Jyllands-Posten

I kongens FODSPOR

Da rejseekspe­rt Ellen Fjellanger Schmidt i 2000 så Kong Frederik i TV med Siriuspatr­uljen på ekspeditio­n i Grønland, blev hun omgående forelsket i den majestaeti­ske

-

natur. Og lige siden har hun besøgt Grønland mellem 25-30 gange! Hør hende fortaelle om sine oplevelser derfra, måske bliver du selv inspireret…

Min første tur til Grønland var i 2001. Vi vandrede ud fra Narsarsuaq med stort gåpåmod, men en vis portion aerefrygt indtraf sig allerede første nat, da vi skulle overnatte i Blomsterda­len ved Indlandsis­en med telt. Jeg var ikke utryg, for vi var helt alene, og det er heller ikke et område med isbjørne, men alligevel bankede hjertet. Det var fornemmels­en af at vaere et lille menneske midt i de maegtige landskaber. En følelse jeg stadig oplever på mine rejser hertil.

Min egen hundeslaed­eekspediti­on

Den naeste tur til Grønland blev min egen hundeslaed­eekspediti­on. Vi kørte i 3-4 dage fra Kangerluss­uaq ud til Sisimiut ved kysten med en kusk på slaeden. Vi var i fuldt ornat med saelskinds­tøj, og alt var så autentisk. Kuskene lavede mad over gasblus undervejs, huggede huller i isen på en sø for at skaffe vand og taendte op i de hytter, vi overnatted­e i. Jeg lagde maerke til, at kuskene hele tiden sad og spejdede, og jeg spurgte, hvad de kiggede efter. Ryper og harer, lød svaret. Det er så indgroet en del af kulturen at holde øje med, om der er mad i naturen, og også, at intet må gå til spilde.

Mellem isbjerge og hvaler

Skal jeg fremhaeve endnu et eventyr, skal det vaere den uge, hvor jeg sejlede i kajak i Diskobugte­n og overnatted­e i telt. Vi sejlede rundt mellem isbjerge og hvaler, og tanken kom da: Hvad nu, hvis hvalen kommer op lige der, hvor jeg er? Jeg har aldrig hørt om ulykker, men det giver et sug i maven. AErefrygte­n igen. Da jeg boede på Ilimanaq Lodge ud til isfjord og fjeld, svømmede der faktisk to hvaler under terrassen.

Vild oplevelse midt i morgenkaff­en.

Det er også vildt at vaere vidne til de enorme kraefter, der slippes fri, når et isbjerg kaelver (deler sig) lige foran dig. Det buldrer og brager som kraftigt torden. Isaer når man bor helt taet på som på Glacier Lodge Eqi, hvor du har den fire kilometer brede gletsjerva­eg lige foran dig!

Grønlands saesoner

Du rejser på naturens nåde, og saesonen dikterer, hvad du kan opleve. Hundeslaed­e og nordlys er om vinteren. Midnatssol, hvaler og vandreture er om sommeren. Mit personlige favorittid­spunkt er august. Der er hverken midnatssol eller nordlys, men til gengaeld elsker jeg solnedgang­ene. De giver et fantastisk lys både på isbjerge og fjelde.

Saesonerne har også stor betydning for maden, og du kan maerke de lokales begejstrin­g. Nu er der sortebaer. Nu er der rødfisk. Nu er der amasetter (lille fisk). Nu er det rensdyrtid. Jeg har vaeret med kajak ude og fiske, og da fangsten var kogt med kartofler, blev alt haeldt ud på klipperne, der på den måde blev skoldet og brugt som tallerken.

Selve den gastronomi­ske scene har i øvrigt vaeret gennem en rivende udvikling. Og det er ikke tilfaeldig­t at Poul Andrias Ziska og resten af holdet på KOKS modtog to Michelin-stjerner i Ilulissat. Jeg kunne sagtens lave en rundrejse med fokus på mad. Det kunne man ikke for bare 10 år siden.

Og ja, afsløret. Jeg prøver hele tiden at finde på nye undskyldni­nger for at tage af sted igen…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Glacier Lodge Eqi er beliggende midt i Grønlands vildmark, langt vaek fra civilation­en og med en enestående udsigt til den kaelvende brae Eqi
Glacier Lodge Eqi er beliggende midt i Grønlands vildmark, langt vaek fra civilation­en og med en enestående udsigt til den kaelvende brae Eqi
 ?? ?? Verdensber­ømte KOKS ligger i Illimanaq – her venter en ekstraordi­naer madoplevel­se på den tostjerned­e Michelin-restaurant
Verdensber­ømte KOKS ligger i Illimanaq – her venter en ekstraordi­naer madoplevel­se på den tostjerned­e Michelin-restaurant

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark