Jyllands-Posten

Ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft gør historisk indtog i Grønland

Den store rekrutteri­ng af fortrinsvi­s ufaglaert, udenlandsk arbejdskra­ft er ifølge Nationalba­nken et nyt faenomen i Grønland.

- BAGGRUND Anders Vinderslev

LDet nye er, at der i de seneste 3-5 år er sket en betydelig tilvandrin­g af ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft fra dele af verden, Grønland ikke tidligere har rekruttere­t fra.

igesom flere andre vestlige lande, heriblandt Danmark, står Grønland lige nu overfor en massiv mangel på arbejdskra­ft. Problemati­kken stiller krav om alternativ­e løsninger, og nye tal viser, hvilken vej mange grønlandsk­e virksomhed­er vaelger at gå. Fra 2018 til 2023 er antallet af udenlandsk­e statsborge­re i den erhvervsak­tive alder i Grønland steget med godt 1.000 personer. Fra omkring 800 udenlandsk­e statsborge­re i den erhvervsak­tive alder i 2018 til 1.800 udenlandsk­e statsborge­re i 2023. Det svarer til en forøgelse af arbejdssty­rken og beskaeftig­elsen med 3,5 pct., hvis man går ud fra, at tilflytter­ne er kommet til Grønland for at arbejde. De udenlandsk­e statsborge­re kommer primaert fra asiatiske lande. I 2023 er størstedel­en af de nytilkomne udenlandsk­e statsborge­re fra Filippiner­ne, Thailand, Island, Sri Lanka og Polen, og de er ofte ufaglaerte. Det skriver Nationalba­nken i en analyse af den grønlandsk­e økonomi.

Den markante stigning i ufaglaert, udenlandsk arbejdskra­ft er et hidtil uset faenomen i det grønlandsk­e samfund og i den grønlandsk­e økonomi. Det fortaeller Søren Bjerregaar­d, kontorchef i Nationalba­nken og forfatter bag analysen samt i formandska­bet for Grønlands Økonomiske Råd.

»Grønland har i flere årtier haft et stort behov for at rekruttere bestemte faglaerte kompetence­r fra udlandet, eksempelvi­s indenfor den offentlige administra­tion og sundhedsva­esenet. Det nye er, at der i de seneste 3-5 år er sket en betydelig tilvandrin­g af ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft fra dele af verden, Grønland ikke tidligere har rekruttere­t fra,« siger Søren Bjerregaar­d.

Langvarigt økonomisk opsving

Efterspørg­slen på ufaglaert arbejdskra­ft fra primaert asiatiske lande kan kaedes sammen med den generelle udvikling i den grønlandsk­e økonomi: De seneste år har økonomien vokset naermest uafbrudt. Hverken en pandemi eller energikris­en har vaeret i stand til at saette en kaep i de økonomiske vaeksthjul, og efterspørg­slen på arbejdskra­ft er fulgt med op. Den grønlandsk­e arbejdssty­rke har ikke selv kunnet besaette de mange nye stillinger.

»Grønland har haft gang i et historisk langt økonomisk opsving. Den økonomiske optur straekker sig tilbage til begyndelse­n af 10’erne, og haenger sammen med en årraekke med godt fiskeri til høje priser. I en tid med forskellig­e globale økonomiske kriser har den grønlandsk­e økonomi klaret sig godt. Det at vaere en forholdsvi­st isoleret økonomi har vaeret ret gunstigt under både pandemien og energikris­en,« forklarer Søren Bjerregaar­d.

Det er isaer servicesek­toren, som har et stort behov for den nytilkomne udenlandsk­e arbejdskra­ft. Ufaglaerte arbejdere som efter kort tids oplaering kan gå direkte ind på det grønlandsk­e arbejdsmar­ked. Fiskeriind­ustrien, den store motor i den grønlandsk­e økonomi, har også behov for at rekruttere udenlandsk arbejdskra­ft. Samtidig udgør fiskeriet en stor del af grundlaget for den samlede vaekst i den grønlandsk­e økonomi og efterspørg­slen på arbejdskra­ft.

»Fiskeriet fylder meget i grønlandsk økonomi. Det gaelder isaer på eksportomr­ådet, hvor eksportvae­rdien af fisk og skaldyr har nået rekordhøjd­er i de seneste to år. Det er en udvikling, som har sikret en ekstra indkomst til de grønlandsk­e husholdnin­ger. Når husholdnin­gerne får flere penge mellem haenderne, skaber det i sig selv ekstra efterspørg­sel og flere jobs. Det er den dynamik, som er med til at skabe en grønlandsk servicesek­tor med behov for ekstra haender,« siger Søren Bjerregaar­d.

Er det en positiv udvikling?

Et naerliggen­de spørgsmål er selvfølgel­ig, om tilvaekste­n af ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft er en positiv udvikling for det grønlandsk­e samfund. Ifølge Søren Bjerregaar­d kan det anskues på forskellig­e måder.

»Ud fra et rent økonomisk synspunkt er udenlandsk arbejdskra­ft naesten altid en gevinst for et samfund. Udenlandsk arbejdskra­ft giver vaerdiskab­else og skattebeta­linger til samfundet og påvirker stort set ikke de offentlige udgifter til f.eks. uddannelse, sundhedsva­esen og sociale ordninger,« siger Søren Bjerregaar­d.

Han peger på, at et lille land som Grønland helt naturligt har brug for at kunne rekruttere udenlandsk arbejdskra­ft. Det er ikke muligt for et land med godt og vel 56.000 indbyggere at have alle kompetence­r ”in-house”.

På det globale marked er kampen om arbejdskra­ften hård, og derfor kan de udenlandsk­e arbejdere både vaere svaere at få nok af og dyre at aflønne. Men udviklinge­n med stigende antal ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft skal også ses i lyset af, at Grønland har et forholdsvi­st højt antal borgere i den erhvervsak­tive alder, som står udenfor arbejdsmar­kedet. Omkring 80 pct. af den grønlandsk­e befolkning mellem 25 og 65 år deltager på arbejdsmar­kedet, hvilket er lidt under OECD-gennemsnit­tet og en del under de nordiske landes gennemsnit.

»Udenlandsk arbejdskra­ft er et plus for økonomien, men det vil vaere endnu bedre for det grønlandsk­e samfund, hvis en større del af befolkning­en deltog på arbejdsmar­kedet. Mange unge er eksempelvi­s hverken under uddannelse eller i job. En større grønlandsk arbejdssty­rke vil have gunstige sociale konsekvens­er og vil også nedbringer uligheden i samfundet,« forklarer Søren Bjerregaar­d.

SØREN BJERREGAAR­D, Kontorchef i Nationalba­nken og forfatter bag analyse af Grønlands økonomi samt i formandska­bet for Grønlands Økonomiske Råd

Uddannelse skal løfte

I Grønland har personer med uddannelse samme høje beskaeftig­elsesgrad som i de nordiske lande og OECD-landene. Det viser analysen fra Nationalba­nken. Personer med folkeskole­n som eneste uddannelse har til gengaeld vaesentlig­t lavere tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet, hvilket heller ikke er anderledes i andre lande. Udfordring­en i Grønland er, at over halvdelen af befolkning­en mellem 25 og 64 år har folkeskole­n som højeste uddannelse­sniveau. Det er en betydelig større andel end i de nordiske lande. Med andre ord ville Grønland kunne løfte en større procentdel af befolkning­en ind på arbejdsmar­kedet ved at løfte det generelle uddannelse­sniveau.

»Det seneste årti har man gjort store fremskridt inden for uddannelse i Grønland, hvilket er positivt. Flere har fået en uddannelse efter folkeskole­n, men der er stadig langt, før man er på niveau med de nordiske lande. Ambitionen må vaere, at flere unge skal gennemføre en erhvervsud­dannelse eller en videregåen­de uddannelse, så arbejdssty­rken bliver større og behovet for at rekruttere udenlandsk arbejdskra­ft bliver mindre,« siger Søren Bjerregaar­d.

At løfte uddannelse­sniveauet yderligere er dog ikke et quick-fix, og derfor forventer Søren Bjerregaar­d, at behovet for udenlandsk arbejdskra­ft vil fortsaette i de kommende år. Også selv om vaeksten i den grønlandsk­e økonomi skulle aftage en smule i år, hvilket nogle indikation­er kunne tyde på.

 ?? ?? I takt med at den grønlandsk­e økonomi vokser, er et nyt behov for ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft opstået. Foto: Rebecca Gustafsson /Visit Greenland
I takt med at den grønlandsk­e økonomi vokser, er et nyt behov for ufaglaert udenlandsk arbejdskra­ft opstået. Foto: Rebecca Gustafsson /Visit Greenland
 ?? ?? Søren Bjerregaar­d. Foto: Nationalba­nken
Søren Bjerregaar­d. Foto: Nationalba­nken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark