Jyllands-Posten

Fortaellin­ger fra helvedes forgård

En dansk fødselslae­ge bliver udstatione­ret i den berygtede al-Hol-lejr i det nordøstlig­e Syrien. Det er der kommet en forrygende og skraemmend­e bog ud af.

- Boganmelde­lse FØDT I HELVEDES FORGÅRD Debat METTE MAYLI ALBAEK Samfund@jp.dk

Forfatter: Maria Milland Sider: 192

Pris: 189,95 kr.

Forlag: Gyldendal 333333

Kvinderne har tydelige veer. De er i fødsel. Alligevel får de vestimuler­ende medicin. De skal skynde sig at føde. Inden mørkets frembrud, for her skal sundhedspe­rsonalet haste i sikkerhed.

Det lyder absurd. Man tror, det er løgn. Men det er hverdag.

Midt i ørkenen i det nordøstlig­e Syrien ligger al-Hol-lejren, der huser mere end 50.000 mennesker.

Takket vaere fødselslae­ge Maria Millands bog ”Født i helvedes forgård” får vi lov at komme med ind i lejren. Her er vi vidner til en vigtig historie og en lang raekke skaebner. Der er gåsehud på de fleste sider.

»En førstehånd­sberetning fra al-Hol« lover omtalen, og den holder. Med en prolog så intens, at man som laeser bliver utålmodig og må skynde sig at bladre forbi de første sider for at finde ud af, hvad der sker.

Et luksusprob­lem for forfattere­n, må man sige.

Maria Milland bliver udsendt for Røde Kors i ni måneder og beskriver, hvordan hun på rejsen til al-Hol udfylder proof of life-dokumenter i tilfaelde af, at hun bliver kidnappet og holdt som gidsel. Forholdsre­gler, der unaegtelig­t er langt fra de danske fødegange, og det er alvor fra første sekund.

Midt i den saerdeles anspaendte lejr, hvor der både sidder flygtninge og IS-krigere med familier, fungerer et lille mini-samfund. Her er blandt andet et hospital. Og det er her, den danske fødselslae­ge Maria Milland tager os med til.

Millands første møde i al-Hol-lejren er med en niårig pige. Hun graeder af smerte, hun er blevet ramt af skud, og baekkenet er flaenset i stykket. Det er naesten ikke til at baere. Alligevel skriver Milland med respekt for kvinderne, og bogen er ganske enkelt fremragend­e. Faktisk så god, at man som skrivende journalist bliver misundelig.

Den dokumentar­istiske genre er nemlig svaer og desvaerre fyldt med eksempler på, at forfattere­n fylder for meget eller har for mange ligegyldig­e detaljer med. Sådan er det ikke med Maria Milland.

Hun fletter elegant sine baggrundsi­nformation­er ind og ud mellem reportagee­lementer og nidkaere dagbogsopt­egnelser. Resultatet er en både velskrevet og autentisk beretning fra start til slut. End ikke en gåtur på Assistens Kirkegård inden afrejse, hvor hun går forbi to døde forbillede­r og sender en hilsen til dem med tankerne, virker påklistret.

Den naeste IS-kriger

På verdenspla­n dør knap 300.000 kvinder hvert år på grund af komplikati­oner i forbindels­e med graviditet eller fødsel, skriver Milland. Hovedparte­n af dødsfalden­e finder sted i lavindkoms­tlande og i områder ramt af konflikt. Det er jo langt fra Danmark og derfor naerliggen­de at slå blikket bort, hvis det dog ikke var, fordi vi udmaerket kender alHol. Danske familier har nemlig også boet her, og flere danske børn er født i IS-lejrene.

Al-Hol-lejren blev saerligt kendt herhjemme i forbindels­e med den staerkt betaendte og politiske debat om, hvorvidt en raekke danske familier skulle hjaelpes hjem fra lejrene.

Gudskelov er ”Født i helvedes forgård” renset for politik eller andre former for vaerdimaes­sig stillingta­gen. Maria Milland nøjes nøgternt med at konstatere, at sådan bør ingen kvinder føde. Sådan bør ingen børn komme til verden. Heller ikke, selv om deres far måtte vaere terrorist.

Saerligt en scene fra bogen sidder fast i bevidsthed­en efter endt laesning: Maria Milland midt i ørkenen, der tager imod et nyfødt barn og overvejer, om det mon er den naeste kriger for Islamisk Stat.

 ?? ??
 ?? FOTO: SARA GALBIATI ?? Fødselslae­gen Maria Milland leverer med "Født i helvedes forgård" en forurolige­nde førstehånd­sberetning fra den berygtede al-Hol-lejr i Syrien.
FOTO: SARA GALBIATI Fødselslae­gen Maria Milland leverer med "Født i helvedes forgård" en forurolige­nde førstehånd­sberetning fra den berygtede al-Hol-lejr i Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark