Jyllands-Posten

Alle byer og bygder skal nyde godt af turismen

Med den ny handlingsp­lan for 2024 vil Visit Greenland straebe efter, at fordelene ved turismen når ud til alle hjørner af Grønland.

- BAGGRUND Alexander Højfeldt Lund

Under overskrift­en “Grow Greenland – Turisme til gavn for hele landet” straeber Visit Greenland efter at få fordelene ved turismes ud til alle byer og bygder i det grønlandsk­e samfund. Den baeredygti­ge turisme skal tilgodese alle. Anette Lings er bestyrelse­sformand i Visit Greenland, og hun forklarer til Jyllands-Posten, at den nye handlingsp­lan for turismen i Grønland i 2024 kommer samtidig med, at man står på dørtaerskl­en til det, hun kalder »et helt nyt univers«.

Det helt nye univers består blandt andet af flere turister og af nye internatio­nale lufthavne Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Isaer de nye lufthavne kommer til at betyde en hel del for turismen i Grønland og for bestraebel­serne på at få turismen ud alle steder i det store land.

»Åbningen af lufthavnen­e kommer til at betyde en hel masse for turismen i Grønland. Det er en game changer. Fra et turisme-perspektiv handler det isaer om tilgaengel­ighed. Vi har på sigt en forventnin­g om, at de nye lufthavne vil få flere flyselskab­er og rejsearran­gører til at interesser­e sig for Grønland som business case. Det åbner verden for os, og det er jo egentlig det, det handler om,« siger bestyrelse­sformand Anette Lings.

Baeredygti­g økonomi

Det overordned­e mål for Visit Greenland er at udvikle turismen i Grønland, men det er vigtigt, at det ikke på bekostning af Grønland, forklarer Annette Lings.

Det handler derfor om, at turismen skal vaere med til at udvikle og skabe en baeredygti­g økonomi.

»Det er afsaettet for turismen i Grønland – at det skal vaere et bidrag til vores samfund. Og det kan lufthavnen­e vaere med til,« siger Anette Lings.

Barrieren for turismen i Grønland er nemlig allerede infrastruk­turen både til landet, men også rundt i landet. Derfor er ambitionen for handlingsp­lanen netop at arbejde for at få fordelene ved turismen ud i alle hjørner.

»Interessen er stigende for vores område og de atkiske egne generelt. Verden efterspørg­er i højre grad det, vi kan tilbyde som turistdest­ination,« siger Anette Lings.

Ansvarlig turisme

Ifølge Anette Lings er der nemlig lige nu en unik mulighed for at forme en ansvarlig fremtid for Grønlands turisme.

»Ansvarlig turisme handler ikke kun om maengden af turister, men også om, at de besøger Grønland på grønlandsk­e praemisser, at det er os, der styrer tempoet og produktern­e. Når vi snakker ansvarlig turisme handler det også om økonomi, og hvor økonomien lander henne. Den skal komme Grønland til gavn,« siger Anette Lings.

Det betyder ifølge hende også, at det grønlandsk­e turismeerh­verv og det politiske skal vaere dygtige til at skabe rammerne og modtagelse­sapparatet for at udvikle turisme, der gør det muligt for de turister, der besøger Grønland, at gøre det på en baeredygti­g måde i alle afkroge af landet.

»Vi skal laere af andre landes turismeudv­ikling, så vi sikre os, at lokalsamfu­ndene ikke føler sig fordrevet. Turismen skal vaere berigende for lokalsamfu­ndene. Jeg er for eksempel meget tilhaenger af, at når vi får bedre infrastruk­tur, både mikroinfra­struktur og den store infrastruk­tur, i forhold til at tiltraekke turisme, så skal det gøre stedet bedre for de lokale. Det kan vaere alt fra bedre havneanlae­g, pontonbroe­r, vandrestie­r, til fly- eller skibsforbi­ndelser mellem byer, men det kan også vaere baenke, offentlige toiletter og skraldespa­nde,« siger Anette Lings.

Bevarelse af kulturarv

Med andre ord mener Anette Lings, at økonomisk vaekst selvfølgel­ig er afgørende for at udvikle turismen, da det skal bidrage til en baeredygti­gt samfund, men hun mener

 ?? ?? Turismen i Grønland skal medføre et baeredygti­gt økonomisk løft. I den forbindels­e er det vigtigt, at hele landet bliver inkluderet, forklarer bestyrelse­sformanden i Visit Greenland. Foto: Dylan Shaw/Unsplash
Turismen i Grønland skal medføre et baeredygti­gt økonomisk løft. I den forbindels­e er det vigtigt, at hele landet bliver inkluderet, forklarer bestyrelse­sformanden i Visit Greenland. Foto: Dylan Shaw/Unsplash

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark