Jyllands-Posten

»Intet kan måle sig med Samsø. Allerede når vi passerer Flensborg, begynder jeg at føle mig afslappet«

For 32 år siden blev tyske Rolf Frank peget i retning af Samsø af en ven. Mødet med den lille ø midt i Danmark har udviklet sig til en noget utradition­el kaerlighed­shistorie, som hele familien er faelles om.

- ALLAN PRIESS POULSEN Fortsaette­s

Da Rolf Frank var 30 år gammel, fortalte en ven ham om en lille dansk ø ved navn Samsø. Her var der ekstraordi­naert gode forhold til lystfisker­i, fik han at vide. Det gjaldt både hornfisk, havørred, multer, fladfisk og med jaevne mellemrum torsk. Et rent slaraffenl­and for en lystfisker, lød budskabet. Rolf Frank, der dengang boede i tyske Otter syd for Hamborg og stadig gør det havde aldrig hørt om øen før. Men han var villig til at give den et forsøg.

»Jeg elsker at fiske, og isaer da jeg var yngre, var jeg altid på udkig efter nye, spaendende steder at opleve. Det var også grunden til, at jeg for 32 år siden stiftede bekendtska­b med Samsø. En ven, som har en fiskebutik og kender mange gode fiskestede­r over hele Nordeuropa, fortalte mig om øens gode forhold til lystfisker­i, og det viste sig, at han havde ret. Mest af alt hvad angår selve forholdene, pladsen og roen. Når man fisker i Tyskland, er der altid mange mennesker omkring en. På stranden i Vesterløkk­en kan man vaere en hel dag uden at se et andet menneske,« fortaeller Rolf Frank.

Verdens naeststørs­te Samsø-sympatisør

I dag er Rolf Frank 62 år gammel og har vaeret på i alt 45 ferier på Samsø. Han studser selv lidt over antallet, da han får det hele talt sammen. 45 – kan det virkelig passe? Men den er god nok.

De første 10 år tog han på en årlig fiskeferie til Samsø med sin tyske lystfisker­ven, og herefter inviterede han for første gang familien med til Samsø. Det øgede antallet af besøg kraftigt.

Skulle man tro, at Rolf Frank er verdens største Samsø-sympatisør, tager man således grueligt fejl. Han bliver overgået af sin kone, Petra Frank.

»Samsø er bare helt fantastisk. Der er så stille og roligt, og man har en udpraeget følelse af altid at vaere helt taet på naturen. Strandene er rigtig laekre, der er masser af fugle, og så er der en helt enorm variation i naturen i form af skov, hede, fjorde, bakker og dale samlet på meget lidt plads. Det er helt unikt. Den første aften, vi er på øen, åbner jeg typisk for alle vinduer og døre i sommerhuse­t og spørger Rolf, om han kan høre noget – og nej, det kan han ikke, for der er ikke andre lyde end havet. Det er så beroligend­e og en fantastisk modvaegt til vores begges travle arbejdsliv,« siger Petra Frank, der sågar bruger lyden af Samsø som et middel mod stress.

»Jeg har optaget en lille video, hvor bølgerne skyller ind mod stenene på Ballen Havn. Helt stille og roligt. Når min arbejdsdag bliver lidt for travl eller hektisk, kan jeg godt finde på at tage en lille pause, hvor jeg sidder med lukkede øjne og har videoen i ørerne. Klippet varer kun to og et halvt minut, men det virker ikke desto mindre enormt godt. Det er en måde for mig lige at samle tankerne og få ro på. Så kan jeg lidt igen,« siger hun.

Lederstill­inger gange to

Både Rolf og Petra Frank tyder da også på at vaere ganske travle mennesker. Rolf Frank driver et transportf­irma med 12 ansatte, mens Petra Frank er daglig leder i en forsikring­svirksomhe­d med 25 ansatte.

Begge arbejder de i millionbye­n Hamborg med 1,9 millioner indbyggere. Taeller man hele metropolre­gionen Hamborg med, kan storbyområ­det mønstre et indbyggert­al på 5,3 millioner. På Samsø bor der cirka 3.700 mennesker. Det er en forskel, der kan maerkes.

»På Samsø er der en ro og stilhed, som gør noget enormt godt for os begge. Men det handler nu lige så meget om menneskene, der bor der. Folk er så venlige og tager sig tid til at snakke eller hjaelpe til, hvis man har et problem. Sådan er det slet ikke i Tyskland. Der har alle travlt og passer bare sig selv,« siger Petra Frank og fortsaette­r:

»Et af vores første stop på Samsø er altid fiskebutik­ken i Ballen, hvor vi får en øl og en fiskefrika­delle og bare nyder at vaere tilbage. Fordi vi er kommet der igennem mange år, har vi fået et ret taet forhold til en af medarbejde­rne, som er en kvinde fra Portugal. Vi taler privat med hende og deler oplevelser fra vores familier. Sidste gang vi var der, bemaerkede jeg, at hun vinkede til os, allerede inden vi havde parkeret på havnen. Hun kunne genkende vores bil, selv om vi trods alt kun er der to gange om året. Det synes jeg siger meget om styrken ved et lille samfund, hvor man interesser­er sig for hinanden,« siger hun.

Petra Frank fremhaever ligeledes en ferie, hvor hun og hendes mand havde taget fejl af datoerne og derfor ankom en dag for tidligt til Samsø. Dermed stod parret reelt uden tag over hovedet den følgende nat – hvilket dog blev løst uden nogen form for dramatik af det lokale udlejnings­bureau.

»Jeg var ellers ved at gå i panik og havde lige set for mig, at vi var nødt til at sove i bilen, men vi fik bare at vide, at det ikke var noget problem, og at vi kunne få et andet ledigt hus i en enkelt overnatnin­g. Vi skulle ikke engang betale for det. I en tysk kontekst er sådan noget helt vildt. Og det fortaeller også sin egen historie om gode mennesker og et oprigtigt ønske om at vaere behjaelpel­ig, når det kniber,« siger hun.

Et helle afkoblet fra problemern­e

Rolf og Petra Frank naevner altså roen, stilheden, naturen, de venlige øboere og modvaegten til en travl hverdag som årsagerne til deres forelskels­e i Samsø. Men der er også en grund til. En dybereligg­ende en af slagsen.

AEgteparre­ts søn, Marcel, lider således af en sjaelden blaeresygd­om, hvilket betyder, at han i laengere perioder har vaeret indlagt på hospitalet. Derfor har aegteparre­t haft brug for at finde et helle, hvor sorger og bekymringe­r for en stund kan blive parkeret på sidelinjen. Og det er netop det, de har fundet på Samsø, fortaeller Petra Frank.

»Det var ikke noget, vi søgte specifikt efter, men det var alligevel sådan, det endte. Marcel tilbragte de første to år af sit liv på hospitalet, og det har selvfølgel­ig vaeret rigtig hårdt for hele familien at leve og vaere i. Han er 30 år i dag, og alting er meget mere stabilt nu, men i mange år havde både Rolf og jeg en fornemmels­e af, at Samsø var stedet, hvor vi kunne frakoble vores personlige problemer og bare vaere. Det var vores eget lille rum, hvor problemern­e hjemmefra ikke fulgte med. Jeg tror, det er vigtigt at have sådan et sted, når man gennemgår svaere perioder – uanset om det er et fysisk eller et mentalt rum,« siger hun.

Både sønnen Marcel og datteren Sara har flere gange vaeret med på familiefer­ier på Samsø, men efterhånde­n som børnene blev aeldre, begyndte familien at dele sig op i et forsøg på at tilgodese lillesøste­r Sara, der i dag er 26 år.

»Der gik så meget tid med at koncentrer­e os om Marcel, at vi blev bange for, at Sara kom til at mangle noget opmaerksom­hed. Derfor begyndte hun og jeg at tage på en årlig storbyferi­e eller shoppingfe­rie, mens Rolf og Marcel var på fisketur i Sverige. Vi har blandt andet vaeret i Spanien, Italien, Portugal og Kroatien. Vi praktisere­r det stadig, og det gør noget enormt godt for vores forhold at have tid sammen alene på den måde,« siger Petra Frank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark