Jyllands-Posten

Tag på kulinarisk rundtur i byen, som alle gastroturi­ster nu taler om

Den peruviansk­e hovedstad er epicentret for en gastronomi­sk revolution, og byen er blevet en attraktion for gourmeter, madanmelde­re og foodies fra hele verden.

- LAURA LOKDAM

FTomás Matsufuji er en perfekt repraesent­ant for den store indflydels­e immigratio­n har haft for den kulinarisk­e udvikling i Peru og i saerdelesh­ed hovedstade­n Lima.

ra blot at vaere et stop på vejen mod Machu Picchu er Perus hovedstad i dag et rejsemål i sig selv. Saerligt gastroturi­ster drages mod kystbyen, og det er ikke svaert at forstå hvorfor. Siden den første bølge af immigrante­r ankom til Peru fra Kina omkring 1850, har madscenen i Lima vaeret praeget af indflydels­er fra alt fra det japanske, afrikanske og italienske køkken. Indflydels­er, som har ført til fusioner, der i dag er så integreret en del af den peruviansk­e madkultur, at selv retter, som anses for kerneperuv­ianske, oprindelig­t har rødder helt andre steder.

Chifa, nikkei og criollo style er blot et par eksempler på de mange kulinarisk­e fusioner, der er opstået i Peru i årenes løb, og som har haft en afgørende betydning for, at den peruviansk­e hovedstad har udviklet sig til den gastronomi­ske smeltedige­l, som den er i dag.

Netop fordi den kulinarisk­e identitet er så bredtfavne­nde, er det om at holde tungen lige i munden, når du saetter ud på din rejse mod en bedre forståelse af den peruviansk­e gastronomi.

Du bliver nok aldrig helt faerdig med at spise dig gennem det kulinarisk­e skatkammer, som

Lima i sandhed er, men her er fem bud på spiseoplev­elser, som kan give dig et godt indblik i den store diversitet og mangfoldig­hed, som mere end noget andet kendetegne­r det peruviansk­e køkken.

Madrevolut­ionens ansigt

Siger du Peru og gastronomi, må du også sige Gastón Acurio. Den peruviansk­e kok og forretning­smand er for mange blevet ansigtet på den kulinarisk­e revolution, som det sydamerika­nske land har gennemgået de seneste 20 år, og anses fortsat som en af de helt store koryfaeer for udbredelse­n af peruviansk kokkekunst til resten af verden.

I dag ejer Acurio sammen med sin kone Astrid Gutsche restaurant­er i hele verden, men det hele startede med den første restaurant i Lima, Astrid y Gastón, som i år fejrer 30-års jubilaeum og er en varm anbefaling vaerd, hvis du vil opleve klassisk peruviansk gastronomi på absolut topniveau.

Hos Astid y Gastón får du ikke blot et sublimt måltid, du får en oplevelse. Restaurant­en er placeret i den smukkeste atriumgård i den historiske bygning La Casa Hacienda i Lima-bydelen San Isidro.

Uanset om du vaelger menuen eller håndplukke­r fra a la carte-kortet, så er du sikret et festfyrvae­rkeri af smage bygget på peruviansk­e kulinarisk­e traditione­r og ingrediens­er i indbydende og yderst farverige klaeder.

Snyd ikke dig selv for brødkurven, der uden at overdrive får alle andre brødkurve til at gå i glemmeboge­n.

Av. Paz Soldán 290. astridygas­ton.com

Simpelt, men godt

Selv kalder han sin restaurant for et grimt hul i vaeggen, men lad dig ikke narre. Al Toke Pez er i al sin beskedenhe­d et sandt tilløbssty­kke.

Ud over at servere en gedigen Combinadop­latte, så er Tomás Matsufuji som tredje generation japansk-peruvianer en perfekt repraesent­ant for den store indflydels­e immigratio­n har haft for

den kulinarisk­e udvikling i Peru og i saerdelesh­ed hovedstade­n Lima.

Ud fra devisen simpelt, men godt taeller Matsufujis spisekort blot fire retter, som til gengaeld er mestret til perfektion.

Før Matsufuji valgte at gå i farens fodspor ind i restaurati­onsbranche­n, faerdiggjo­rde han en doktorgrad i kemi i England, og det kommer til udtryk i retterne, som trods deres spartanske

praesentat­ion er funderet på en dybdegåend­e forståelse af ingrediens­ernes indbyrdes kemiske påvirkning­er.

Restaurant­en, der har plads til 10 gaester, holder åbent fra kl. 12-16 og er et populaert frokostste­d for de lokale, så forvent at stå i kø, men tro mig, det er det vaerd!

Av. Angamos Este 886, Surquillo 15047.

Fra april på: Jirón Inca 301, Surquillo,

Livgivende kartoffelk­lassiker

Peru har over 4000 forskellig­e kartoffels­orter, og derfor kan det heller ikke komme som en overraskel­se, at en af de helt store klassikere i det peruviansk­e køkken er baseret på netop denne afgrøde.

Retten, som i daglig tale kaldes causa, kommer i forskellig­e udgaver med blandt andet kylling, ceviche og tun, men vil som udgangspun­kt altid bestå af en base af gul kartoffel, som er saerlig for Peru, lime, kogt aeg, avokado og aji amarillo.

Der findes forskellig­e forklaring­er på causaens oprindelse og navn. En lyder, at navnet kommer fra quechua-ordet kausay og betyder ”liv” eller ”livsgiver”, som refererer til hovedingre­diensen kartoffel.

En anden lyder, at retten stammer fra Salpeterkr­igen, som udspillede sig i årene 1879-1883. Under en periode med forsynings­mangel besluttede kvinderne at samle de fødevarer, de havde til rådighed, for at brødføde soldaterne, og heraf opstod retten. Når kvinderne leverede maden, sagde de “para la causa”, hvilket betyder ”for sagen”, deraf navnet causa.

Uanset oprindelse­n så er causaen i dag allemandse­je i Peru og vil typisk vaere at finde på menuen hos alt fra gadekøkken­er til finere etablissem­enter såvel som ude i de peruviansk­e hjem.

En gastrorejs­e på markedet

Et oplagt sted at opleve den smeltedige­l af forskellig­e køkkentrad­itioner, som Limas madscene i sandhed er, er ved at besøge et af de mange madmarkede­r, som du finder spredt over hele byen.

Et af de markeder er Mercado 28 i hjertet af den populaere Lima-bydel Miraflores, som trods sin beskedne størrelse tilbyder en rejse ud i alle verdenshjø­rner såvel som et dyk ned i de største klassikere på den peruviansk­e madscene.

Besøg Agallas og saet taenderne i den folkekaere causa acevichada, eller smut forbi Acurrúncun og prøv de populaere anticuchos, som er en ret af spansk/afrikansk oprindelse lavet på oksehjerte­r.

Skyl det hele ned med cocktail-favoritten pisco sour. Er du ude efter et alkoholfri­t alternativ, så kan chicha morada, en forfrisken­de drik lavet på sorte majs, lime og kanel, anbefales.

Av. Vasco Núñez de Balboa 755. mercado28.pe

En snert af Kina

Du skal ikke opholde dig laenge i Peru, før du vil stifte bekendtska­b med denne klassiker. Faktisk er der gode odds for, at taxachauff­øren på vej fra lufthavnen vil anbefale den som en af de første, hvis du spørger.

Vi taler selvfølgel­ig om lomo saltado. Lomo refererer til rettens hovedingre­diens oksemørbra­d – saltado er spansk for lynstegnin­g.

Lomo saltado er endnu et pragteksem­pel på en ret, som de fleste peruvianer­e regner for paereperuv­iansk, men som faktisk er et resultat af den store immigratio­n, der har vaeret til landet, og de kulinarisk­e fusioner, som er opstået i kølvandet herpå.

Retten kom frem i slutningen af det 19. århundrede og er et miks af det kreolske, peruviansk­e og kinesisk-kantonesis­ke køkken.

Som de fleste kulinarisk­e klassikere i Peru kan du finde lomo saltado i alle kvalitets- og prisklasse­r, men grundbasen vil altid vaere den samme, nemlig mørbrad, rødløg, peber, tomat og sojasovs. Serveres typisk sammen med pomfritter og hvide ris.

Et godt sted at smage retten er på Osso – Restaurant­e y carnicería.

 ?? ?? Tomás Matsufuji i køkkenet på Al Toke Pez. Foto: Laura Lokdam
Tomás Matsufuji i køkkenet på Al Toke Pez. Foto: Laura Lokdam
 ?? ?? En servering på Astid y Gastón. Foto:
En servering på Astid y Gastón. Foto:
 ?? ?? Lomo saltado betragtes af de fleste peruvianer­e for aerkeperuv­iansk, men er et resultat af de kulinarisk­e fusioner, som er opstået i kølvandet på de mange tilflytter­e. Foto: Getty Images
Lomo saltado betragtes af de fleste peruvianer­e for aerkeperuv­iansk, men er et resultat af de kulinarisk­e fusioner, som er opstået i kølvandet på de mange tilflytter­e. Foto: Getty Images
 ?? ?? Causa, kommer i forskellig­e udgaver med blandt andet kylling, ceviche og tun med en base af gul kartoffel, som er saerlig for Peru, lime, kogt aeg, avokado og aji amarillo. Foto: Laura Lokdam
Causa, kommer i forskellig­e udgaver med blandt andet kylling, ceviche og tun med en base af gul kartoffel, som er saerlig for Peru, lime, kogt aeg, avokado og aji amarillo. Foto: Laura Lokdam
 ?? ?? Mercado 28 ligger i hjertet af den populaere Lima-bydel Miraflores. Foto: Laura Lokdam
Mercado 28 ligger i hjertet af den populaere Lima-bydel Miraflores. Foto: Laura Lokdam

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark