Jyllands-Posten

Ny dansk udbyder overhaler DSB indenom

Interrailr­ejsende har laenge kunnet rejse med både et digitalt pas og et fysisk pas, men af uforklarli­ge årsager saelger DSB kun sidstnaevn­te. Ny dansk udbyder gør det nu nemmere for jernbaneen­tusiaster.

- TOM NØRGAARD

Der var simpelthen en oplagt salgsmulig­hed her, som jeg var nødt til at kaste mig ud i, også selvom det rent teknisk er ret komplicere­t at få en digital online salgsplatf­orm op at køre. Nikolaj Vesselbo, indehaver af togbillett­en.dk

Det er efterhånde­n de faerreste, der køber billetter på print, men når det gaelder det stadig mere populaere interrailp­as, har DSB holdt fast. Det har nemlig indtil videre kun kunnet fås på papir. Men nu får man som togrejsend­e et alternativ. For første gang bliver det nu muligt at købe et digitalt interrailp­as hos en dansk udbyder, når togbillett­en.dk åbner for salg af det populaere adgangspas til Europas vidt forgrenede jernbanene­t.

Manden bag initiative­t er Nikolaj Vesselbo, der laver podcasts og skriver artikler om togrejser til hjemmeside­n togtur.dk, og som nu også vil saelge togrejser.

»I de seneste år, hvor jeg har lavet podcasten togtur.dk, er salget af interrailb­illetter i Danmark bare steget og steget. 2023 blev endnu et rekordår med 25.569 solgte interrailp­as. Højere salgstal er ikke set siden interrails storhedsti­d i 1989,« fortaeller Nikolaj Vesselbo.

»I den forbindels­e er jeg igen og igen blevet spurgt, hvorfor man ikke har kunnet købe det meget populaere og ultrafleks­ible digitale Interrail Mobile Pass online på en dansk hjemmeside. DSB saelger underligt nok kun den gamle papirversi­on af passet, som man får tilsendt med posten,« fortsaette­r han.

Flere fordele ved digitalt pas

Nikolaj Vesselbo har selv kørt Europa tyndt på interrail i slutningen af 1980’erne, og elsker den frihed, en interrailr­ejse giver. Derfor lå det lige til højrebenet at udbrede det digitale pas til en ny generation af togrejsend­e.

»Der var simpelthen en oplagt salgsmulig­hed her, som jeg var nødt til at kaste mig ud i, også selvom det rent teknisk er ret komplicere­t at få en digital online salgsplatf­orm op at køre. Det har taget fire måneder med programmer­ing og design af hjemmeside­n, og nu har der så lige vaeret premiere, og de første Interrail Mobile

Pass er solgt. Jeg er ret stolt af, at det er lykkedes som den første i Danmark at introducer­e det legendaris­ke Interrailp­as i en ny og moderne version,« fortaeller Nikolaj Vesselbo, som gør opmaerksom på en raekke af de fordele, der er ved at købe passet digitalt frem for på papir:

»Fordelene ved det digitale pas er bl.a., at man har 11 måneder til at aktivere og bruge passet. Man behøver ikke at købe Interrailp­asset med en forudbeste­mt startdato. Derudover har man den digitale billet liggende i Interrails officielle app, Rail Planner, hvor man også har køreplaner for hele Europa. Via appen kan man også bestille pladsbille­tter, hvis det er nødvendigt.«

Der kan selvfølgel­ig også vaere udfordring­er for nogen ved at gå digitalt. Og til at håndtere

spørgsmål om, hvordan man aktiverer Interrailp­asset på mobiltelef­onen, og hvordan man bestiller pladsbille­tter, har togbillett­en.dk også en dansk kundeservi­ce, som vil forsøge at få kunderne godt afsted med det nye pas.

»Man kan både skrive til os og blive ringet op, hvis det er nødvendigt,« understreg­er Nikolaj Vesselbo.

Det er planen, at togbillett­en.dk om føje tid også vil saelge almindelig­e digitale udlandstog­billetter.

Adspurgt om, hvordan det kan vaere, at de danske statsbaner ikke tilbyder kunderne mulighed

for at købe et digitalt interrailp­as, svarer pressemeda­rbejder Jakob Dahl Klausen på en mail:

»Det er rigtigt, at DSB i øjeblikket kun distribuer­er de fysiske Interrail Pass, men vi ser gerne, at vi også tilbyder en digital mulighed i fremtiden. Vi samarbejde­r med de øvrige aktører i Europa om at kunne tilbyde en digital løsning, men indtil den er klar, tilbyder vi fortsat kun de fysiske pas.«

I følge organisati­onen Interrail.eu var 87 pct. af samtlige Interrailp­as digitale i 2023. Der er i dag 10 forskellig­e slags Interrail Mobile Pass, alt efter hvor laenge man vil rejse og hvortil.

 ?? ?? Et digitalt interrailp­as giver en raekke konkrete fordele i forhold til det fysiske pas. Bl.a. har man 11 måneder til at aktivere og bruge passet. Foto: Getty Images
Et digitalt interrailp­as giver en raekke konkrete fordele i forhold til det fysiske pas. Bl.a. har man 11 måneder til at aktivere og bruge passet. Foto: Getty Images
 ?? ?? De senere år har salget af interrailp­as vaeret stigende i både Danmark og Europa generelt. Foto: Getty Images
De senere år har salget af interrailp­as vaeret stigende i både Danmark og Europa generelt. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark