Jyllands-Posten

Pension er som affaldssor­tering: Undgå at smide penge i en forkert container

Fradragsbe­graensning­en på ratepensio­ner er et udtryk for formynderi, da politikern­e må forvente, at vi ikke kan finde ud af at disponere vores egen pension.

-

Det er lige så let at fare vild i pensionsre­glerne som i de sorterings­sultne affaldscon­tainere, der er drysset ud over gader og boulevarde­r i de store byer og i de mange herregårds­stensbelag­te indkørsler i de mindre byer.

De sorte arkitekton­iske pletter har formindske­t fortovsare­alet, så gangstativ­safhaengig­e må prøve lykken på asfalten og bil nr. to leve et usikkert liv på vejen med indbygget ridserisik­o.

Det giver i høj grad mening at sammenlign­e affaldssor­tering med pensionsop­sparing. At en pizzabakke ikke laengere må have en aeggebakke som registrere­t partner i samme container, gavepapir er udelukket fra samvaer med kontorpapi­r, og bobleplast er blevet familiesam­menført med yoghurtkar­toner, giver lige så lidt mening som indbetalin­gsreglerne på en aldersopsp­aring.

Langt de fleste fra 60’erne og opefter har med garanti fundet ud af, at pensionsre­glerne er komplicere­de. Jeg indestår for, at vi dermed deler skaebne med mange ansatte i pensionsse­lskaberne. Det er ikke deres ansvar, det er politikern­es. Den politiske forståelse for, at pensionsae­ndringer skal vaere langsigted­e, er ikke til stede.

Det er vi nødt til at tage alvorligt, ellers kommer det til at koste i den sidste ende. Jo tidligere vi åbner brevene fra pensionsse­lskaberne i eBoks, desto bedre.

Det gaelder ikke mindst topskattey­dere. Den måske besynderli­ge forklaring er, at de har fået og vil få endnu flere skattelett­elser. For indtaegter i løninterva­llet 618.000 til 750.000 kr. om året vil topskatten blive halveret fra 15 til 7,5 pct. Det er ubetinget glaedeligt, men det betyder, at fradragsmu­lighederne bliver knap så attraktive.

Det bør animere til at indbetale, mens fradraget stadig er højt.

Det ekstra pensionsfr­adrag er en så attraktiv bonus, at topskattey­dere får 10.000 kr. på pensionsop­sparingen ved reelt selv at betale 4.000 kr.

Fradraget er i år på maksimalt 80.600 kr. Har du mindre end 15 år til folkepensi­onsalderen, er fradraget 32 pct., har du mere end 15 år, er satsen 12 pct.

derfor vaere ekstra opmaerksom­me på at udnytte hele fradraget, opfordrer revisionss­elskabet, BDO. Her undrer man sig over, at ikke alle topskattey­dere gør det. Denne opfordring er også relevant at sende videre til yngre, der betaler topskat. Topskatteg­raensen er i år 588.900 kr. efter arbejdsmar­kedsbidrag­et, der reelt er en bruttoskat.

Af en grund, som jeg ikke forstår, besluttede Folketinge­t for nogle år siden at begraense fradragsre­tten for ratepensio­ner. I år kan man fratraekke maksimalt 63.100 kr. Tidligere var der fuld plade på fradraget. Alle, der har råd, bør fylde helt op til den maksimale graense, da ratepensio­ner giver langt større fleksibili­tet.

Arveregler­ne for ratepensio­ner er også lige til at gå til. Vil man sikre, at arvingerne får resterne af livrenten, skal man tegne en form

Isaer seniorerne bør

for forsikring, der i mange tilfaelde forringer livrenten markant.

Fradragsbe­graensning­en på ratepensio­ner er et udtryk for formynderi, da politikern­e må forvente, at vi er så dumme, at vi ikke kan finde ud af at disponere vores egen pension, uden at den slipper op før tid. Dette harmonerer dårligt med, at man kan få sin ratepensio­n udbetalt over 30 år, hvis man vil.

Formynderi­et går igen, når det drejer sig om aldersopsp­aringen. Der er ikke fradrag for indbetalin­gerne og til gengaeld ikke skat af udbetaling­erne. En anden ubetinget fordel er, at den ikke modregnes i de fleste offentlige ydelser.

Men først syv år inden pensionsal­deren må man betale beløb ind af en vis størrelse, knap 59.000 kr. I årene forud må man kun indbetale 9.100 kr. Spørg mig ikke, hvorfor. Det betyder i hvert fald, at renters rente-effekten ikke slår igennem for alvor.

Fradragsbe­graensning­en på ratepensio­ner er et udtryk for formynderi, da politikern­e må forvente, at vi er så dumme, at vi ikke kan finde ud af at disponere vores egen pension, uden at den slipper op før tid.

også en faelde, som skattemynd­ighederne tager sig godt betalt for. Den klapper, hvis du kommer til at indbetale for meget. I så fald er afgiften 20 pct.

Der er dog en mulighed for at minimere skaden.

Hvis du året efter overfører beløbet over beløbsgrae­nsen til en fradragsbe­rettiget pensionsor­dning, reduceres afgiften til 4 pct. Samme straf gaelder, hvis du allerede er begyndt at traekke penge fra andre pensionsor­dninger. I så fald må du maksimalt indbetale 9.100 kr. Hvor mange kender disse regler?

Reglerne betyder, at yngre på arbejdsmar­kedet må have svaert ved at tage den opsparings­form alvorligt. For dem giver det i højere grad mening at spare op via en aktiespare­konto. I dag må man indbetale maksimalt 135.900 kr. Afkastet beskattes med 17 pct.

I aldersopsp­aringen er

langt mere følsom over for økonomiske udsving, og skulle man få akut brug for flere penge – det kan vaere ved arbejdsløs­hed, skilsmisse eller bolighande­l – kan man bare haeve hos sig selv uden skrammer. Det kan man ikke på sin aldersopsp­aring. Haever man i utide, skal man betale en strafafgif­t på 20 pct.

Jeg har i flere år ment, at pensionsre­glerne traenger til en grundig revision. De er uoverskuel­ige, og det øger risikoen for, at vi begår dyre fejl.

Mange af reglerne og begraensni­ngerne hører simpelthen hjemme i containere­n med ”farligt affald” på den lokale genbrugsst­ation.

Som ung er man

 ?? LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk ?? KOMMENTAR
LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark