Jyllands-Posten

Hvilken måned er du til?

Overvejer du at besøge Grønland? Laes her om de oplevelser, der kendetegne­r årets 12 måneder i Grønland set fra turistens perspektiv.

- GUIDE Anders Vinderslev

Januar Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -24°C og 5°C

Vintermåne­derne er generelt den periode på året, hvor faerrest turister besøger Grønland. Det er, hvad statistikk­erne fortaeller os. På sin vis er det aergerligt, for Grønland om vinteren er en ekstremt stemningsm­aettet og unik oplevelse. Størstedel­en af Grønland ligger nemlig nord for polarcirkl­en. Derfor er vintermåne­derne i Grønland praeget af ekstrem mørke. Selv for en dansker, der ellers nok skulle kende til den mørke vinter, kan mørket i Grønland vaere overvaelde­nde. Nogle dele af Grønland er mørkt 24/7 i januar. Det gaelder eksempelvi­s de nordligste egne omkring byen Qaanaaq. Laengere sydpå, i Upernavik, er der også temmelig mørkt, selv når dagen er lysest. Endnu laengere sydpå finder vi Nuuk, og her er faktisk naesten helt lyst på ét tidspunkt i løbet af dagen. Helt nede sydpå får du fire timers dagslys selv i de mørkeste perioder. Variatione­n understreg­er Grønlands størrelse.

Under alle omstaendig­heder er januar i Grønland en mørk tid i Grønland. Det er en ”acquired taste”, men samtidig en mulighed for at opleve noget helt unikt.

Februar

Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -25°C og -6°C

Det begynder stille og roligt at blive lysere. Med streg under stille og roligt. Det enorme land begynder at åbne op for flere udendørs aktivitete­r og oplevelser. Nogle steder i Grønland får du omkring 7,5 times dagslys i midten af februar. Det gaelder eksempelvi­s i det populaere område ved Diskobugte­n. Lyset kan aflaeses i antallet af turister, som tager et betydeligt hop fra januar til februar.

Vinterkuld­en er der imidlertid ingen vej udenom, men den er til gengaeld garant for noget laekkert sne. Derfor byder februar på gode vilkår for hundeslaed­eture eller at stå på ski. Februar er også et godt tidspunkt at opleve et af vinterens mest betagende naturfaeno­mener: nordlys.

Marts Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -24°C og -4°C

I marts begynder det virkelig at ligne noget med turisterne i Grønland. Det er ikke helt højsaeson endnu, men det begynder at krible frem med mange af de fede udendørs aktivitete­r og muligheder for eventyr, som mange gerne vil opleve. Årets 3. måned er eksempelvi­s et fremragend­e tidspunkt at prøve kraefter med nogle af de mest traditione­lle ”grønlandsk­e oplevelser” som hundeslaed­e og isfiskeri.

Du kan køre i hundeslaed­e alle steder over polarcirkl­en og i det populaere område i Østgrønlan­d fra Upernavik og ned til Nuuk, hvor mange turister holder til. Det tidlige forår kan også vaere et godt tidspunkt at besøge nogle af østkystens charmerend­e grønlandsk­e bygder, vaere med til isfiskeri og smage de laekre lokale yndlingsfi­sk som hellefisk, rødfisk og havkat.

April Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -15°C og 1°C

April er først og fremmest den sidste chance for at opleve nordlys, indtil efteråret begynder igen. Grønlands unikke beliggenhe­d, minimale lysforuren­ing og det arktiske klima skaber nemlig den perfekte kulisse for at nyde det imponerend­e naturspekt­akel.

Størstedel­en af Grønland befinder sig nord for polarcirkl­en, hvilket gør det til en af de mest nordlige steder på kloden. Den geografisk­e placering øger chancerne for at spotte nordlyset, som generelt er mere almindelig­t og synligt i polare områder.

Maj Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -6°C og 6°C

I maj begynder det at vaere tydeligt, at vinteren er overstået for denne omgang. Det kan også aflaeses i de aktivitete­r, du kan give dig i kast med som turist.

I maj er det stort set slut med hundeslaed­ekørsel. Sneen er blevet for blød, hvis den ikke ligefrem er smeltet. Solen haenger højt og kaster sit varme skaer på himlen, hvor den begynder at bevaege sig rundt i stedet for at synke ned. Det er tid til midnatssol. Isen på fjorde og søer begynder at smelte, og du begynder at opleve en masse forskellig­e aktivitete­r på vandet. Det er eksempelvi­s ved at vaere saeson for kajak. Det arktiske forår er en kort og intens kulminatio­n, hvor alt lige pludselig spirer. Bådene gøres klar til sommerens eventyr, mens slaedehund­ene nyder deres sommerferi­e.

Juni Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem 3°C og 10°C

Se lige temperatur­måleren! Det er 10 grader. Helt utroligt.

Juni regnes generelt for at vaere en virkelig god måned at besøge Grønland i. Der er masser af aktivitete­r på vandet: kajaksejla­ds, SUP, hvalsafari og udforsknin­g af isbjerge. Det er bare at komme i gang.

Vaer saerligt opmaerksom på den 21. juni. Det er nemlig Grønlands nationalda­g. En sand fest overalt i Grønland bryder ud med alt, hvad det indebaerer af sang, underholdn­ing, kaffemik og folkedragt­er.

Vinterkuld­en er der imidlertid ingen vej udenom, men den er til gengaeld garant for noget laekkert sne. Derfor byder februar på gode vilkår for hundeslaed­eture eller at stå på ski.

Juli Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem 6°C og 11°C

Der er så mange muligheder i Grønland i juli måned, men lad os lige dvaele ved én af dem: årets 7. måned er nemlig højdepunkt­et af fiskesaeso­nen i Grønland!

Det er isaer nede i det sydlige Grønland, at du kan opleve de mest fantastisk­e rammer omkring din vandretur. Her kan du tydeligt se, hvor landets navn stammer fra: Det sydlige Grønland er nemlig både frodigt og grønt.

Du kan eksempelvi­s tage med en af de mange operatører på en sejltur ud i bugten og fiske fra båden, imens du nyder udsynet til den helt mageløse grønlandsk­e natur. Der er ofte mange fisk i vandet omkring Grønland på dette tidspunkt, og det er ikke usaedvanli­gt at få bid indenfor få minutter.

Man kan også fiske i en af landets mange floder. Her er det ofte den arktiske fjeldørred, som de mere nørdede fiskere drømmer om at få fingrene i.

August Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem 5°C og 10°C

Nu er det virkelig ved at vaere højsaeson for turismen i Grønland. En aktivitet, der de seneste år er blevet mere og mere populaer i Grønland, er vandring.

Det er isaer nede i det sydlige Grønland, at du kan opleve de mest fantastisk­e rammer omkring din vandretur. Her kan du tydeligt se, hvor landets navn stammer fra: Det sydlige Grønland er nemlig både frodigt og grønt. Naturen er varieret, landskabet kuperet og fyldt med planter, dyr og farver og de mest betagende små og ofte gaestfrie lokalsamfu­nd.

Du kan vandre med oppakning fra en by til den naeste. Du kan tage dit eget telt med eller bo på hostels eller hoteller i de større byer. Du kan også hoppe på en båd, når staengerne traenger til et hvil. Med andre ord: eventyr og uudforsked­e landskaber så langt øjet raekker.

September Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -2°C og 6°C

September er en af de allermest populaere måneder at besøge Grønland i. Det er på sin vis den perfekte årstid: Vejret er godt, og naturen er frodig, men stille og roligt begynder de første tegn at vise sig på det sceneskift­e, der venter lige om hjørnet.

Derfor kan du i september stadigvaek prøve kraefter med stort set alle de aktivitete­r, der kendetegne­r sommeren i Grønland. Hvalsafari, kajaksejla­ds, fisketure i små joller eller vandreture. Men samtidig har du mulighed for at opleve nordlys. September markerer nemlig begyndelse­n af nordlyssae­sonen, og hvis himlen er klar, kan du se de smukke farver over himlen.

September er med andre ord et virkelig godt tidspunkt, hvis du ønsker at holde alle muligheder åbne på din rejse til Grønland.

Oktober Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -9°C og 2°C

I oktober måned kan du virkelig begynde at opleve den grønlandsk­e overgang til vinter. Mange byer og områder i Grønland får vinterhalv­årets første snefald, og bjergene bliver daekket af et hvidt taeppe.

Begyndelse­n på vinteren betyder, at hundeslaed­erne bliver fundet frem, og du har mulighed for at udforske det storslåede terraen på den nok allermest traditione­lle grønlandsk­e facon.

Nordlyset bliver stadig mere synligt, og faktisk forbedrer det tiltagende sneklaedte landskab selve synlighede­n af de vilde farver på himlen. Oktober er også en god tid for fotografer­ing med den kontrastfy­ldte sammensaet­ning af farver fra efteråret i sammenspil med den hvide sne.

November Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -14°C og -2°C

I november er vi igen der, hvor man godt kan sige, at det er ”udenfor saesonen”. Vintervejr­et og mørket begynder rigtigt at tage fat. November markerer den rigtige begyndelse på saesonen for vinterakti­viteter som hundeslaed­eture, skiløb og isfiskeri. Mange turistvirk­somheder åbner deres facilitete­r for besøgende og guidede ture.

Og så er november selvfølgel­ig et fremragend­e tidspunkt at opleve nordlys i Grønland. Hvis du besøger Grønland i november, skal du opleve nordlyset.

December Gennemsnit­stemperatu­r: Mellem -20°C og -4°C

Hvad kunne vaere mere stemningsf­yldt end at opleve julen i Grønland? Første søndag i advent bliver juletraeer­ne taendt over hele Grønland, og man begynder at se de hyggeligst­e julemarked­er i byerne.

For skientusia­ster er december også en stor måned: Skiliftern­e er som regel åbne for alpint skiløb i december, og der er gode muligheder for at leje eller låne udstyr fra operatører eller skiklubber­ne.

Det er selvfølgel­ig også peak nordlys-saeson i december. Og vaer opmaerksom på datoen 21. december. Det er vintersolh­verv i Grønland, og der er masser af tradition for at fejre denne helt saerlige dag, hvor man begynder at kunne skimte lysere tider forude.

 ?? ??
 ?? ?? Hvis du er til nordlys og hundeslaed­eture, kunne det godt vaere februar i Grønland, du skal sigte efter. Foto: Visit Greenland
Hvis du er til nordlys og hundeslaed­eture, kunne det godt vaere februar i Grønland, du skal sigte efter. Foto: Visit Greenland
 ?? ?? To vandrende på vej igennem det karakteris­tiske bølgende landskab i det sydlige Grønland. Foto: Aningaaq R. Carlsen/Visit Greenland
To vandrende på vej igennem det karakteris­tiske bølgende landskab i det sydlige Grønland. Foto: Aningaaq R. Carlsen/Visit Greenland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark