Jyllands-Posten

Tidligere krigszone i sydamerika­nsk land er blevet et usandsynli­gt fugleparad­is

I årevis var bjergregio­nen Sierra Nevada de Santa Marta i Colombia plaget af vaebnet konflikt. En fredsaftal­e i 2016 har imidlertid skabt et paradis for fugleturis­ter, og lokalbefol­kningen har fået øje for, at det kan betale sig at passe på fuglene.

- LISE JOSEFSEN HERMANN

Hvis aldrig du har taenkt på at tage til Colombia for at se på fugle, er du formentlig ikke den eneste. Men det kan godt aendre sig i fremtiden. Colombia har nemlig verdens højeste antal af endemiske fuglearter, dvs. arter, som kun findes på dette ene sted, og det er således et uhyre interessan­t land for fuglekigge­re.

I Colombia er der registrere­t naesten 2.000 endemiske fuglearter eller 20 pct. af alle fuglearter på globalt plan.

Men i mange år var det med livet som indsats, hvis man ville opleve det.

Fugleguide ved et tilfaelde

En dag for 10 år siden kom den irske ornitolog og illustrato­r Miles McMullan til skovene omkring den lille by Minca. Et område, der ud over fuglene kan reklamere med flotte vandreture, vandfald og plantager med kaffe og kakao.

Han havde hyret en taxachauff­ør ved navn Fidel Agudelo i den store kystby Santa Marta til at køre sig til stedet og blev straks fascineret af skovens rigdom på fugleliv.

Området var imidlertid livsfarlig­t at besøge, fordi regeringen og guerilla-gruppen Farc i 50 år havde vaeret i vaebnet konflikt med hinanden. Men denne strid blev afsluttet med en fredsaftal­e i 2016, og det skabte mulighed for, at Miles McMullan kunne etablere Minca Birding, et firma, som i dag arrangerer fugleture ad bjergområd­et Sierra Nevada de Santa Martas stier.

Fidel Agudelo blev i første omgang hyret som hans chauffør, og det blev begyndelse­n på et nyt liv for Fidel Agudelo som fugleguide.

En rundtur til fods med en kyndig guide i skovene omkring Minca begynder klokken seks om morgenen og varer cirka to timer. Den går fra observatio­nspunkt til observatio­nspunkt og koster cirka 175 danske kroner.

Normalt omfatter en sådan rundtur også, at gruppen undervejs kommer på besøg på Turpial-fugleobser­vatoriet i Minca, der er berømt for sine farvestrål­ende papegøjer, og hvor deltagerne kan observere fugle, mens de drikker en god kop kaffe eller spiser noget morgenmad.

Minca Birding har også andre, kortere eller laengere, ture på programmet. Fidel Agudelo, der i dag er 48 år gammel, har sammen med sine kolleger bygget observatio­nssteder, så aeldre ornitologe­r, der ikke kan gå så godt, også kan komme dertil og få mulighed for at observere fuglene uden at skulle vandre ret langt.

Ny bevidsthed om miljøet

De senere år har han desuden gjort en stor indsats for at arbejde sammen med lokalbefol­kningen og øge bevidsthed­en om at passe på fuglene og deres habitat.

»Nu er der ingen, der har fugle i bur laengere. De fodrer i stedet de frie fugle med bananer eller ris, så kan de tage penge fra de turister, der kommer for at se dem. Nu forstår folk, at de kan tjene penge ved, at fuglene er frie. Hvis de ødelaegger miljøet eller faelder traeerne, kan de ikke laengere tjene penge på den måde. De passer meget mere på vegetation­en og rydder ikke laengere skov,« fortaeller han.

Der er også flere, der begynder at plante traearter, der med deres frugter tiltraekke­r bestemte fugle.

Selv om han er lykkelig for sit nye liv med fuglene, er Fidel Agudelo på samme tid lidt bekymret over den stigende turisme i Minca.

»Jeg ved ikke, om masseturis­me er så godt. Det er selvfølgel­ig godt for folks økonomi, men det slider også på naturen. Derfor kan jeg godt lide fugleturis­me. Der kommer ikke mange mennesker, men de, som kommer, kan lide naturen og vaerdsaett­er den. Ornitolog-turismen bidrager positivt til hoteller, transportf­irmaer, restaurant­er og guider som mig.«

En anden af fugleguide­rne i Minca er den erfarne 55-årige Tony Martín fra Venezuela, som har arbejdet mange steder i verden og vaeret flere af de yngre guiders laeremeste­r. Hans yndlingsfu­gle er papegøjer. Området Sierra Nevada er ideelt for ornitologe­r, fortaeller han.

»Her er mange unikke fuglearter. Og vi arbejder helt fra snegraense­n oppe i bjergene ned til stranden. Vi har masser af forskellig­e økosysteme­r, det hele afhaenger af, hvad turisten ønsker at se. Fugleturis­men vokser utroligt meget i øjeblikket. Jeg arbejder med nye grupper hver eneste dag,« fortaeller Tony Martín.

Jeg kan godt lide fugleturis­me. Der kommer ikke mange mennesker, men de, som kommer, kan lide naturen og vaerdsaett­er den. Fidel Agudelo, fugleguide

 ?? ?? Fidel Agudelo, 48 år gammel, tidligere taxachauff­ør, nu fugleguide. Foto. Charlie Cordero
Fidel Agudelo, 48 år gammel, tidligere taxachauff­ør, nu fugleguide. Foto. Charlie Cordero
 ?? ?? Tony Martin tager normalt sine grupper med på besøg på Turpial-fugleobser­vatoriet i Minca. Foto. Charlie Cordero
Tony Martin tager normalt sine grupper med på besøg på Turpial-fugleobser­vatoriet i Minca. Foto. Charlie Cordero
 ?? ?? En gruppe turister blev overrasket over at se en tukan i området. Foto. Charlie Cordero
En gruppe turister blev overrasket over at se en tukan i området. Foto. Charlie Cordero
 ?? ?? En turist får sig undervejs et hvil med en fantastisk udsigt. Foto. Charlie Cordero
En turist får sig undervejs et hvil med en fantastisk udsigt. Foto. Charlie Cordero

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark