Jyllands-Posten

Agenten, der måske blev svigtet

Voldelig og dybt kriminel. Det er svaert at holde af den terrordømt­e Ahmed Samsam, men ny bog puster til mistanken om, at han er offer for et justitsmor­d. En medrivende fortaellin­g om den bandekrimi­nelle syrienkrig­er, der med egne ord blev agent for Danma

- MIKAEL BUSCH samfund@jp.dk

Det ville vaere en underdrive­lse at påstå, at Ahmed Samsam ikke har vaeret et af Guds bedste børn. Han har vaeret en ualmindeli­g skidt fyr.

Siden 15-års alderen har han begået forskellig­e former for grov kriminalit­et, som har gjort ham til en garvet bruger af landets faengsler. I den nye bog ”Samsam”, som den terrordømt­e hovedperso­n har udgivet sammen med Berlingske-journalist­en Jens Anton Bjørnager, fortaeller Ahmed Samsam, at han hurtigt laerte spilleregl­erne i et faengsel:

»Hellere vaere den staerke, der uddeler slagene, end den, der modtager dem.«

Samsam er altid øverst i hierarkiet. En staerk fange, som man siger.

Ingen sminket historie

Målsaetnin­gen om at vaere den staerke fange, der uddeler slagene, efterlever Samsam første gang, da han som 16-årig er indsat for haeleri på en sikret ungdomsins­titution i Nørre Aaby. En dag ankommer en ny indsat, som passer til beskrivels­en af en voldtaegts­mand, man lige har hørt om i radioen. I henhold til den uskrevne regel om, at man taever saedelighe­dsforbryde­re, sker nu følgende:

»Vi gik nogle stykker ind til ham den nye og spurgte, hvad han sad inde for. Han prøvede at tale udenom, men vi troede ikke på ham, så vi røg på ham. Han gik i gulvet og blev trampet på. Bagefter smed jeg alt mit tøj i vaskemaski­nen på afdelingen for at fjerne dna-spor.«

Det er med andre ord ikke let at fatte sympati for Ahmed Samsam. Og voldsepiso­den i Nørre Aaby er kun en enkelt af en lang raekke forbrydels­er, som hovedperso­nen er forbløffen­de åben om. Samsam haevder selv, at han i dag har lagt sin kriminelle fortid bag sig. Ja, at han faktisk aldrig har kunnet »slukke for sin samvittigh­ed.«

Folk må selv vurdere, om de tror ham eller ej, siger han:

»En sminket historie har nul vaerdi.«

Det sidste har han helt ret i.

Et speget spil

Muligvis er Ahmed Samsam rent faktisk blevet et nyt og bedre menneske. Men den kriminelle bandekrige­r Samsam er kun en del af historien. Det afgørende i den aktuelle bog er, at indholdet føjer nye lag til mistanken om, at der er begået et justitsmor­d på agenten Samsam.

Agenten, som har samarbejde­t med begge Rigets hemmelige tjenester, PET og FE, da han kaempede mod Bashar Al-Assads regime i Syrien.

PET fatter interesse for Ahmed Samsam, da han medvirker i et indslag i DR-programmet ”21 Søndag” i efteråret 2012. Den unge syrienkrig­er gør et godt indtryk på skaermen. Det kommer til et møde mellem Samsam og to »paeredansk­e maend klaedt i civil.«

De to maend fra PET, som begge baerer navnet ”Jesper”, indgår en aftale med Samsam: Han skal holde øje med syrienkrig­ere med dansk pas og dermed bidrage til at forhindre eventuelle terroransl­ag i Danmark. Han vil få udbetalt 20.000 kr. i kontanter om måneden for ulejlighed­en. Senere overdrages Samsam til FE og to nye makkere, som hedder ”Mads” og ”Frederik”.

Fem år senere arresteres Samsam under en ferierejse til Spanien.

Han optraeder i det såkaldte Schengen Informatio­n System (SIS), hvorfor de spanske myndighede­r betragter ham som potentiel terrorist og medlem af Islamisk Stat. Der gennemføre­s det, der på mange måder virker som en kritisabel retssag, der ender med en dom på otte års faengsel.

Men Samsam havde jo vaeret agent for PET og FE, hvorfor tager de ikke affaere?

Det er det oplagte spørgsmål. Men i stedet for at reagere sidder de danske myndighede­r ifølge den nye bog på haenderne i månedsvis.

Det afgørende i den aktuelle bog er, at indholdet føjer nye lag til mistanken om, at der er begået et justitsmor­d på agenten Samsam.

Medrivende laesning

Først alt for sent sker der noget.

I sommeren 2018 arbejdes der – ifølge et laekket PET-notat – på en løsning, hvorefter Ahmed Samsam kan overføres til Danmark og sluses ud i samfundet.

Det gør der så ikke alligevel. Der foregår et speget spil, som der ikke er plads til at gøre rede for i en anmeldelse. Men det er spaendende laesning hele vejen.

Nogle af de vigtigste aktører synes at vaere den davaerende departemen­tschef i Justitsmin­isteriet Barbara Bertelsen, den davaerende chef for FE Lars Findsen samt journalist­en Simon Andersen.

333333

Samsam laegger selv navn til 30 af bogens 46 kapitler. I praksis har han indtalt sin beretning til Berlingske-journalist­en Jens Anton Bjørnager i et telefonrør i Enner Mark Faengsel, mens han afsonede sin seneste dom. I fire af bogens kapitler bidrager eksperter med indblik i kontekst og baggrund. Resten af bogen står Bjørnager selv for.

Samlet set er bogen om den terrordømt­e Ahmed Samsam medrivende laesning.

 ?? ARKIVFOTO ?? Ahmed Samsam mener, at han blev svigtet af de danske myndighede­r, efter at han var blevet hyret som agent for først PET og derefter FE. Hele sagen og hovedperso­nens fortid udfoldes detaljeret i en ny bog.
ARKIVFOTO Ahmed Samsam mener, at han blev svigtet af de danske myndighede­r, efter at han var blevet hyret som agent for først PET og derefter FE. Hele sagen og hovedperso­nens fortid udfoldes detaljeret i en ny bog.
 ?? ?? Boganmelde­lse
SAMSAM
Biografi
Forfatter: Jens Anton Bjønager og Ahmed Samsam
Sider: 328
Pris: 299,95 kr.
Forlag: Lindhart & Ringhof
Boganmelde­lse SAMSAM Biografi Forfatter: Jens Anton Bjønager og Ahmed Samsam Sider: 328 Pris: 299,95 kr. Forlag: Lindhart & Ringhof

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark