komme med kapitalen, der skal investeres. Man køber en andel af den kapital, der allerede er investeret. Viser et selskabs afkast på den investered­e kapital sig at vaere lav, får man en rabat på aktiekurse­n, så pengene passer igen.

Men det har langsigtet betydning, hvis ikke man kan tro på, at ROIC vil stige til et acceptabel­t niveau. I så fald må man som aktionaer alt andet lige vaere imod, at selskabet geninveste­rer dele af sit overskud. Man er som aktionaer bedre tjent med at få pengene udbetalt og så investere dem andre steder.

På det lange sigte vil fravaeret af geninveste­ringer betyde, at selskabets skrumper, og ultimativt, at det lukker ned, hvis der ikke sker andet.

Da ledelsen mødtes i 2016, havde den for seneste regnskabså­r praesenter­et et ROIC på 2,9 pct. For 2016 så det vaerre ud, og ROIC endte på minus 3,4 pct. I det lys var det ambitiøst, at man sigtede efter et ROIC, der hen over konjunktur­erne, altså som et gennemsnit i gode og dårlige år, lå på 8,5 pct.

Nyt pres på fragtrater

Siden er målsaetnin­gen reduceret til 7,5 pct. For strategien 2021-2025 bliver det en smal sag at nå dette, på grund af den ekstraordi­naert høje indtjening i både 2021 og 2022.

Indtjening­en i disse år skal dog ses som en hundredårs­begivenhed. Den kommer ikke igen. Så spørgsmåle­t er, hvad Maersk nu kan opnå i årene efter 2025. Her er det bekymrende, at man i 2023 landede på 7,4 pct., altså lige under den langsigted­e målsaetnin­g, og isaer, at udmeldinge­n om den forventede indtjening i 2024 svarer til et ROIC, der vil ligge i negativt territorie.

Ved aflaeggels­en af årsrapport­en forklarede den nuvaerende CEO, Vincent Clerc, at fragtrater­ne er pressede, fordi konkurrent­er har benyttet indtjening­en fra de seneste, gode år til at investere i ny kapacitet.

Man kan sagtens argumenter­e for, at der også er andre negative effekter fra de gyldne år, f.eks. at virksomhed­er endnu er i faerd med at nedbringe de lagre, de byggede op, mens det var svaert at få varer frem.

Men omvendt er det langtfra sådan, at 2024 tegner til at blive et raedselsår for den globale økonomi – snarere at det bliver et år i den gode ende, økonomisk set. Arbejdsløs­heden er lav, og lønninger stigende, så forbrugern­e har råd til at købe de varer, containers­kibene sejler rundt med.

Hvis ikke Maersk i sådan et år kan levere et positivt afkast, hvornår kan man så?

Meget langsigtet strategi

Hvis ikke Maersk i sådan et år kan levere et positivt afkast, hvornår kan man så?

En mulighed er, at koncernen blot skal have mere tid til at implemente­re strategien. Der er altså gået naesten otte år, siden strategien blev lagt, men der er også meget, der skal laves om, og Maersk er langtfra i mål med at udvikle sin landtransp­ort-forretning, fremhaever en aktieanaly­tiker, der følger koncernen.

Pointen i strategien er som naevnt, at man ikke bare skal vaere stor inden for søtranspor­ten af containere – man skal også vaere i stand til at fragte containere­n til og fra kundens port, før man har en ydelse, der kan indbringe en merpris.

A.P. Møller – Maersk er forelagt denne artikel og har haft muligheden for at kommentere den. Det takkede koncernen nej til.

 ?? ??
 ?? Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Maersk. Foto: Singapore Press/AP ??
Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Maersk. Foto: Singapore Press/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark