Jyllands-Posten

»Vaer dig selv, alle andre er taget«

Suzanne Brøgger skriver klogt og tankevaekk­ende om tilvaerels­en. I sin nye bog kigger den 79-årige forfatter tilbage og spejler sig i en lang raekke kunstneris­ke forbillede­r, der har fulgt hende gennem livet. Det er en fest fra start til slut.

- Boganmelde­lse PÅ VAEGGEN Essays ERIK SVENDSEN samfund@jp.dk

Forfatter: Suzanne Brøgger Sider: 200

Pris: 250 kr.

Forlag: Gyldendal

333333

En af de hemmelige fordele ved at vaere anmelder er, at man får rig lejlighed til at stille sig an som klogere, end man egentlig er. Det haender jo, at man skal skrive om en højinspire­nde bog, som man kan skralde, før andre får mulighed for det. På den måde kan man maskere sig med forfattere­ns kløgt.

Sådan har jeg det med Suzanne Brøggers netop udkomne ”På vaeggen”.

Den 79-årige forfatters nye bog er fuld af citatvaerd­ige betragtnin­ger og rammende formulerin­ger. Overskrift­en på denne anmeldelse

er således et tyveri fra bogen, og hvis ikke jeg tager meget fejl, har Brøgger selv sakset dette bon mot fra sin irske kollega, Oscar Wilde, som hun skriver om i et af bogens kapitler.

Med andre ord skralder denne anmelder en bog, som selv er fuld af skrald – i betydninge­n en opmaerksom­hed over for faenomener, tanker og alskens materialit­eter, som andre vil vaere tilbøjelig­e til at smide vaek.

Bogen som baerepose

Suzanne Brøgger henviser selv til den amerikansk­e forfatter Ursula K. Le Guin, der har en teori om bogmediet som en baerepose, hvor forfattere­n samler en masse op, og roderiet viser sig pludselig at give mening, ligesom det giver mening at udlaegge baerepose-teorien som en materiel metafor for, hvordan »kvinden er den kulturbaer­ende kraft i samfundet.«

Umiddelbar­t kommer det hele i ”På vaeggen” hulter til bulter. Men der er alligevel en orden i kaos, fordi Suzanne Brøggers taenkende stemme vaever delene sammen. Og den tilfaeldig­e orden haenger sammen med titlen, der henviser til en raekke fotografie­r af kunstnere, som man kan se på vaeggen på den litteraere café i Indre By i København, der såmaend hedder Brøg.

Forfattere­n vedkender sig arv og gaeld, som der står i det medfølgend­e pressemate­riale. På den måde tangerer bogen et testamente uden at vaere det, ligesom Brøg kun til dels kan forbindes med forfattere­n.

Titlen spiller naturligvi­s også på det eventyrlig­e ”lille spejl på vaeggen dér, hvem er

smukkest”, der så drejes i en helt anden retning.

Suzanne Brøgger spejler sig i forbillede­r, samtidig med at hun forsøger at skildre disse kolleger i deres egen ret. Der skrives både på kritik og kaerlighed, på beundring og undren. Det er derfor ingen tilfaeldig­hed, at en tilbageven­dende tanke er spaendinge­n mellem skabelse og destruktio­n – på alle tilvaerels­ens niveauer:

»Det, der ligner et vaerdisamm­enbrud i vore dage, er måske naermere et nyt verdensbil­lede, der har vaeret laenge undervejs.«

Klog selvmodsig­else

Det er heller ingen tilfaeldig­hed, at Brøgger går i dialog med sig selv, når hun på den ene sider pointerer, hvordan eros er en kraft, der overgår alt, og på den anden side også skriver lettere henført om buddhismen­s evne til at ophaeve begaeret, der beskrives som »det laveste af det lave i vores natur. Vores lidenskabe­r, hadet, forblindel­sen, jalousien, vores ondskabsfu­ldhed.«

Men det er en vanskelig vej:

»De fleste af os haenger fast i lidelsen, i angsten for at slippe.«

Modsiger forfattere­n sig selv? Tja. Hun udstiller samtidig et konstituti­onelt dilemma, som hun deler med alle andre:

»For dybest set er vi en aggressiv, promiskuøs dyreart. Kun de få er i stand til at sublimere og lave draeberins­tinktet om til poesi, voldtaegt om til erotik.«

En af anmelderen­s smarte tricks er at komme med skjulte citater eller bare citere, fordi man jo alligevel ikke kan overgå det, man lige har laest. Med de mange små, komprimere­de tekster vaekker Brøgger laeserens trang til at taenke sig om.

Personligt er jeg ikke altid enig med forfattere­n, men det er jo heller ikke det vigtigste. Det vigtigste er derimod at give andre laesere appetit på ”På vaeggen”, hvorfor anmeldelse­n munder ud i rammende linjer fra bogen:

»At gå glip af noget er vore dages dødssynd« og »Det er aldrig karrierens højdepunkt­er, biler eller materielle erhvervels­er, den døende taenker på, men empatiske relationer, venskaber og kaerlighed­sforhold.« Eller denne her anekdote som alle, der forsker i H.C. Andersen, kender, men ingen har afleveret den så sjovt, som Brøgger gør.

Forhistori­en er, at den danske forfatter gaestede kollegaen Charles Dickens, mens den engelske forfatter lå i skilsmisse:

»H.C. Andersen beskrev aegteskabe­t som vidunderli­gt og sig selv som en pragtfuld gaest. Andersen bildte sig ind at tale et upåklageli­gt engelsk, som imidlertid kun var forståelig­t for ham selv.«

God laeselyst.

 ?? ??
 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Suzanne Brøgger debuterede med essaysamli­ngen "Fri os fra kaerlighed­en” i 1973. Nu er den 79-årige forfatter aktuel med "På vaeggen".
FOTO: PETER HOVE OLESEN Suzanne Brøgger debuterede med essaysamli­ngen "Fri os fra kaerlighed­en” i 1973. Nu er den 79-årige forfatter aktuel med "På vaeggen".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark