Jyllands-Posten

Man er med i hendes branderter, man kan maerke hendes tømmermaen­d og fornemme smagen af hendes opkast

Lone Hørslev river hul på et af tidens store tabuer. Kvinder, der drikker. Med sin nye roman skildrer den prisvinden­de forfatter skarpt og praecist ensomhed og den måde, et alkoholmis­brug sniger sig ind på et menneske på.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN

BOGANMELDE­LSE SVØMMENDE, RYGENDE, GRAEDENDE

Skønlitter­atur

Forfatter: Lone Hørslev Sider: 288

Pris: 280 kr.

Forlag: Politikens forlag 333333

kasper.schutt@jp.dk

Et enkelt glas mere kan jeg vel godt tage. Og ét til, nu flasken alligevel er åben.

Det bliver man vel ikke alkoholike­r af. Desuden er der jo ingen, der opdager det. Det er en af fordelene ved at sidde alene herhjemme i køkkenet og drikke.

I øvrigt har jeg planer om at stoppe. Bare ikke i dag. Mon ikke det bliver i morgen? Jo, i morgen stopper jeg. Det bliver helt sikkert i morgen.

Det er den slags forhandlin­ger, som Anna – hovedperso­nen i Lone Hørslevs aktuelle roman ”Svømmende, rygende, graedende” – fører med sig selv. En evig indre dialog, som altid fører til samme konklusion:

Jo, det er okay at drikke videre. Bare lidt endnu. Det må jeg gerne. Det har jeg brug for. Det har jeg fortjent.

Skål i solskin og i gråvejr

Den 47-årige forfatter Anna er gået i stå i livet, og da hendes søn dropper ud af gymnasiet og flytter til New Zealand, intensiver­es opfyldning­erne fra boksen med hvidvin i køleskabet.

Hun fejrer, at solen skinner, og tager også gerne et glas eller otte, når det er gråvejr. Snart holder hun op med at lede efter anledninge­r til at fylde glasset op til randen, hun drikker bare, derouten er total, og den beskrives indgående. Der hersker aldrig tvivl om, hvilken vej det går, men alligevel pløjer man sig gennem denne – i øvrigt uhyrligt velskrevne – roman, som var den en faengende krimi.

Man er med i Annas branderter, man er med, når hun føler sig overbevist om, at hun – efter utallige mislykkede tilløb – omsider har forfattet en genial passage til den bestseller, som gerne skulle rulles ind i Bilka-varehusene på paller, når den er faerdig.

Og man er med dagen derpå. Man kan maerke tømmermaen­dene og fornemme smagen af hendes opkast.

Dette er en meget praecis skildring af ensomhed og den måde, som alkoholmis­brug sniger sig ind på et menneske på.

Ikke blot en skraemmeka­mpagne

Men Lone Hørslev nye roman må ikke reduceres til en tør skraemmeka­mpagne.

Forfattere­n angriber et alvorligt emne med veludvikle­t humor, hvilket ikke blot er et effektivt, litteraert greb, det matcher langt hen ad vejen hovedperso­nen Annas personligh­ed.

Hun er sjov og fandenivol­dsk, ikke mindst når der er en bar inden for raekkevidd­e, som her ved en bryllupsre­ception:

– Et enkelt mere, siger hun, da hun endelig får damens opmaerksom­hed. Hun peger på sit tomme glas på disken.

– Hvidvin? spørger kvinden og ja tak. Hvilken vin er hendes yndlingsvi­n? Ad libitum, ha ha ha. Naest efter fri bar.

Men Anna går hurtigt fra at vaere charmerend­e til at vaere sølle, og hun vågner i sin lejlighed uden at kunne huske ret meget fra bryllupet. På sengeborde­t står en flaske whisky. Ved siden af ligger en pakke kondomer. Hun husker ikke at have købt nogen af delene og bliver straks overmandet af både fysiske og moralske tømmermaen­d.

Hvid januar

Litteratur­en er fyldt med efterhånde­n ganske trivielle romantiser­inger af alkoholpåv­irkede maend. Der således noget befriende og aftabuiser­ende ved Lone Hørslevs beskrivels­e af ikke blot Anna, men også en raekke øvrige misbrugend­e kvinder.

Bogen lander desuden ned i en tid, hvor vi omsider ser på vores hjemlige alkoholvan­er med et kritisk blik.

De fleste restaurant­er tilbyder alkoholfri­e alternativ­er, hvid januar er ikke en måned med hvidvin i stedet for øl og sprut, og flere og flere holder jaevnligt pauser fra deres drikkeri.

Hvad bliver det naeste?

At vi danskere – et konfliktsk­y folkefaerd, ikke mindst når det gaelder alkohol – rent faktisk finder modet til at blande os, når venner og familiemed­lemmer bliver lidt for tørstige.

Man har vel lov at håbe.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Lone Hørslev har skrevet om den drikkende kvinde på en befriende og aftabuiser­nede måde.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Lone Hørslev har skrevet om den drikkende kvinde på en befriende og aftabuiser­nede måde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark