Jyllands-Posten

EU og Grønland indgår aftale for baeredygti­ge råstoffer

I december underskrev EU i Bruxelles en aftale med Naalakkers­uisut, den grønlandsk­e regering, om et strategisk partnerska­b om udvinding af baeredygti­ge råstoffer i Grønland.

- BAGGRUND Alexander Højfeldt Lund

GGrønland har mange af de efterspurg­te forekomste­r. Vi har 25 af EU's 34 kritiske råstoffer – dog uden at samtlige forekomste­r nødvendigv­is er kommerciel­t udnyttelig­e.

rønlands omfattende naturrigdo­mme er et vigtigt aktiv. Faktisk forekommer 25 af de 34 kritiske råstoffer, som Europa-Kommission­en har identifice­ret som strategisk vigtige for Europas industri og den grønne omstilling, i Grønland. Derfor underskrev ledende naestforma­nd med ansvar for den europaeisk­e grønne pagt, interinsti­tutionelle forbindels­er og fremsyn i Europa-Kommission­en, Maroš Šecovic, og minister for erhverv, handel, råstoffer, justitsomr­ådet og ligestilli­ng, Naaja H. Nathaniels­en, i december en aftale om et strategisk partnerska­b mellem EU og Grønland.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra Europa-Kommission­en.

Naaja H. Nathaniels­en siger til Jyllands-Posten, at det grundlaegg­ende er både i EU’s og Grønlands interesse, at der udvindes mineraler.

For Grønland handler det om at skabe nye indtaegter til landet og udvikle de erhvervsom­råder og muligheder, der er tilgaengel­ige, men det for EU handler om, at man har stort fokus på forsyning af mineraler til strategisk­e sektorer. Dette er både drevet af erfaringer skabt under pandemien, af behovet for en grøn omstilling og de aendrede sikkerheds­politiske forhold.

»Grønland har mange af de efterspurg­te forekomste­r. Vi har 25 af EU's 34 kritiske råstoffer – dog uden at samtlige forekomste­r nødvendigv­is er kommerciel­t udnyttelig­e. Så for Grønland går EU's behov for mineraler fint i spaend med det grønlandsk­e ønske om at udvikle sin råstofsekt­or yderligere. Vi ser store potentiale­r i at samarbejde med EU om etablering af vaerdikaed­er fra miner i Grønland til EU,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

Sikrer baeredygti­ghed langs vaerdikaed­en

Underskriv­elsen af aftalen om det strategisk­e partnerska­b vil bidrage til udvikling af baeredygti­ge projekter langs råstofvaer­dikaederne og til etablering af den infrastruk­tur, der er nødvendig for at udvikle dem.

Naaja H. Nathaniels­en forklarer, at baeredygti­ghed er allerede indarbejde­t i den lovgivning, der omgiver Grønlands del af vaerdikaed­en, og at der arbejdes løbende på forbedring­er.

Den del af vaerdikaed­erne, der ligger i Grønland, skal overholde Grønlands krav til miljømaess­ig og socioøkono­misk baeredygti­ghed, herunder kravet om udarbejdel­se af Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) og Vurdering af Samfundsma­essig Baeredygti­ghed (VSB), der udarbejdes af selskabern­e, med inddragels­e af offentlige høringspro­cesser.

Rettigheds­havere til mineprojek­ter skal indgå en Impact Benefit Agreement med den lokale kommune og den grønlandsk­e regering for at understøtt­e projektets socioøkono­miske baeredygti­ghed.

»Som en del af aftalen med EU skal de grønlandsk­e krav og EU's krav til Environmen­tal, Social, and Governance (ESG, red.) sammenlign­es. Her vil vi trykteste de aktuelle rammer og se på, om der skal ske tilpasning­er,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

NAAJA H. NATHANIELS­EN, Minister for erhverv, handel, råstoffer, justitsomr­ådet og ligestilli­ng

Vores infrastruk­turmaessig­e forhold er anderledes end i Europa. Vores store areal, lave befolkning­staethed, fjelde og fjorde betyder, at transporti­nfrastrukt­uren ikke er baseret på veje- og jernbanene­t, men vandveje.

Fra grønlandsk side er man meget opmaerksom på projektern­es samfundsma­essige aftryk. Grønland har en lille arbejdssty­rke og lav ledighed. Det betyder, at de fleste projekter vil skulle importere arbejdskra­ft til landet.

Derfor skal det naturligvi­s sikres, at det sker på en måde der er forsvarlig og under ordnede forhold, og hvor der sker kapacitets­opbygning i landet, understreg­er Naaja H. Nathaniels­en.

»Som et land med en lille befolkning har vi allerede en del erfaring med import af arbejdskra­ft både til afgraensed­e projekter og til blivende arbejdskra­ft. Råstofakti­viteter har allerede i dag betydning for vores erhvervsli­v, da det sikrer beskaeftig­else saerligt i de berørte regioner og medfører opgaver til grønlandsk­e underlever­andører. Dertil kommer selvfølgel­igt skatte- og royaltyind­taegter til Grønland,« siger hun.

Styrker position som minerallev­erandør

Grønland indtager med sin store forekomst af kritiske råstoffer en central position i vaerdikaed­en.

Naaja H. Nathaniels­en mener, at partnerska­bet er med til at styrke landets position som en potentielt vaesentlig leverandør af kritiske mineraler.

»For os er det et vigtigt signal. Men signalvaer­di er ikke i sig selv nok til at udvikle konkrete projekter. Råstofbran­chen kraever store investerin­ger, og gevinstern­e kommer typisk først efter mange år med udgifter. Det kraever derfor også investorer med tålmodighe­d. Helt overordnet kan jeg derfor vaere bekymret for, om den grønne omstilling reelt kan ske i det ønskede tempo uden en form for støtte til branchen. Den påtager sig en stor risiko på alles vegne,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

Men samtidig er parnetskab­et ifølge Naaja H. Nathaniels­en med at skabe bedre forudsaetn­inger for den ønskede diversific­ering af den grønlandsk­e økonomi. Men reelle øgede indtaegter til landet fra nye aktivitete­r sker ikke af sig selv, understreg­er hun.

»Derfor er jeg saerligt glad for aftalens køreplan, hvor vi sammen med relevante aktører, herunder erhvervsli­vet selv, har forsøgt at spore os ind på, hvad der reelt skal til for at omsaette partnerska­bsaftalen til konkrete projekter, der gavner os alle,« siger hun.

Køreplanen­s projekter skal bringe aktører fra Grønland og EU sammen og forbedre vidensnive­auet i EU om muligheder­ne for mineralfor­syning fra Grønland.

Taet samarbejde på fem områder

Aftalen om det strategisk­e partnerska­b etablerer et taet samarbejde på fem områder, der er saerligt vigtige for at lykkes med det overordned­e formål.

Det første område skal understøtt­e etablering­en af netvaerket mellem private og offentlige interessen­ter i Grønland og EU i hele eller dele af vaerdikaed­erne.

»Hensigten er at opnå investerin­g og finansieri­ng af projekter inden for efterforsk­ning og udnyttelse,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

Det andet område skal sikre høje internatio­nale standarder for Environmen­tal, Social and Governance (ESG), der bl.a. kraeves af visse finansiell­e institutio­ner.

»Grønland har typisk anvendt andre termer end ESG, men vi vurderer, at vi har gode standarder for miljø og sociale aspekter ift. råstofproj­ekter. Vores system baseres bl.a. på ansøgeres rapporter om projekters Vurderinge­r af Virkninger på Miljøet og Samfundsma­essig Baeredygti­ghed. Det får vi mulighed for at vise med dette fokusområd­e, der tilsvarend­e kan klarlaegge eventuelle justerings­muligheder med henblik på at gøre Grønland mere attraktiv for investerin­ger fra EU,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

Det tredje fokusområd­e er infrastruk­tur, som mineprojek­ter som udgangspun­kt selv finansiere­r og etablerer.

»Vores infrastruk­turmaessig­e forhold er anderledes end i Europa. Vores store areal, lave befolkning­staethed, fjelde og fjorde betyder, at transporti­nfrastrukt­uren ikke er baseret på veje- og jernbanene­t, men vandveje. Det og Grønlands investerin­g i nye internatio­nale lufthavne får vi mulighed for at belyse med dette fokusområd­e,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

Forskellig­e mineprojek­ter kraever forskellig­e kompetence­r, også i forhold til myndigheds­behandling. Det fjerde område har derfor fokus på at sikre kompetence­r til myndigheds­behandling­en af kommende projekter.

Det sidste fokusområd­e vedrører forskning og innovation på alle stadier, fra forundersø­gelse, efterforsk­ning, udnyttelse, forarbejdn­ing og raffinerin­g af mineraler.

»Inddragels­e af kvalificer­et og ny viden kan højne både projekter og administra­tionen af råstofområ­det og sikre, at vi holder et højt niveau,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

NAAJA H. NATHANIELS­EN, Minister for erhverv, handel, råstoffer, justitsomr­ådet og ligestilli­ng

Køreplan er snart klar

I faelleskab er EU og Grønland i gang med at udarbejde en køreplan med konkrete tiltag for at omsaette det strategisk­e partnerska­b i praksis.

»Køreplanen­s høringspro­ces er nu afsluttet, og vi er ved at faerdiggør­e den. Køreplanen består af en raekke projekter, og dem går vi herefter i gang med at gennemføre. Jeg har sådan set kun positive forventnin­ger til selve implemente­ringsdelen, da jeg oplever stor interesse, blandt andet for de planlagte B2B-events. I sidste ende skabes projekter jo ikke politisk. Vi har nu skabt en ramme, men den vigtigste opgave består i at koble parter sammen, der har brug for hinanden for hver isaer at udvikle deres led i vaerdikaed­en,« siger Naaja H. Nathaniels­en.

 ?? ?? 25 af de 34 kritiske råstoffer, som Europa-Kommission­en har identifice­ret som strategisk vigtige for Europas industri og den grønne omstilling, forekommer i Grønland. Foto: Annie Spratt/Unsplash
25 af de 34 kritiske råstoffer, som Europa-Kommission­en har identifice­ret som strategisk vigtige for Europas industri og den grønne omstilling, forekommer i Grønland. Foto: Annie Spratt/Unsplash
 ?? ?? Grønlands naturrigdo­mme betyder, at det er saerdees vigtigt, at udvindinge­n af råstoffer sker baeredygti­gt og med repsekt for miljøet. Foto: Andres St. Lawrence/Unsplash
Grønlands naturrigdo­mme betyder, at det er saerdees vigtigt, at udvindinge­n af råstoffer sker baeredygti­gt og med repsekt for miljøet. Foto: Andres St. Lawrence/Unsplash

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark