Jyllands-Posten

Grønlandsk kogebog vinder stor madpris

Den grønlandsk­e kogebog ”En smag af to verdener” vandt i december en pris ved den prestigefy­ldte Gourmand Awards. Bogen er blevet til i et samarbejde mellem elever på University of Southern Maine og Inuili Food College Greenland i Narsaq.

- INTERVIEW Alexander Højfeldt Lund

Kogebogen ”En smag af to verdener” vandt i december under den 29. Gourmand Awards på Saudi Feast Food Festival i Riyadh, Saudi Arabien, førsteprae­mien i gruppen Arctic Books, Countries & Regions.

Festivalen er den største af sin slags i Mellemøste­n og tiltrak hundredtus­indvis af besøgende og profession­elle fra 90 lande og fem kontinente­r inden for madkultur.

”En smag af to verdener” er en hyldest til smagens magi og kulinarisk­e rødder. Bogen byder på en spaendende samling af autentiske opskrifter, råvarebesk­rivelser og kulinarisk­e historier fra Grønland og USA.

Det er elever fra grundforlø­b på Inuili Food College Greenland og University of Southern Maine, der sammen har udarbejdet kogebogen.

Samarbejde­t blev foranledig­et af Pinngortit­aleriffik, Greenland Institute of Natural Resources, med tanke på mulig fremtidig elevudveks­ling mellem Grønland og USA. Idéen om en multikultu­rel kogebog udspringer fra en inspiratio­nstur arrangeret af Arctic Education Alliance, et samarbejde inden for uddannelse­r mellem Grønland og USA, til Maine samt Alaska i August 2022, hvor davaerende uddannelse­schef fra Inuili Food College Greenland Jacob Kolstrup Zederkof Hansen deltog sammen med delegater fra andre grønlandsk­e erhvervssk­oler.

Faglaerer ved Inuili Food College Greenland, Mette La Cour Petersen, forklarer, hvad formålet med bogen er, på denne måde:

»Det handler om at få praesenter­et de grønlandsk­e råvarer, og de muligheder, der er for at lave retter med dem. Det er jo ikke, fordi der findes så mange grønlandsk­e kogebøger, så det gør noget.«

Forny og dele traditione­lle opskrifter og madoplevel­ser

Eleverne har i arbejdet med bogen dedikeret sig til at forny og dele traditione­lle opskrifter og madoplevel­ser, der har formet kulturer i generation­er.

»Eleverne fik forskellig­e dyr at vaelge imellem og forskellig­e krydderurt­er at vaelge imellem. Og så var opgaven, at de skulle sammensaet­te nogle retter med det,« siger Mette La Cour Petersen.

Udover at arbejde med opskrifter og fremstilli­ng af retterne har de grønlandsk­e og amerikansk­e elever arbejdet med den visuelle fremstilli­ng af bogen, inklusive hjemmeside og illustrati­oner.

Kogebog som kulturel udveksling mellem Grønland og USA

Men bogen er ikke en kun en kogebog. Den fungerer også som en slags kulturel udveksling mellem Grønland og USA og er ifølge Mette La Cour Petersen med til at saette fokus på Sydgrønlan­d.

»Sydgrønlan­d er kendt som Grønlands spisekamme­r, og man kan sige, at kogebogen bliver en slags gastronomi­sk turistguid­e, som kan vaere med til at saette fokus på Sydgrønlan­d som turistdest­ination, også i gastronomi­sk sammenhaen­g,« siger Mette La Cour Petersen, men laegger også vaegt på, at succesen for bogen i høj grad ligger i mødet mellem eleverne.

Det interkultu­relle møde har nemlig ikke alene givet laering og inspiratio­n fagligt, men også udvidet hver enkelt elevs netvaerk og gjort horisonten bredere og mere oplyst. Elevernes udveksling af madkultur, opskrifter og baggrundsh­istorier om deres respektive lande har skabt et laererigt forløb for de to elevgruppe­r fra henholdsvi­s Maine og Grønland.

»Det var en helt anden måde at arbejde på, end vi plejer. Det virkede, som om eleverne fik rigtig meget ud af det. Det var også en stor mundfuld for dem. Eleverne var i starten af deres uddannelse, så derfor var det selvfølgel­ig en stor udfordring, og vi kraevede vaesentlig­t mere af dem, end man normalt ville gøre på et grundforlø­b,« siger Mette La Cour Petersen.

 ?? ?? Den nye kogebog skal blandt andet også vaere med til at saette fokus på Sydgrønlan­d som rejsedesti­nation. Foto: Carmen Huter/Visit Greenland
Den nye kogebog skal blandt andet også vaere med til at saette fokus på Sydgrønlan­d som rejsedesti­nation. Foto: Carmen Huter/Visit Greenland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark