Jyllands-Posten

»Jeg er stor tilhaenger af at lade musikken spille sammen med byrummet og arkitektur­en«

Der dukker stadig flere mindre festivaler op rundtomkri­ng i landet, og mange af dem indbyder til at opleve både natur, historie og kultur i samspil med musikken.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

I udlandet har jeg fået utrolig god mad og vin på Beaches Brew, som foregår på stranden i italienske Ravenna – vi fik nogle gode anbefaling­er af de lokale indbyggere. Rasmus Hjortshøj Steffensen, grundlaegg­er af Fanø Free Folk Festival

Rasmus Hjortshøj Steffensen voksede op langt ude på landet i Hjallerup i Vendsyssel, hvor der ingen koncerter var i miles omkreds, så han måtte nøjes med at laese musikblade og lytte til ghettoblas­teren på vaerelset.

Som 16-årig fik han efter insisteren­de plagen endelig lov til at tage på Roskilde Festival, og siden har han vaeret en ivrig festivalga­enger både herhjemme og i udlandet.

I dag arbejder Rasmus Hjortshøj Steffensen som musikskrib­ent på Informatio­n og er grundlaegg­er af festivalen Fanø Free Folk Festival, som var taenkt som en engangsfor­estilling, men som har vaeret afholdt hvert år siden 2010 – kun afbrudt af corona. Her får du hans bedste tip til sommerens festivaler.

Hvor skal du på festival i år?

»Jeg skal selvfølgel­ig på den festival, som jeg selv er med til at arrangere. Derudover skal jeg på Roskilde Festival, og i år ser jeg frem til at høre Lankum, som er en blanding af irsk folkemusik og eksperimen­terende rock med fuld vind i sejlene.

Jeg er glad for metal og har laenge luret på Mystic Festival i Gdansk, som genremaess­igt minder om Copenhell, så muligvis skal jeg også til Polen til sommer.

Jeg kan godt lide at kombinere festivaler med rejser, hvor man kan opleve noget af landet samtidig.

På en almindelig ferie traver man rundt hele dagen, men om aftenen har mange en tendens til at haenge over et glas vin og gå tidligt i seng. Hvis man rejser for en festival, er der altid gang i den om aftenen.«

På hvilken dansk festival kan man opleve flot natur?

»Fanø Free Folk Festival finder sted på sydspidsen af øen i Sønderho, hvor stranden og havet er lige rundt om hjørnet. Der er heller ikke mere end et par hundrede mennesker, så man kan nyde naturen i fred og ro.

Generelt er der mange mindre festivaler rundtomkri­ng på de danske øer som f.eks. Øhavet på AErø. De har et virkelig ambitiøst program, hvor man kan opdage ny musik i smukke omgivelser. Selv om det er en mindre festival, har man ikke følelsen af, at det er en byfest.«

Hvad kraever det at skabe en god festival?

»Det er en kombinatio­n af mange ting, men jeg går selv meget op i musikdelen. Det er vigtigt, at musikken får lov til at udfolde sig, og at man får nogle aha-oplevelser med kunstnere, man ikke kendte på forhånd. Det optimale for mig er en blanding af internatio­nale kunstnere og upcoming bands fra lokalområd­et.

Det er også fedt, hvis man kan opleve koncerter i anderledes omgivelser som en lokal kirke eller en gammel fabrik.

Derudover foretraekk­er jeg en uhøjtideli­g stemning, så festivalga­engerne kan slappe af, saenke paraderne og have en fest. Det er fint, hvis programmet ikke er alt for pakket, så man har tid til

at udforske området eller slappe af i dagtimerne.«

Hvor får man de bedste kulinarisk­e oplevelser?

»Der er sket ekstremt meget, siden jeg rendte rundt på Roskilde Festival i 90’erne og spiste dåsetun og pasta med ketchup. Publikum stiller generelt højere krav og forventer store smagsoplev­elser på festivalpl­adsen. Jeg må indrømme, at det i min optik kan blive for meget at skulle sippe dyr naturvin og spise østers i rammer, hvor musikken naermest bliver det sekundaere.

Omvendt er jeg stor tilhaenger af, at man kan smage øl fra det lokale bryggeri, så det ikke bare er Tuborg-fadøl overalt. De fleste danske festivaler har et godt udvalg af street food-vogne med laekre retter, som ikke kun er hotdogs og pizza.

I udlandet har jeg fået utrolig god mad og vin på Beaches Brew, som foregår på stranden i italienske Ravenna – vi fik nogle gode anbefaling­er af de lokale indbyggere. Det er i øvrigt en gratis festival, som er et besøg vaerd. Jeg var også på festivalen Oufuqy i Alexandria, Egypten, hvor vi spiste på en enormt laekker fiskeresta­urant, som jeg desvaerre har glemt navnet på.«

Hvilken festival fortjener mere opmaerksom­hed?

»Jeg er aergerlig over, at jeg endnu ikke har vaeret på Northern Winter Beat i Aalborg. De har haft et

virkelig godt program de sidste par år, og jeg har flere gange taenkt, at de burde få mere omtale i de danske musikmedie­r.

Det er primaert indie, jazz og alternativ rock, som breder sig over flere af Aalborgs spillested­er. Den afholdes allerede i februar, men jeg satser på at komme afsted naeste år.«

Hvor kan musik kombineres med andre sevaerdigh­eder?

»Det er oplagt at søge mod festivaler i de større byer, som har et rigt kulturliv. Det kunne vaere Resonator Festival i Odense, som afholdes om efteråret.

Der er program om eftermidda­gen og aftenen, men der er også tid til at gå på opdagelse i byens gode museer og den gamle bydel med H.C. Andersens Hus. Det er en tilpas lille storby til, at stort set alt er i gåafstand. Det er rart, når man skal nå til en koncert senere på dagen.

Jeg er også fast inventar på den årlige Copenhagen Jazz Festival. Det er en sjov måde at opdage andre dele af byen på, for der er tid til at lege turist, men det er også spaendende at komme rundt på en masse barer og spillested­er.

Jeg er stor tilhaenger af at lade musikken spille sammen med byrummet og arkitektur­en, hvilket skaber en fantastisk ramme for koncerter.«

 ?? ?? Rasmus Hjortshøj Steffensen har i en lang årraekke beskaeftig­et sig med musik, som både arrangør og kritiker. Han er grundlaegg­er af Fanø Free Folk Festival. Foto: Privat
Rasmus Hjortshøj Steffensen har i en lang årraekke beskaeftig­et sig med musik, som både arrangør og kritiker. Han er grundlaegg­er af Fanø Free Folk Festival. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark