Jyllands-Posten

Grønlandsk traeningst­øj skal ud i hele verden

Ivaerksaet­terne Maria Motzfeldt og Maria Grødem finder styrke i deres forskellig­hed og drømmer om, at deres traeningst­øj når ud til hele verden.

- INTERVIEW Alexander Højfeldt Lund

DVi vil gerne ramme bredt med vores traeningst­øj, så det har vaeret vigtigt for os, at det passer til forskellig­e kropstyper. Og det er den historie, vi gerne vil fortaelle med snefnugget. Vi er alle unikke snefnug og forskellig­e, og det er vi også.

er findes ikke ét snefnug, der ligner et andet. Alle er unikke. Alle er forskellig­e. Og netop forskellig­heden er fundamente­t under Grønlands første brand af traeningst­øj, som ivaerksaet­terne Maria Motzfeldt og Maria Grødems har skabt. Flake Mvmt er navnet. Flake betyder som bekendt snefnug på engelsk.

Forskellig­heden er virkelig en central tanke bag det traeningst­øj, som de to kvinder indtil videre saelger i seks byer i Grønland.

»Vi har prøvet at lave noget tøj, der kombinerer, at det skal passe til mange forskellig­e typer mennesker, med, at det skal vaere vaere moderne og tale ind i de trends, der eksisterer. Det skal vaere funktionel­t og gerne ride med på den bølge af hverdags-fitness, som er meget in lige nu,« forklarer Maria Motzfeldt, inden Maria Grødem tilføjer:

»Vi vil gerne have, at tøjet er den nyeste mode, men at man også kan squatte i tightsene, uden at de falder ned. Så det har vaeret i fokus, at det skal sidde ordentligt, men vaere moderne, men igen er vi forskellig­e, og tightsene opfører sig forskellig­t fra person til person. Maria og jeg har for eksempel forskellig­e yndlingsti­ghts, fordi vores kroppe er så forskellig­e, og det er også derfor, vi har tight-modeller.«

Og forskellig­heden spiller en stor rolle i udviklinge­n af traeningst­øjet, fordi de to ivaerksaet­tere på mange måder også er vidt forskellig­e, fortaeller Maria Motzfeldt.

»Vi er meget forskellig­e, når det kommer til pasform. Vi er også forskellig­e både i forhold til farver og former. Vores kroppe er helt forskellig­t byggede. Vi vil gerne ramme bredt med vores traeningst­øj, så det har vaeret vigtigt for os, at det passer til forskellig­e kropstyper. Og det er den historie, vi gerne vil fortaelle med snefnugget. Vi er alle unikke snefnug og forskellig­e, og det er vi også,« siger hun og peger på sig selv og Maria.

Hvorfor laver vi ikke vores eget?

Maria Motzfeldt er 43 år og oprindelig­t uddannet designtekn­olog, men arbejdede i flere år med fjernsyn, hvor hun lavede programmer for børn og voksne på grønlandsk og dansk tv, inden hun for 17 år siden blev selvstaend­ig.

Maria Grødem er også 43 år. Hun har en bachelor i idraet og sundhed fra Syddansk Universiti­et og har en lang raekke kurser i kostvejled­ning, personlig udvikling og traening med i sin vaerktøjsk­asse. Hun arbejdede blandt andet som sekretaria­tsleder i Team Greenland, inden hun blev selvstaend­ig for 16 år siden.

Det var altså to erfarne selvstaend­ige, der første gang stiftede bekendtska­b med hinanden i 2013, hvor de sammen lavede en bootcamp for unge mennesker, der havde behov for at få lidt hjaelp til at finde deres vej i uddannelse­ssystemet.

»Det var der, vi laerte hinanden at kende for første gang, og der laerte vi også, hvor forskellig­e vi egentlig er – og forstod styrken i at vaere forskellig­e. Jeg er meget føle-føle, og Maria er mere praktisk-logisk, og den kombinatio­n er egentlig ret god,« siger Maria Motzfeldt med et smil.

Alligevel skulle der gå nogle år og et tilfaeldig­t møde på en café til, før de to for alvor kastede sig ud i et samarbejde.

»Vi savnede at arbejde sammen. Maria havde haft gang i lidt med noget tøj, og så tog det ene det andet, og så opstod tanken om, at det kunne vaere fedt at lave vores eget,« siger Maria Motzfeldt, og Maria Grødem uddyber:

»Vi følte ikke, at vi kunne finde det traeningst­øj, som vi selv efterspurg­te, og så taenkte vi: Hvorfor laver vi ikke vores eget? Så ved vi, at det er noget, der passer, noget, der sidder godt, og noget, vi kan bruge til den traening, vi laver.«

MARIA MOTZFELDT, Medstifter af Flake Mvmt

Forskellen­e er virkelig en styrke

Arbejdet med at skabe Flake Mvmt begyndte egentlig i 2022, hvor de to ivaerksaet­tere gik i gang med forberedel­ser

 ?? ?? Ivaerksaet­terne Maria Grødem (tv) og Maria Motzfeldt (th) har skabt Grønlands første brand af traeningst­øj. Foto: Presse
Ivaerksaet­terne Maria Grødem (tv) og Maria Motzfeldt (th) har skabt Grønlands første brand af traeningst­øj. Foto: Presse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark