Jyllands-Posten

Fem oversete turistperl­er

I Grønland drømmer man om, at turismen kommer ud i alle afkroge af det store land. Her guider rejsekonsu­lent hos Greenland Travel Tina Lauritsen til fem af sine favoritter, når det kommer til oversete perler.

- GUIDE Alexander Højfeldt Lund

Aasiaat

Aasiaat ligger på en ø i den sydvestlig­e del af Diskobugte­n. Her på kanten af Diskobugte­n finder du legesyge hvaler, “tusind” øer og små farverige huse.

Aasiaat har faerre besøgende end mange af de mindre byer i Diskobugte­n, men er faktisk Grønlands femtestørs­te by. Havet omkring byen er fyldt med både sommerog vinterhval­er. Naturen omkring kan udforskes med båd, kajak eller på hundeslaed­e.

»Aasiaat kan rigtig mange ting. Der er mange hvaler, og der er et dejligt hotel. Det er et godt udgangspun­kt, hvor man kan tage videre til Diskobugte­n,« siger Tina Lauritsen.

De bedste tidspunkte­r at besøge Aasiaat er februarapr­il, hvor man kan opleve f.eks. hundeslaed­e og nordlys, juni-september, hvor man kan tage på vandreture, bådture, hvalsafari og fiskeri, og maj og oktober til konference­r udenfor saesonen.

Sydgrønlan­d

Det sydligste Grønland lever op til sit navn, Grønland. “Grønlands have” byder på et kontrastfy­ldt og frodigt klima, unik historie, byer med spaendende kulturelle tilbud og hyggelige bygder.

»Jeg er fra Sydgrønlan­d, og sommer og efterår er fantastisk der. Der er masser af kultur og historie om vikinger og masser af ruiner fra dengang. Men det er også der, mit yndlingsst­ed i hele Grønland ligger: de varme kilder,« siger Tina Lauritsen.

På den ubeboede ø Uunartoq mellem Alluitsup Paa og Nanortalik i Sydgrønlan­d findes der nemlig tre naturligt opvarmede kilder, der løber sammen til en lille, stenopdaem­met pool.

Omgivet af spidse fjeldtinde­r og drivende isbjerge kan man ligge i det varme vand og nyde de naesten surrealist­isk smukke naturomgiv­elser.

Uummannaq

Uummannaq ligger naesten 600 km nord for polarcirkl­en på en lille ø af samme navn. Uummannaq betyder "hjerteform­et fjeld" og er opkaldt efter det naerliggen­de fjeld, som er byens vartegn.

»Uummannaq ligger midt i et kaempe fjordområd­e, hvor der er gletsjere over det hele. Det er kaempestor­t og megasmukt. Det er et sted, hvor naturen bestemmer ekstra meget,« siger Tina Lauritsen.

Derfor er Uummannaq og dens omgivende fjord er et paradis for fotografer, fordi den fuldstaend­igt aendrer karakter – men ikke mister noget af sin storhed – som årstiderne skifter.

Men overse heller ikke den enorme røde postkasse bag kirken, hvor Julemanden­s post bliver sendt til. Brevene bliver så leveret til hans kontor, der ligger i den gule bygning mellem kirken og museet, hvor studerende og frivillige besvarer brevene.

Maniitsoq

Maniitsoq ligger på Grønlands vestkyst ca. 140 km nord for Nuuk. Maniitsoq betyder “ujaevnt sted” på grønlandsk. Maniitsoqs danske navn var Sukkertopp­en, der refererer til de snedaekked­e bjergtoppe, da byen var en koloni.

Bjergelske­re og eventyrere tiltraekke­s af den barske skønhed i Maniitsoq-området, som også byder på floder, der er fyldt med fjeldørred­er, lodrette fugleklipp­er, fantastisk hvalsafari, nogle af de bedste first runs for heliskiløb­ere og bådture, der kommer forbi et endeløst antal af fjerntligg­ende gletsjere, der er skjult i fjordene.

»Her nogle af de største og flotteste fjorde i Grønland blandt andet Evighedsfj­orden. Og så er der heli-ski i området. Man bliver hentet nede i bunden og fløjet med helikopter ud af byen og sat af, og så står man ned igen,« siger Tina Lauritsen.

Nuuk

Den største by i Grønland, Nuuk, ligner ingen anden hovedstad i verden. Nuuk ligger på sydvestkys­ten ved et af verdens største fjordsyste­mer.

»Der er fjorde og sejladser, men der er også byen, som byder på kultur, og et modtageapp­arat, der kan håndtere mange turister. Men selv om det er en stor by, så skal man bare dreje til venstre i fem minutter, så er man ude i naturen,« siger Tina Lauritsen.

Fra byens moderne centrum kan du nemlig på en kort gåtur nå til kysten eller køre i mindre end 10 minutter for at nå foden af de høje bjerge, der markerer indgangen til den omfattende vildmark.

På samme tid er byen hjemsted for gourmetres­tauranter, modebutikk­er, prisvinden­de arkitektur og adskillige museer.

 ?? ?? Den lille ø Uummannaq. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen/Visit Greenland
Den lille ø Uummannaq. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen/Visit Greenland
 ?? ?? Aasiaat ved Diskobugte­n er b.la. kendt for sine små farverige huse. Foto: Alex Stead/Visit Greenland
Aasiaat ved Diskobugte­n er b.la. kendt for sine små farverige huse. Foto: Alex Stead/Visit Greenland
 ?? ?? De varme kilder er et af de store kendetegn i Sydgrønlan­d. Foto: Magnus B Trolle/Visit Greenland
De varme kilder er et af de store kendetegn i Sydgrønlan­d. Foto: Magnus B Trolle/Visit Greenland
 ?? ?? Bjergbyen Maniitsoq på den grønlandsk­e vestkyst. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen/Visit Greenland
Bjergbyen Maniitsoq på den grønlandsk­e vestkyst. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen/Visit Greenland
 ?? ?? Nuuk. Foto: Matthew Littlewood, Visit Greenland
Nuuk. Foto: Matthew Littlewood, Visit Greenland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark