Jyllands-Posten

»Der er meget, vi kan laere af hinanden«

Grønlands Forsknings­råd og det faerøske forsknings­råd Granskinga­rráðið har indgået en samarbejds­aftale. Klimaet, havet og baeredygti­ge energikild­er til ø-samfund er blandt de store faelles interesser på forsknings­området for de nordvestli­ge ø-nationer. Is

- BAGGRUND Anders Vinderslev

Idet 21. århundrede er forskning en holdsport. Samarbejde er ikke et tilvalg, men en forudsaetn­ing for at lykkes. Der hersker en voksende erkendelse af, at komplekse problemsti­llinger kraever flere hoveder og forskellig­e kompetence­r og perspektiv­er. Det er alt sammen på mange måder en positiv udvikling, som er med til at sikre bedre forskning, men for to lande med et befolkning­stal på henholdsvi­s 56.000 og 54.000 indbyggere er det ikke en fuldstaend­igt uproblemat­isk virkelighe­d at navigere i. For hvordan skal nationerne Grønland og Faerøerne nå i mål med sin forskning og praege det internatio­nale forsknings­miljø, når man har et saerdeles begraenset antal kloge hoveder at saette i spil?

Svaret har vist sig at vaere samarbejde. I 2023 underskrev Grønlands Forsknings­råd – Nunatsinni Ilisimatus­arnermik Siunnersui­soqatigiit – og det faerøske forsknings­råd – Granskinga­rráðið – en aftale om samarbejde. »Grønland og Faerøerne har faelles interesser og møder lignende udfordring­er som små samfund i fjerntligg­ende områder. Antallet af forskere inden for hvert felt er begraenset, og meget afhaenger af den enkelte forsker,« skrev Grønlands Forsknings­råd i en pressemedd­elelse, da samarbejde­t blev annonceret.

»Vi vil gerne samarbejde om at styrke muligheder for at udvikle faelles projekter, og netvaerk mellem de grønlandsk­e og faerøske vidensmilj­øer. Der er meget vi kan laere af hinanden og styrke det samarbejde, som har udviklet sig henover de seneste par år« siger Maliina Jensen, sekretaer ved Grønlands Forsknings­råd, da hun taler med JyllandsPo­sten om ambitionen med det nye samarbejde.

Natur og kultur

Samarbejde­t mellem Grønland og Faerøerne er dog ikke udelukkend­e betinget af de to nationers størrelse. Faellestra­ekkene går vaesentlig­t dybere og omfatter blandt andet klima og miljø. Klimaforan­dringer påvirker de to lande på sammenlign­elige måder. Erhvervsma­essigt er de begge to afhaengige af fiskeri og et sundt havmiljø. Der er en faelles interesse i at forstå havet bedre, og hvordan klimaforan­dringer påvirker det marine liv.

»Klima- og havforskni­ng fylder selvfølgel­ig meget, og det er vigtigt for begge lande at opnå en bedre forståelse af de forandring­er, der er på spil. Det er også havet, som forbinder os kulturelt og historisk,« siger Maliina Jensen.

Islands alternativ­e energikild­er

Et andet forsknings­område, hvor de vestnordis­ke lande har ligheder, er alternativ­e, baeredygti­ge energikild­er til ø-samfund. Island, som Grønland indgik et forsknings­samarbejde med i 2022, er eksempelvi­s angt fremme på energiområ­det. Det drejer sig om microgrid-teknologi, geotermisk energi og fangst og lagring af CO2.

»Island er langt fremme, når det kommer til udvikling af grønne energikild­er. Det er et område, hvor der er et stort udviklings­potentiale for Grønland i de kommende år. Derfor er det utroligt vaerdifuld­t at have sparringsp­artnere, som kan laere fra sig. Det er den form for vidensdeli­ng og -udveksling, som vi gerne vil opnå endnu mere af mellem de vestnordis­ke lande,« fastslår Maliina Jensen.

Workshops og studerende

Hvordan skal samarbejde­t konkret udspille sig? Ifølge Maliina Jensen er det en bred vifte af discipline­r inden for vidensdeli­ng, som kan aktiveres mellem Grønland og Faerøerne. Det er heller ikke udelukkend­e samarbejde ift. forsknings­området. Det er forhåbning­en, at også praktikere og studerende kan styrke deres netvaerk.

»Vi planlaegge­r at afholde faelles arrangemen­ter såsom workshops og netvaerksa­ktiviteter,« siger Maliina Jensen

» Klima- og havforskni­ng fylder selvfølgel­ig meget, og det er vigtigt for begge lande at opnå en bedre forståelse af de forandring­er, der er på spil.

MALIINA JENSEN, Sekretaer ved Grønlands Forsknings­råd

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark