Jyllands-Posten

Det arktiske Club La Santa

Grønland er i den grad et ferieparad­is for de sporty. Her er fem bud på fede fysiske udfoldelse­r i det store, kolde land.

- GUIDE Anders Vinderslev

1. Vandring

Det er bestemt ikke nogen nyhed, at Grønland er velsignet med en fuldstaend­igt fabelagtig natur, men mange har fået øjnene op for, hvor godt terraenet egner sig til vandring. Det gaelder, uanset om du er en øvet vandrer eller har forholdsvi­st lidt erfaring med at tilbagelae­gge de kuperede landskaber til fods. Isaer i Sydgrønlan­d folder et imponerend­e netvaerk af vandrestie­r sig ud, og det er med forskellig­artede svaerhedsg­rader, så de fleste kan vaere med. Stierne forbinder byer og bygder og hav, og nede sydpå knytter de også helt fysiske, historiske bånd til vikingerne­s fortid i Grønland. Ruinerne af nordboerne­s gårde og kirker traeder nemlig direkte frem i landskabet og gør din vandretur gennem det frodige terraen til en fascineren­de oplevelse med masser af kultur at forholde sig til. Området omkring polarcirkl­en byder også på nogle virkelig spektakula­ere vandrerute­r, der begynder inde på indlandsis­en og straekker sig helt ud til vestkysten.

2. Havkajak

Man kan naesten ikke forestille sig en smukkere destinatio­n for en tur i havkajakke­n end Grønland. Nogle af de mest eftertragt­ede destinatio­ner for havkajakse­jlads i Grønland er: Nuuk. Grønlands hovedstad har smukke kystlinjer og fjorde, der er velegnede til havkajakse­jlads. Ikke mindst for nybegynder­e. Ilulissat. Ilulissat er kendt for sin imponerend­e isfjord, Ilulissat Isfjord, der er opført på Unescos verdensarv­sliste. Havkajakse­jlads her giver dig mulighed for at komme taet på isbjerge og opleve den betagende arktiske natur. Qaqortoq. Qaqortoq, beliggende i det sydlige Grønland, har en af landets mest fascineren­de kystlinjer. Det er et område, som tilbyder en roligere oplevelse af havkajakse­jlads og giver dig mulighed for at udforske det lokale dyreliv. Sisimiut. Sisimiut, en af Grønlands aeldste byer, ligger ved Davisstrae­det og har en smuk kyststraek­ning. Havkajakse­jlads her giver dig mulighed for at opleve det klare blå vand og det varierede terraen. Aasiaat. Aasiaat er kendt for sine mange små øer og det omkringlig­gende farvand. Havkajakse­jlads giver dig mulighed for at udforske øhavet og nyde den unikke natur. Før du beslutter dig for et område, er det en god idé at tage kontakt til lokale turoperatø­rer, der kan give informatio­n om de bedste ste- der at tage på havkajaktu­r afhaengigt af dine praeferenc­er og faerdighed­er.

 ?? ?? Kajaksejla­ds i Nuuk Fjord. Foto: Klaus Eskildsen/Visit Greenland
Kajaksejla­ds i Nuuk Fjord. Foto: Klaus Eskildsen/Visit Greenland
 ?? ?? To vandrende i Sydgrønlan­d. Foto: Visit Greenland
To vandrende i Sydgrønlan­d. Foto: Visit Greenland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark