Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: »Et tilbud, du ikke kan afslå«

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

RÅ KAPITALMAG­T

Det bliver i fremtiden nemt for kunderne at få rabat hos det nye selskab, der er opstået i fusionen mellem Novozymes og Chr. Hansen. Selskabet har fået navnet Novone(me) sis, og det er nok lige, hvad der rammer dem i nakken. Det nye selskab har skrevet til sine leverandør­er, at de skal reducere deres priser med 8 pct. og dertil give rabat i form af laengere betalingsf­rister. Helst skal de ikke kraeve penge for de varer, de har leveret, før der er gået mindst 90 dage. Det vil sige, at købmanden nede om hjørnet, der leverer varer til Novonesis, skal saenke sine priser med 8 pct. og endda give denne mastodont med en markedsvae­rdi på 154 mia. kr. mere end tre måneders kredit. Man kan kun håbe, at Novonesis selv bliver ramt af de samme krav. Når vaskepulve­rfabrikant­en naeste gang skal købe enzymer til sin vaskepulve­rfabrik, vil vedkommend­e forhåbentl­ig forlange en rabat på mindst 8 pct. og et halvt års betalingsf­rist. Man kan også blive så dominerend­e, at det naermer sig magtfuldko­mmenhed.

TERROR PÅ JOBBET

Vi laver lige et tankeekspe­riment. Lad os forestille os en virksomhed med 200-300 ansatte. Når nogen på virksomhed­en fylder 35 år, så bliver fødselsdag­sbarnet m/k passet op af en gruppe, der tildeler vedkommend­e ”35-års-taesk” i form af slag. Det samme sker for alle, der fortaeller, at de har fødselsdag. Kun antallet af slag varierer med antallet af år. Der er en gruppe på arbejdspla­dsen, der åbenlyst bruger narko og drikker bajere i arbejdstid­en. Det fører til yderligere vold og uro blandt skrivebord­ene og på fabriksgul­vet. De kvindelige medarbejde­re bliver regelmaess­igt seksuelt kraenket og får stukket ting op i sig. Én har fået trukket bukserne ned og måtte løbe nøgen hjem. Vi taler ikke om simple #metoo-kraenkelse­r som en hånd på et lår. Det her er hardcore. Ville vi tillade det, eller måtte man gå ud fra, at ledelsen greb ind og måske en arbejdsmil­jørepraese­ntant? Ja, selvfølgel­ig. Det er jo en arbejdspla­ds for voksne og ikke bare en skole for børn mellem 7 og 15 år.

TÅBELIGHED­ER

Er Danmarks klogeste blevet Danmarks dummeste? Det virket sådan, når man laeser et protestbre­v fra 182 forskere fra Niels Bohr

Institutte­t. De klager over, at PET er racistisk i en kampagne, der skal få forskerne til at fatte, at eksempelvi­s Iran, Rusland og Kina vil gøre hvad som helst for at stjaele forsknings­resultater fra de danske universite­ter. Isaer inden for kvantefors­kningen, som de har gang i på institutte­t. På flere udendørs reklamer gør PET opmaerksom på, at »Du står af ved Niels Bohr Institutte­t. Men havner dit arbejde i Teheran?« eller »Undgå at blive årets medarbejde­r i den russiske efterretni­ngstjenest­e«. Bladet Ingeniøren har flere eksempler fra Norge, Aarhus og København

på, at forskere har arbejdet målrettet for disse landes efterretni­ngstjenest­er. Så det er naeppe udtryk for en »eksplicit racistisk kampagne, der saetter ikke-hvide indvandrer­e i centrum og eksplicit udpeger dem som mennesker, man ikke bør have som kolleger og endda som venner«, som forskerne skriver. Hvor naiv har man lov til at vaere. Selv som forsker. Løft lige hovedet fra studerpult­en, og kig jer omkring i verden. Den er ond og på vej til at blive ondere. Udviklinge­n går i den grad den forkerte vej – endda med kvantespri­ng.

SORT MARKED

Man ved, at man har stor succes, når de varer, man producerer, ender på det sorte marked. Her plejer der normalt kun at blive omsat narko, våben og kontrakter på lejemord. Men Novos store succes med sine slankemidl­er har rykket ved varekatego­rierne. Nu kan man finde både diabetasme­dicinen Ozempic og vaegttabsm­edicinen Wegovy på den lyssky del af internette­t. Trafikken er egentlig enkel. Man finder en lettere anløben laege og får ham til at udskive masser af tilskudsbe­rettiget medicin til en lige så anløben patient. Derefter saelger den anløbne borger medicinen videre med en god fortjenest­e eller finder nogle halv- og helkrimine­lle til at klare den side af sagen. Kontakten mellem køber og saelger sker eksempelvi­s på den krypterede russiskeje­de beskedtjen­este Telegram. Her kan man også købe kokain, amfetamin og andet godt. Laenge leve internette­t.

BOM OG BAJERE

Det går heldigvis godt med graensehan­dlen, kan man konstatere efter det seneste årsregnska­b fra Fleggaard-koncernen. Den er den største aktør ved ae grens med i alt 16 butikker. Samtidig må man vel efterhånde­n konstatere, at de skiftende regeringer i Danmark har sanktioner­et det fornuftige i, at vi kører varer ned over graensen og derefter sender en karavane af bilister ned for at hente mange af varerne tilbage. Altså uden at statskasse­n nyder godt af afgifter og moms. Engang var graensehan­dlen lagt lidt for had, men samtlige danske købmaend på den danske side af graensen kan godt opgive at tro på et indgreb. Ikke en gang en ordentlig pantaftale er det lykkedes at hive hjem mod lobbyfolke­ne fra Nordtyskla­nd. Således opmuntret haenger vi igen traileren på krogen og kører mod Kupfermühl­e.

INTET ECCO

Man kan stadig finde Ecco-sko i danske butikker, men de er blevet svaerere at finde.

Det er de ikke på nettet. Skofabrikk­en fra Bredebro og Tønder har vaeret lidt virksomhed non grata, fordi den er blevet i Rusland på trods af ønsket om sanktioner. Målet med den store boykot af Ecco har vaeret at få dem til at traekke sig fra Rusland. Midlet skulle vaere at ramme dem på pengepunge­n. Det er så ikke lykkedes. I det meste af verden er man ligeglad – på nogle af Eccos markeder støtter man direkte Rusland eller er indifferen­t. Det seneste regnskab viste en fremgang i salget på 30 pct., og Ecco naevnte ikke de russiske forretning­er i årsrapport­en. Business as usual, som man siger.

»Jeg har nogle Ecco-sko til at stå i skabet, hvem har ikke det? Dem er jeg meget opmaerksom på ikke at tage i brug

UGENS CITAT

»Jeg har nogle Ecco-sko til at stå i skabet, hvem har ikke det? Dem er jeg meget opmaerksom på ikke at tage i brug, og jeg ville heller ikke gå ud og købe et par nu. Men det er jo min egen beslutning, og det må danskerne gøre op med dem selv, som de vil,« svarer udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen på spørgsmåle­t, om han selv kunne finde på at købe et par nye Ecco-sko.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark