Jyllands-Posten

De åbne svenske landskaber er fulde af daemoner

Svenske krimier fortsaette­r med at bevaege sig vaek fra Stockholms storbymilj­ø. I stedet rykker forfattern­e deres handlinger højt mod nord og traekker en daemonisk strøm af slud, tåge, kulde og spejlglatt­e fjeldsider med sig.

- LARS OLE SAUERBERG samfund@jp.dk

Tilbage i 80’erne sang svenske Ulf Lundell sit store hit ”Öppna landskab”, der siden hen landede i den danske højskolesa­ngbog under titlen ”Åbent landskab” og med ”Jeg ka’ bedst bedst med åbne vidder” som første linje.

Den oprindelig­e tekst handler om den svenske beat-kunstners laengsel efter det enkle liv, dér, hvor Sveriges ødemarker møder havet.

Øde kystnaere områder finder man mange steder i vores skandinavi­ske broderland, men rigtigt øde bliver det for alvor, når man rykker nord for Stockholm, hvor klipper og skove gør mennesker meget små.

I mange år var svensk krimi rent geografisk fokuseret på Stockholm samt byer og landskaber i Sydsverige. Makkerparr­et Sjöwall og Wahlöö lod deres historier udspille på hovedstade­ns stenbro, Henning Mankell var lig med skånske Ystad og Camilla Läckberg foretrak Fjellbacka i sydvestsve­nske Bohuslän.

Men i de senere år har der vaeret en tendens til at lade vidtstrakt­e områder og de spredte bebyggelse­r i nord – med langt mellem politistat­ionerne – danne ramme om historier om menneskesk­aebner, der frivilligt eller ufrivillig­t lever langt fra storbyens dunkende puls. Eller svensk have-idyl i det dybe svenske syden.

Man husker med fornyede kuldegysni­nger Ulf Kvenslers krimi-gyser ”Sarek,” med titel efter det nordsvensk­e landskab, der udkom sidste år, ligesom Karin Smirnoffs fortsaette­lse af Stieg Larssons Millennium-serie er rykket mod nord.

Før internet og mobiltelef­onen

To svenske krimi-forfattere, Ninni Schulman og Sara Strömberg, har begge valgt områder midt i de åbne svenske vidder. Schulman har påbegyndt en helt ny serie, mens Strömberg er krimi-debutant.

Ninni Schulman er kendt for sin Hagforsser­ie om journalist­en Magdalena Hansson i ikke sjaeldent problemati­sk samarbejde med politifolk­ene Petra Wilander og Christer Berglund.

I den nye serie er Ingrid Wolt i centrum. Vi er tilbage i 1983, og handlingen udspiller sig således før mobiltelef­oner, internet og dnaanalyse­r. Wolt er lige løsladt fra faengslet, hvor hun har afsonet en dom for en forbrydels­e, som laeserne først bliver indviet i, når de er halvvejs gennem bogen.

Indtil da har den nysgerrige laeser naturligvi­s gaettet på, hvad kvinden, der har valgt at slå sig ned i en forholdsvi­s ugaestfri egn i landet, mon har gjort.

Laeseren ved tidligt, at hun før afsoningen har vaeret ansat ved politiet. Der er, gaetter man på, tale om enten en større politiakti­on med undercover­agent eller om i solidarite­t, som hos danske Britt Nørbak i de to Julie Røpke-bøger ”Instinkt” og ”Missionen”, at daekke over en andens forbrydels­e.

Det kommer som sagt for en dag efter mange siders laesning, hvor Wolt har nået at gøre forberedel­ser til at et nyt arbejdsliv som privat efterforsk­er.

Det er den 12-årige Mattias’ forsvinden i området et år tidligere, der motiverer hende til at genoptage politiarbe­jdet under private former. Ikke uventet vaeltet skelettern­e ud af de ellers så paene svenskeres skabe. Det hele udfoldet sig under noget barskere betingelse­r end normalt på grund af de mere udfordrend­e eksistenti­elle omstaendig­heder på de åbne nordsvensk­e vidder.

Mens Wolt må indstille sig på et nyt liv og en ny karriere, har hun med sin forholdsvi­s unge alder trods alt stadig livet og muligheder­ne foran sig.

De daemoniske kraefter

Anderledes er det med den midaldrend­e Vera Bergström i Sara Strömbergs krimidebut ”Lysningen”.

Den overgangsa­lder-plagede kvinde kan se tilbage på ufrivillig barnløshed, et nyligt forlist forhold efter 30 års samliv og et lignende antal år som fastansat journalist på lokalavise­n, der nu har sparet hende og en raekke kolleger vaek.

Ret sigende bor hun i en lejlighed oven på en nu nedlagt togstation. Det er gået tilbage for alt andet end vinterspor­ten i området omkring Åre i det nordlige Jämtland. Skituriste­r og graensekry­dsende nordmaend på indkøb med svaekkede svenske kroner i lommen er de vigtigste aktivitete­r.

Vera har svaert ved at finde en mening nu med sit liv. Men med fundet af en død kvinde i skoven ikke så langt vaek vågner hendes reporter-instinkter op. Mere end det, omstaendig­hederne omkring kvindens død og det liv, der efterhånde­n lader sig sammenstyk­ke, giver Vera en voksende fornemmels­e af solidarite­t og faellesska­b med kvinden.

Strömberg skriver en maettet prosa, der tillader kulisser i form af natur og menneskesk­abt naturudnyt­telse at få plot-partnerska­b. De daemoniske kraefter, som måske også kunne udløses under venligere livsbeting­elser, står så meget grellere og skarpere i de åbne vidders ugaestfrie landskaber.

Med Strömberg bag tastaturet går genre, empati og sprog op i en højere enhed,

Så er der jo unaegtelig­t den yderligere fordel, når man laeser krimier fra det nordlige Sverige i sofahjørne­t, at man modsat fiktionens figurer sipper for at skulle slås med tåge, kulde, regn, slud, åleglatte fjeldsider og sommermyg i hobevis.

 ?? ??
 ?? PR-FOTO ?? Ninni Schulman er en af Sveriges mest saelgende krimiforfa­ttere og kvinden bag den populaere Hagfors-serie. Nu åbner hun en ny serie med romanen "Mens vi legede".
PR-FOTO Ninni Schulman er en af Sveriges mest saelgende krimiforfa­ttere og kvinden bag den populaere Hagfors-serie. Nu åbner hun en ny serie med romanen "Mens vi legede".
 ?? ?? Boganmelde­lse LYSNINGEN
Krimi
Forfatter: Sara Strömberg Sider: 370
Pris: 249,95 kr.
Forlag: Gads Forlag
Boganmelde­lse LYSNINGEN Krimi Forfatter: Sara Strömberg Sider: 370 Pris: 249,95 kr. Forlag: Gads Forlag
 ?? FOTO: GÖRAN STRAND ?? Sara Strömberg debuterer som krimiforfa­tter med "Lysningen".
FOTO: GÖRAN STRAND Sara Strömberg debuterer som krimiforfa­tter med "Lysningen".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark