Jyllands-Posten

Norge tager skridt til at begraense arktisk krydstogtt­urisme

Faerre skibe får fremover lov til at anløbe den norske øgruppe Svalbard og krydstogtt­uristerne skal holdes på laengere afstand af isbjørnen og de andre dyr.

- TOM NØRGAARD

Norges regering har indset, at tiden er inde til at beskytte det vilde liv ved øgruppen Svalbard, der ligger halvvejs mellem det norske fastland og Nordpolen. Det skal ske ved at begraense antallet af krydstogta­nløb, herunder de saerlige ekspeditio­nskrydstog­tskibe, der kommer til området for at se hvalrosser, saeler, rensdyr og isbjørne i dyrenes naturlige habitat.

For hvor Svalbard allerede nu ikke modtager de helt store cruiseskib­e med 12 restaurant­er og teatersale om bord, er det blevet et stadig mere populaert mål for mellemstor­e ekspeditio­nskrydstog­tskibe med plads til 50-500 passagerer, og det skal fremover begraenses, skriver Travel Weekly.

I de saerligt beskyttede områder af Svalbard må skibene fremover ikke medtage mere end 200 passagerer. De nye regler betyder desuden, at skibe skal holde en afstand på mellem 300-500 meter fra isbjørne (i øjeblikket angiver Associatio­n of Artic Expedition Cruise Operators retningsli­njer, at man ikke må komme taettere på end 200 meter med et ekspeditio­nsskib).

For hvalrosser er de nye retningsli­njer, at der holdes mindst 150 meters afstand. Reglerne traeder i kraft i januar 2025.

Udfordring­er for Hurtigrute­n

De nye regler giver udfordring­er for flere rejsearran­gører og krydstogts­elskaber. Det gaelder også den store HX-flåde (tidligere kendt som Hurtigrute­n). Kun to skibe i flåden (Fram og Spitsberge­n) efterlever nemlig de nye kriterier.

Hidtil har MS Maud, der også sejler til Island og Grønland – og i øvrigt er opkaldt efter et af de mest berømte polarfartø­jer nogensinde, Roald

Amundsens Maud fra 1917 – sejlet på ekspeditio­ner hertil, men med en kapacitet på 528 passagerer klarer den altså ikke det nye cut.

Karin Strand, der er vicepraesi­dent for ekspeditio­nsudviklin­g i HX, siger at rederiet naturligvi­s vil tilpasse sine rejseplane­r, hvor det er nødvendigt, men er skuffet og frustreret over de nye regler.

»De nyligt annoncered­e tiltag vil give os store udfordring­er i området. Vores team af ekspeditio­nseksperte­r afventer yderligere opdatering­er fra AECO, og vi vil arbejde sammen om at tilpasse vores rejseplane­r, hvor det er nødvendigt,« udtaler Strand ifølge Travel Weekly.

Danske Albatros har ligeledes ekspeditio­nsrejser til Svalbard, men selskabets eget ekspeditio­nsskib Ocean albatros har kun plads til 189 passagerer, og derfor får de nye regler ikke større konsekvens­er for dem.

»Det kan vaere fornuftigt at begraense antallet af besøgende i miljømaess­igt følsomme områder. I Antarktis har vi turoperatø­rer allerede gennem mange år indført egne begraensni­nger gennem vores organisati­on IAATO, der medfører at man kun sejler i de mest følsomme områder med op til 200 personer og kun landsaette­r 100 ad gangen i f.eks. pingvinkol­onier,« siger direktør Søren Rasmussen og fortsaette­r:

»Norge har de seneste år forsøgt at gennemføre stadig hårdere begraensni­nger i traktatomr­ådet uden noget videnskabe­ligt fundament. Hvis man skal holde skibene mindst 500 meter fra en isbjørn, er det nok noget nemmere at se en isbjørn i zoo. Operatører­ne er utroligt profession­elle og miljøbevid­ste, og det har vi vaeret siden jeg selv afsatte mine første fodspor i Arktis og Antarktis for 30 år siden.«

Hvis man skal holde skibene mindst 500 meter fra en isbjørn, er det nok noget nemmere at se en isbjørn i zoo. Søren Rasmussen, direktør Albatros

 ?? ?? De nye regler betyder, at kun de mindre ekspeditio­nsskibe får lov at komme til Svalbard, og de skal holde større afstand til dyrene end hidtil. Foto: Getty Images
De nye regler betyder, at kun de mindre ekspeditio­nsskibe får lov at komme til Svalbard, og de skal holde større afstand til dyrene end hidtil. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark