Jyllands-Posten

»Alle er enige: Grønland skal vaere med«

Den 14. november 2023 var en historisk dag: Her tilslutted­e Grønland sig Paris-aftalen. Aftalen regnes for en af historiens vigtigste klimaaftal­er, men Grønland er blandt de sidste nationer til at skrive sig på deltagerli­sten. I dette interview fortaeller

- INTERVIEW Anders Vinderslev

Optakten til, at Grønland tilslutter sig Paris-aftalen har vaeret forholdsvi­st langtrukke­n med en del uenighed blandt grønlandsk­e politikere. Set fra dit perspektiv, hvorfor har det taget så lang tid for Grønland at traeffe den her beslutning?

»Det er rigtigt, at det har vaeret et langt forløb op til den her beslutning, men det er vigtigt at forstå konteksten. Det var tilbage i 2016, at man fra grønlandsk side besluttede, at man ikke ønskede at vaere en del af Paris-aftalen. Man havde gjort sig nogle dårlige erfaringer med Kyoto-aftalen, som Grønland tilslutted­e sig i en rammeaftal­e med Danmark. På davaerende tidspunkt havde Grønland ikke selvbestem­melse over sin klimapolit­ik. Derfor blev vi omfattet af den danske ratifikati­on. Kyoto-aftalen var på mange måder ikke en god oplevelse for Grønland. Det var en erfaring med en global klimaaftal­e, hvor vi ikke selv kunne bestemme, hvordan vi ville begraense vores udslip af drivhusgas­ser eller i hvilket tempo. Vi skulle reducere vores udledning af drivhusgas­ser med 8 pct. fra 1990-niveauet frem mod 20082012. Det lykkedes faktisk at opnå en reduktion på 6 pct., og resultatet var så, at vi skulle betale en bøde til Danmark. Hele forløbet omkring Kyoto-aftalen gjorde, at vi fra grønlandsk side havde et behov for at vaere mere påpasselig­e omkring, hvad vi gik ind til med Paris-aftalen, og i hvilket omfang aftalen ville komme til at haemme Grønlands udviklings­muligheder. Derfor har det taget lang tid at nå til enighed om den her beslutning. Også på tvaers af de grønlandsk­e partier.«

Hvorfor er ”lige nu” det rigtige tidspunkt for Grønland at tilslutte sig Paris-aftalen?

»Hvis vi sammenlign­er med Kyoto-aftalen, står Grønland i en helt anden situation i dag. Der er blevet lavet en omfattende advokatund­ersøgelse, som fastslår, at den grønlandsk­e klimapolit­ik er et grønlandsk anliggende. Det er os, der bestemmer over, hvordan vi vil nå i mål. Vi håber stadigvaek at kunne lave en samarbejds­aftale med Danmark om Paris-aftalen, men vi saetter selv rammen. Den grønlandsk­e klimapolit­ik er vores ansvar, og det er en stor forskel sammenlign­et med tidligere. I perioden fra april 2022 til januar 2023 har Departemen­tet for Landbrug, Selvforsyn­ing, Energi og Miljø udarbejdet en konsekvens­analyse, som både viser, hvordan Paris-aftalen kommer til at påvirke Grønland, og hvordan det grønlandsk­e samfund kan reducere sit klimaaftry­k i henhold til de målsaetnin­ger, der er formuleret i Paris-aftalen. Analysen viser, at det er det rigtige for Grønland at gå ind i Paris-aftalen. At vi kan løfte de forpligtel­ser, der er i Paris-aftalen, men uden at haemme udviklinge­n i den grønlandsk­e økonomi og det grønlandsk­e samfund. Efter dét stod klart, var der jo i virkelighe­den ikke saerligt meget betaenknin­gstid. Grønland har enstemmigt tilsluttet sig Paris-aftalen. Jeg synes også, det er vigtigt at sige, at det ikke er, fordi Grønland ikke har villet gøre en indsats for klimaet. Tvaertimod. Vi er et af de lande i verden, som mest tydeligt kan se, hvordan klimaet forandrer sig, og de problemer, det medfører. Derfor skal vi vaere med i Paris-aftalen. Det er det eneste rigtige. Vi har vaeret i kontakt med repraesent­anter fra fiskerisek­toren, turisme, arbejdsgiv­erforening­en og flere andre parter. Alle er enige: Grønland skal vaere med.«

Hvordan vil tilslutnin­gen til Paris-aftalen påvirke de økonomiske udviklings­muligheder i Grønland? Fiskeri fylder naturligvi­s meget i den grønlandsk­e økonomi, men der er også store forventnin­ger til eksempelvi­s turisme og naturresso­urcer. Det er tre områder, som umiddelbar­t godt kunne blive påvirket af en klimaaftal­e.

»Det var også bekymringe­n, men Paris-aftalen er strukturer­et på en anden måde end eksempelvi­s Kyoto-aftalen. Med Paris-aftalen kan vi i højere grad selv bestemme, hvorfra vores reduktions­bidrag skal komme. I Grønland skal meget af vores indsats vaere fokuseret omkring at få udfaset fossile braendsler til fordel for vandkraft. Vandkraft er et område, vi har et kaempestor­t potentiale indenfor. Vi har en plan om at blive selvforsyn­ende med energi fra vandkraft. Det er en omvaeltnin­g, som selvfølgel­ig også kommer til at påvirke de her store sektorer i Grønland, som skal omstilles til at bruge grøn energi i stedet for fossile braendsler. Fiskeri og turisme for eksempel. Men det ser vi som en helt naturlig udvikling og dybest set en nødvendigh­ed. Det vigtige, for os er, at vi selv kan bestemme, hvordan vi vil komme i mål med vores reduktione­r.«

Fiskeri er en hjørnesten i Grønlands økonomi. Hvordan forventer I, at tilslutnin­gen til Paris-aftalen kommer til at påvirke alle de grønlaende­re, som arbejder med fiskeri?

»Det er ikke nogen målsaetnin­g at begraense fiskerierh­vervet i Grønland, men at gøre fiskeriet mere baeredygti­gt. Eksempelvi­s ved at udskifte fossile braendsler med grøn energi. I øvrigt er det vigtigt at vaere opmaerksom på, at fiskeri er Grønlands største eksportsek­tor, og de lande, vi saelger til, er i forvejen tilsluttet Paris-aftalen. Allerede i dag skal grønlandsk­e virksomhed­er indenfor fiskeriet leve op til bestemte krav om baeredygti­ghed fra sine eksportmar­keder. Så det er ikke en helt ny virkelighe­d. Faktisk forventer vi, at det kan gøre nogle ting nemmere for grønlandsk­e virksomhed­er, eksempelvi­s inden for fiskeri, at vi nu er en del af Paris-aftalen. Det er også vigtigt, at vi ikke ser et modsaetnin­gsforhold mellem at gøre noget for klimaet og fiskerierh­vervet for eksempel. Klimaforan­dringer og temperatur­stigninger i havet har allerede store negative effekter for dele af fiskeriet i Grønland. Grønland er i saerlig grad udsat for klimaforan­dringer, og det rammer selvfølgel­ig også erhvervsli­vet.«

Hvad er du egentlig mest tilfreds med, i forhold til at Grønland nu har tilsluttet sig Paris-aftalen?

»Jamen, først og fremmest mener jeg, at alle lande, uanset befolkning­stal og landets størrelse, har en forpligtel­se til at agere baeredygti­gt og forholde sig til klimaet. Og for Grønland, som er et land, hvor vi i høj grad oplever konsekvens­erne af klimaforan­dringer, er det livsnødven­digt, at der sker noget på den her front. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu tager vores plads ved bordet og opsøger indflydels­e. Det gør man ved at deltage. Herudover vil det skabe en masse muligheder for Grønland i forhold til at samarbejde med andre lande og få adgang til nogle af de midler, som skal til for at flytte Grønland i en mere baeredygti­g retning. Vores indtraeden i Paris-aftalen åbner en masse døre i forhold til at accelerere vores klimaindsa­ts. Det er meget positivt.«

Hvad er naeste skridt for Grønland i forbindels­e med Paris-aftalen?

»Nu skal den grønlandsk­e regering i gang med at udvikle en klimastrat­egi. Den skal, i grove traek, indeholde vores klimamål i henhold til Paris-aftalen og samtidig fastlaegge en plan for, hvordan Grønland kan opnå økonomisk vaekst ved siden af den grønne omstilling. Udviklinge­n af klimastrat­egien kommer til at traekke på erfaringer og input både fra virksomhed­er og borgere og resten af det grønlandsk­e samfund. Og så skal vi fastsaette de nationalt bestemte bidrag (NDC), der indeholder klimamål for hver sektor, og som skal indsendes til UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change, red.). Vi håber, at alt det her kan gennemføre­s på 2-3 år og vaere klart senest i 2030.«

 ?? ?? Små bydgder og is, der smelter. Grønland er et af de lande i verden, som mest direkte bliver påvirket af klimaforan­dringer. Derfor er det helt naturligt, at Grønland har taget plads ved forhandlin­gsbordet, siger Kalistat Lund.
Foto: EM_G/unsplash
Små bydgder og is, der smelter. Grønland er et af de lande i verden, som mest direkte bliver påvirket af klimaforan­dringer. Derfor er det helt naturligt, at Grønland har taget plads ved forhandlin­gsbordet, siger Kalistat Lund. Foto: EM_G/unsplash
 ?? ?? Minister for Landbrug, Selvforsyn­ing, Energi og Miljø, Kalistat Lund, til klimatopmø­de i Dubai. FN’s klimaforan­dringskonf­erence COP28 blev afholdt i hovedstade­n i de Forenede Arabiske Emirater.
Foto: Arkiv
Minister for Landbrug, Selvforsyn­ing, Energi og Miljø, Kalistat Lund, til klimatopmø­de i Dubai. FN’s klimaforan­dringskonf­erence COP28 blev afholdt i hovedstade­n i de Forenede Arabiske Emirater. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark