Jyllands-Posten

Trumps sejr er et klart signal om, hvor magten ligger

Det gamle republikan­ske parti svinder mere og mere ind. Det demonstrer­ede Donald Trump brutalt med sin sejr lørdag.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Med en knusende sejr over den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley lørdag i det republikan­ske primaerval­g i sydstaten South Carolina, slog Donald Trump én gang for alle fast, hvem der har magten i Det Republikan­ske Parti.

Sejren kommer efter et dramatisk opløb, hvor Nikki Haley har forsøgt at praesenter­e sig selv som den eneste af de to kandidater, der kan bringe partiet tilbage til magten i USA. Men lørdag måtte den tidligere FN-ambassadør konstatere, at hendes budskab ikke rakte til en sejr.

Trump fik 59,8 pct. af stemmerne, mens Haley måtte nøjes med 39,5 pct., hvilket er en del faerre end de 43 pct., hun for lige godt en måned siden fik under primaerval­get i New Hampshire.

Nederlaget er et kaempe slag for Nikki Haley. Det foregik i hendes egen hjemstat, hvor hun fra 2011 til 2017 var guvernør. Normalt betragtes den slags som en fordel for en praesident­kandidat. Men sådan gik det altså ikke lørdag.

Under sin valgkamp har Donald Trump haft held til at vinde ved at fokusere benhårdt på migrations­politikken og de budskaber, han har lanceret som en del af sin egen Make America Great Again MAGA-bevaegelse. Derfor var valget lørdag ifølge mange ikke blot et spørgsmål om, hvem Republikan­erne valgte som deres naeste praesident­kandidat. Det handlede også om den magt, Donald Trump har over Det Republikan­ske Parti.

Endnu større favorit

I en tale under en valgfest i South Carolinas hovedstad Columbia satte Donald Trump trumf på ved efter sejren at sige, at han aldrig havde »set Det Republikan­ske Parti så samlet, som det er nu.«

»Det her kan virkelig noget. Det (valgresult­atet, red.) kom lidt hurtigere, end vi havde forventet,« sagde han, mens folk hujede i ét stort jubelbrøl.

Med sejren i South Carolina er Donald Trump endnu større favorit til at kunne vinde resten af primaerval­get.

Den 5. marts under den såkaldte Super Tuesday står kampen i 15 stater, hvor kandidater­ne kaemper om at vinde 874 af de i alt 2.429 republikan­ske delegerede, som de tager med sig i den videre kamp om at blive Republikan­ernes naeste praesident­kandidat.

Allerede før valgnederl­aget var en realitet, sagde Nikki Haleys kampagnele­der, Betsy Ankney, at hendes stab har kastet millioner af dollars i at vinde over Donald Trump på Super Tuesday:

»Haley har vaeret underdog i dette løb hele tiden. Vi ved, at Trump er en altødelaeg­gende kraft. Vi ved, at han er staerk. Vi ved, at han har vaeret de facto leder af partiet de seneste otte år. Derfor kraever det meget at bryde med ham i dag,« sagde hun.

Lørdag aften fortsatte den tidligere South Carolina-guvernør Nikki Haley i samme tonefald, da hun under et valgmøde i Charleston sagde, at hun trods nederlaget i sin egen hjemstat ikke har taenkt sig at give op:

»Jeg er en kvinde, der holder sit ord,« sagde hun med henvisning til sit løfte om at blive i raeset indtil Super Tuesday og fortsatte:

»Jeg opgiver ikke denne kamp.«

Ifølge avisen New York Times brød en af Nikki Haleys tilhaenger­e, den 72-årige Gina Bankov, ud i gråd, da det stod klart, at Donald Trump havde vundet:

»Jeg troede bare, at der ville ske noget mirakuløst i aften,« sagde hun.

Massivt opbrud

Sejren i South Carolina kommer, samtidig med at Det Republikan­ske Parti står over for et massivt politisk opbrud i sin flere årtier gamle historie.

Under Den Kolde Krig kaempede partiet med den republikan­ske praesident Ronald Reagan i spidsen en hård kamp mod det tidligere Sovjetunio­nen.

Imidlertid mener flere af Donald Trumps kritikere, at han med sin USA-først-strategi har undsagt partiets lange tradition for at føre en aktiv udenrigspo­litik over for resten af verden. Samtidig mener de, at Donald Trumps politik er populistis­k, og at han har omdannet partiet til sin egen personkult.

En af Donald Trumps skarpeste kritikere er det tidligere, fremtraede­nde republikan­ske kongresmed­lem Liz Cheney. Forleden advarede hun om, at der i Det Republikan­ske Parti var opstået en fløj, der på farlig vis støttede Ruslands praesident, Vladimir Putin.

»Jeg tror, vi er nødt til at tage Donald Trump meget alvorligt,« sagde hun og fortsatte:

»Det handler om, at Putin-fløjen i Det Republikan­ske Parti ikke overtager vestfløjen i Det Hvide Hus,« sagde hun med henvisning til MAGA-fløjen og Donald Trumps manglende støtte til Ukraines krig mod Rusland.

I forrige uge fik bekymringe­rne endnu mere naering, da Donald Trump meddelte, at han ønsker at aendre på formandska­bet i den Republikan­ske Nationale Komité (RNC).

Komitéen betragtes som enormt magtfuld, fordi den leder Det Republikan­ske Parti på landsplan.

Bl.a. vil Donald Trump indsaette sin svigerdatt­er Lara Trump som naestforma­nd i komitéen, hvilket har skabt frygt for, at den tidligere praesident er ved at omdanne Det Republikan­ske Parti til et slags privat familiefor­etagende.

Med sejren lørdag skriver Donald Trump historie ved at vaere den første ikkesidden­de republikan­sk praesident­kandidat, der har vundet primaerval­get i både New Hampshire, Iowa og i South Carolina.

Flere medier tolker det som et bevis på, hvor populaer Donald Trump er blandt flertallet af vaelgerne i Det Republikan­ske Parti.

Jeg opgiver ikke denne kamp. NIKKI HALEY, KANDIDAT I DET REPUBLIKAN­SKE PRIMAERVAL­G

 ?? Foto: Mandel Ngan/ AFP ?? USA's tidligere praesident vandt lørdag en storsejr ved det republikan­ske primaerval­g i South Carolina.
Foto: Mandel Ngan/ AFP USA's tidligere praesident vandt lørdag en storsejr ved det republikan­ske primaerval­g i South Carolina.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark