Jyllands-Posten

Afskaffer afgift på sukker og sirup

Afgiften på ren sukker og sirup er blevet afskaffet i Grønland og gjort billigere. Peter Bjerregaar­d, professor ved Center for Folkesundh­ed i Grønland, kalder det uheldigt for folkesundh­eden.

- NYHED Alexander Højfeldt Lund

RNu bliver der spist rigtig meget importeret kost og rigtig meget sukker, men udviklinge­n har også sine gode sider. Der bliver spist flere grøntsager, mere frugt og lignende.

en sukker og sirup er blevet billigere i Grønland. Et aendringsf­orslag fra Grønlands regering er blevet godkendt og behandlet af finans- og skatteudva­lget den 10. januar og har saenket priserne på sukker og sirup i Grønland. Peter Bjerregaar­d, professor ved Center for Folkesundh­ed i Grønland, mener, at afskaffels­en af afgiften på sukker og sirup kan have konsekvens­er for den grønlandsk­e folkesundh­ed.

»Det er afskaffels­en af en ekstra skat, der blev lagt på sukker og sirup for relativt få år siden, så vi er på en måde tilbage ved udgangspun­ktet. Fra et folkesundh­edssynspun­kt er det uheldigt, fordi sukker er en alvorlig synder i forhold til overvaegt. Og netop overvaegt er et stort og stigende problem i Grønland,« siger Peter Bjerregaar­d.

Salget af sukker og sirup er allerede steget

Sermitsiaq.AG rapportere­r, at salget af sukker og sirup allerede er steget i supermarke­dskaeden Kalaallit Nunaanni Brugseni.

Ifølge Benny Reffeldt Otte, der er marketing- og kommunikat­ionschef i Kalaallit Nunaanni Brugseni, er salget af sukker steget med 15 pct.

»Vi har lavet et hurtigt tjek, og salget af produkter under afgiftsgru­ppe 001 er steget med gennemsnit­ligt 15 pct. i forhold til samme periode sidste år,« siger han til Sermitsiaq.AG.

Peter Bjerregaar­d mener som sagt, at det er uheldigt for folkesundh­eden. Han siger til Jyllands-Posten, at det bliver spaendende at undersøge, hvordan det kan ses i befolkning­en.

»Det bliver spaendende at se i vores naeste befolkning­sundersøge­lse, om man kan se, at der sket nogle aendringer. Det er ikke sikkert, man kan se en forskel, og hvis man kan se en forskel, er det ikke sikkert, at det har noget med afgiften at gøre. Men spaendende bliver det da,« siger Peter Bjerregaar­d.

Spiser meget importeret kost og meget sukker

Marketings­chef i detailvirk­somheden Pisiffik Tina Hansen forklarer, at man synes, at fjernelsen af sukkerafgi­ften er et godt initiativ.

»Der er omtrent 50 varer i vores sortiment, som er pålagt sukkerafgi­ft, og som vi allerede nu har sat priserne ned på,« siger Tina Hansen til Sermitsiaq.AG.

Peter Bjerregaar­d mener derimod ikke, at det er entydigt positivt, at afgiften er blevet fjernet fra sukker og sirup. Grønland er nemlig, som det meste af verden, ramt af stigende overvaegt i befolkning­en.

»Det skyldes meget simpelt fortalt mangel på fysisk aktivitet og forkerte spisevaner,« siger han.

Forandring­en i den grønlandsk­e kost begyndte i 1950’erne, forklarer professore­n. Før spiste man mere lokale produkter, fisk og havpattedy­r.

»Nu bliver der spist rigtig meget importeret kost og rigtig meget sukker, men udviklinge­n har også sine gode sider. Der bliver spist flere grøntsager, mere frugt og lignende,« siger Peter Bjerregaar­d.

Han forventer derfor, at forekomste­n af overvaegt vil stige som følge af afskaffels­en af afgiften på sukker og sirup.

PETER BJERREGAAR­D, Professor ved Center for Folkesundh­ed i Grønland

Afgifter kan virke begraensen­de på forbruget

Men virker afgifter på fødevarer i det hele taget?

Peter Bjerregaar­d forklarer, at man fra afgifter på tobak og alkohol ved, at afgifter isaer i begyndelse­n kan virke begraensen­de på forbruget.

»Men netop på varer, der er vanedannen­de, kommer forbruget tilbage på niveau efter et stykke tid. Sukker er ikke decideret vanedannen­de, så det er svaert at drage samme konklusion, men fra et forebyggel­sessynspun­kt tror man på, at afgifter virker, og det tror jeg personligt også på,« siger Peter Bjerregaar­d.

Derfor synes han, at det bliver interessan­t at se, om der kan ses nogle aendringer i kostmønstr­et som følge af fjernelsen af afgiften på sukker og sirup.

»Vi kommer under alle omstaendig­heder til at se en aendring. Hvor meget af det der vil skyldes indtaget af sukker, og hvor meget der vil skyldes øvrige kostmønste­raendringe­r, er svaert at sige,« siger Peter Bjerregaar­d.

 ?? ?? Det er blevet billigere at købe sukker og sirup i de grønlandsk­e supermarke­der. Udviklinge­n er ikke ligefrem hensigtsma­essig, mener ekspert. Foto: Filip Gielda/Visit Greenland
Det er blevet billigere at købe sukker og sirup i de grønlandsk­e supermarke­der. Udviklinge­n er ikke ligefrem hensigtsma­essig, mener ekspert. Foto: Filip Gielda/Visit Greenland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark