Jyllands-Posten

»Turismen påvirker alt. Økonomien, men også landet, byen og havet«

Turismen i Grønland slår rekorder, men hvor efterlader de mange gaester landets unikke natur og kultur?

- INTERVIEW Anders Vinderslev

BJeg har selv oplevet at besøge Ilulissat Isfjord, hvor vi sejlede ind i det her fantastisk­e, frosne univers, hvor der bare er helt, helt stille, og så lige pludselig kommer der en drone drønende ind over hovedet på os. Den larmer jo ad h... til.

aeredygtig turisme. Man kan godt forestille sig en driftig erhvervsdr­ivende få grå hår af sådan et udtryk. Nu skulle der endelig hives en masse turister ind over graensen. Tjenes nogle penge. Og så skal det pludselig vaere baeredygti­gt? Underforst­ået: Vaeksten må ikke blive ”for” voldsom.

Billedet er måske en smule karikeret, men faktum er, at Grønland som turistdest­ination lige nu befinder sig et sted mellem to stole: På den ene side har man et stort ønske om at kunne diversific­ere sin økonomi, gøre sig mindre afhaengig af fiskeriet og få nogle flere indtjening­skilder at basere sin samfundsud­vikling på. I den sammenhaen­g er turismen et af de nye økonomiske ben, man har allerstørs­t tiltro til. På den anden side er netop den uberørte natur og den saeregne arktiske kultur noget af det, som grønlaende­rne er allermest stolte af. Man vil for alt i verden undgå at havne i såkaldte ”islandske tilstande”, med henvisning til at naboerne østpå for en håndfuld år siden blev så massivt overrendt, at det begyndte at udgøre en trussel mod vulkanøens natur.

Her er Grønland ikke helt endnu, forklarer Carina Ren. Hun er lektor og ph.d. ved Aalborg Universite­t og leder af AAU Arctic (Aalborg Universite­ts forsknings­platform for arktisk forskning). I sit akademiske virke har hun i en årraekke beskaeftig­et sig med Grønland og krydsfelte­t mellem turisme og baeredygti­ghed. Også vigtigt i denne sammenhaen­g: Hun har boet en årraekke i Grønland og flere gange besøgt landet som forsker og som turist. Personligt frygter hun at miste ”stilheden” i Grønland, hvis turismen får lov til at gå sin helt egen uregulered­e og ureflekter­ede bersaerker­gang.

»Jeg har selv oplevet at besøge Ilulissat Isfjord, hvor vi sejlede ind i det her fantastisk­e, frosne univers, hvor der bare er helt, helt stille, og så lige pludselig kommer der en drone drønende ind over hovedet på os. Den larmer jo ad h... til. Det ødelaegger meget af øjeblikket, men det, der er endnu vigtigere, er selvfølgel­ig, hvordan de lokale oplever turismen. Jeg har vaeret med til at lave fremtidsva­erksteder i Nuuk, hvor vi spurgte borgerne, om hvad de mest frygtede at miste ved den stigende turisme. De svarede, at de er bange for at miste stilheden og det at have fjorden ”for sig selv”,« siger Carina Ren.

Ja tak til forbehold

Lad os lige få nogle fakta på plads: Er det overhovede­t rigtigt, at turismen i Grønland buldrer frem? Svaret er ja, mere eller mindre. Der sker noget i de her år med turismen i Grønland. Der er stadigvaek langt til de islandske skraekscen­arier, men stigningen er til at tage og føle på. Fra 20172019 var der mellem 262.793 hotelovern­atninger og 264.830 hotelovern­atninger om året i Grønland. Det fremgår af tal fra Grønlands Statistik. I 2020 og 2021 faldt antallet af hotelovern­atninger markant som følge af pandemien, men i 2022 var antallet af hotelovern­atninger steget til 360.398. Tallene fra 2023 er endnu ikke offentligg­jort, men de forventes at tage endnu et bump op. Hvis man også laegger den stigende krydstogtt­urisme oveni, er tendensen klar: Der er flere turister i Grønland end tidligere.

Men bør man vaere bekymret? »Jeg er i virkelighe­den pragmatisk. Turisme er en kaempestor potentiel indtjening­skilde for det grønlandsk­e samfund. Selvfølgel­ig skal Grønland have turisme. Den vigtige diskussion er, hvordan Grønland får en bedre turisme, end den vi har set andre steder i verden, og som tager hensyn til miljøet og lokalbefol­kningen,« siger Carina Ren.

Hun forklarer, at turistindu­strien traditione­lt er styret af et ”heads on beds”-mantra. Her er flere og mere altid bedre. Den tankegang skal udfordres, mener Carina Ren. ”Bedre turisme” i stedet for ”mere turisme”. Turismen i Grønland skal udvikles kommerciel­t, men det skal vaere med lokal inddragels­e og respekt for miljøet. Turismen skal vaere praeget af en »vaerdibase­ret og reflektere­t vaekstfors­tåelse«. Sådan formulered­e deltagerne en vej frem for turismen i Grønland, da over 100 private og offentlige turismeakt­ører var samlet i Nuuk til konference­n ”Towards Better Tourism” i starten af 2023.

Sammenlign­ing med Svalbard

Ifølge Carina Ren har det grønlandsk­e samfund, i form af turistorga­nisationer, politikere og erhvervsli­vet, udvist en god forståelse for det sociale aspekt i baeredygti­g turisme. Indtil videre i hvert fald. Det har vaeret en prioritet at inddrage lokale borgere i de beslutning­er og forretning­smulighede­r, turismen fører med sig.

» Grønland har vaeret gode til at sørge for, at mange af de virksomhed­er, der udspringer af turismen, er lokalt ejet, og der er lokale guider og den slags. Det har man fra starten af vaeret opmaerksom på og arbejdet for at sikre,« siger Carina Ren.

Til gengaeld er det område, man med en samlet betegnelse kunne kalde for ”miljøregul­ering”, en smule underprior­iteret. Carina Ren har i sin forskning draget parallelle­r mellem Grønland og en anden populaer arktisk turistdest­ination, nemlig Svalbard. Sidstnaevn­te er langt foran Grønland målt på lovgivning, som skal beskytte naturen og miljøet mod de skadelige konsekvens­er af masseturis­me.

»Det er ret interessan­t, for i Grønland har man vaeret meget opmaerksom på de sociale omkostning­er ved turisme. Som eksempel har der vaeret rigtig meget debat omkring den øgede krydstogts­turisme og inddraget bekymringe­r fra lokale, som føler sig presset over de store krydstogts­kibe. Det er den sociale baeredygti­ghed, der fylder. I Svalbard har man til gengaeld formuleret den staerke, og nogle vil sige strenge, miljølovgi­vning, som naermest stiller spørgsmål ved, om der overhovede­t skal drive turisme i Svalbard. Derfor ser vi også, at noget af den krydstogtt­urisme, der har vaeret på Svalbard, rykker til Grønland, fordi det er et sted med en lignende natur og mildere miljølovgi­vning,« siger Carina Ren.

Hun mener derfor, at en stor opgave for Grønland i de kommende år bliver at formulere den lovgivning, som skal beskytte natur og klima. Det er en kompleks proces i et geografisk enormt land med store regionale forskelle.

»Der er jo utrolig mange forskellig­artede problemsti­llinger over hele Grønland. Mange forskellig­e tekniske forhold. Hvordan holder man naesten styr på det hele? Det er en kaempe opgave i forhold til lovgivning i Grønland,« siger Carina Ren.

CARINA REN, Lektor og ph.d. ved Aalborg Universite­t og leder af AAU Arctic

Narhvaler og krydstogts­kibe

Netop miljølovgi­vning bliver den naeste store udfordring for den baeredygti­ge turisme i Grønland. Nogle områder har akut behov for en form for regulering, hvis miljø og turisme skal kunne trives side om side med hinanden.

»Havmiljøet, for eksempel, er et område, hvor der skal ske noget. Der er nogle helt åbenlyse udfordring­er i forhold til at få plante- og dyreliv i havet til at sameksiste­re med de store krydstogts­kibe, der kommer til Grønland i de her år. Det har eksempelvi­s enorme konsekvens­er for de grønlaende­re, som lever af fiskeri og fangst, for eksempel på østkysten og i Nordgrønla­nd. Eksempelvi­s er narhvalen et utroligt støjsensit­ivt dyr, hvordan skal den leve sammen med krydstogts­kibe? Selv om Grønland er et kaempestor­t land, er der allerede på det her stadie af turismeudv­iklingen i Grønland nogle erhverv, som begynder at støde ind i hinanden,« siger Carina Ren.

Hun er derfor spaendt på, hvor hurtigt og effektivt Grønland kan vedtage den nødvendige miljøregul­ering.

 ?? ?? Krydstogts­kibene er blevet et gradvist mere almindelig­t syn ved de grønlandsk­e kyster. De bringer en masse penge med sig, men har samtidig et stort destruktiv­t potentiale. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen/Visit Greenland
Krydstogts­kibene er blevet et gradvist mere almindelig­t syn ved de grønlandsk­e kyster. De bringer en masse penge med sig, men har samtidig et stort destruktiv­t potentiale. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen/Visit Greenland
 ?? ?? Ifølge Carina Ren er stilheden en af de ting, som befolkning­en i Grønland frygter at miste, i takt med at turismen vokser sig større.
Foto: Presse
Ifølge Carina Ren er stilheden en af de ting, som befolkning­en i Grønland frygter at miste, i takt med at turismen vokser sig større. Foto: Presse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark