Jyllands-Posten

28. november skal – efter planen – blive historisk

2.200 meter nybygget landingsba­ne i Nuuk er det store åbningsnum­mer i den trehoveded­e lufthavnsp­akke, som skal revolution­ere infrastruk­turen i Grønland.

- INTERVIEW Anders Vinderslev

Nu er der en dato. Efter flere års planlaegni­ng, debat, tovtraekke­ri og forsinkels­er står det endelig klart, hvornår den nye internatio­nale lufthavn i Nuuk åbne dørene op. Det bliver den 28. november 2024, og spørger man Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv, kan det naesten ikke gå hurtigt nok. Forventnin­gerne til, hvordan den nye lufthavn i hovedstade­n kan styrke både turismen og erhvervsli­vet, er nemlig tårnhøje.

»De tre nye lufthavne, der bliver etableret i de kommende år, udgør på sin vis en helt ny begyndelse for luftfarten i Grønland. Der er allerede 13 lufthavne i Grønland, men hvis man skulle starte forfra, ville en internatio­nal lufthavn i Nuuk vaere den første lufthavn, man byggede. Lige om lidt er den endelig klar, og det er selvfølgel­ig kaempestor­t. For Nuuk og for hele landet,« siger Christian Keldsen.

Ifølge Christian Keldsen kan den nye lufthavn i Nuuk sidestille­s med, hvis Danmark kunne se frem til at få sin første lufthavn i København. På nuvaerende tidspunkt er det nemlig ikke muligt at flyve direkte til Nuuk. Det skyldes, at den eksisteren­de landingsba­ne i Nuuk er for kort til at modtage større fly. Derfor har alle, som vil til Grønland – lokalbefol­kning, turister, forretning­sfolk eller noget fjerde – vaeret nødt til at mellemland­e i Kangerluss­uaq eller Narsarsuaq for efterfølge­nde at begive sig mod den grønlandsk­e hovedstad i et mindre fly. Med tre, fire, fem eller endnu flere timers ventetid på en rejse, hvor den effektive flyvetid er omkring fem-seks timer. Ifølge Christian Keldsen viser brancheund­ersøgelser, at denne type mellemland­ing kan have en staerkt begraensen­de effekt på flytrafikk­en, hvilket uundgåelig­t haemmer det grønlandsk­e erhvervsli­v inklusiv turismen.

»Indenfor luftfart plejer man som tommelfing­erregel at sige, at efterspørg­slen bliver tredoblet, når man udskifter indirekte flyvning med direkte flyvning. Allerede med den nuvaerende og ret besvaerlig­e infrastruk­tur oplever Grønland en virkelig flot vaekst i turismen. Inden laenge bliver det endnu nemmere at rejse hertil, og det, forventer vi vil saette yderligere gang i bl.a. turismen,« siger Christian Keldsen.

Mere konkurrenc­e

Vaekst i turismen er dog kun én af de mange fordele, som Grønlands erhvervsli­v forventer at opnå takket vaere den nye internatio­nale lufthavn i Nuuk. Ifølge Christian Keldsen handler det om, at resten af verden kommer taettere på Grønland.

»Vi forventer faktisk at få mere konkurrenc­e på en lang

 ?? ?? Ifølge Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv, kan den nye lufthavn i Nuuk sammenlign­es med, hvis Danmark fik sin første internatio­nale lufthavn i København. Foto: PR
Ifølge Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv, kan den nye lufthavn i Nuuk sammenlign­es med, hvis Danmark fik sin første internatio­nale lufthavn i København. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark