Jyllands-Posten

»Frygten for, hvad der sker for vores børn og os selv, forsvinder aldrig«

I flere år spiste Mie Rasmussen og hendes familie forgiftet oksekød, som stadig kan spores i deres blod.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Når familien på fire skulle hygge sig i de mørke måneder, blev maden lavet over bål.

Oksefarsen blev viklet omkring nogle spyd og stukket ind over gløderne med gnavegrønt på siden.

»Når jeg i dag ser billederne af, hvordan vi hyggede os med bålmad om vinteren, får jeg det naermest dårligt. Jeg får helt ondt i maven,« siger Mie Rasmussen.

For idyllen var bogstaveli­gt talt forgiftet. Oksekødet, som familien som medlemmer af Korsør Kograesser og Naturpleje­forening, jaevnligt modtog igennem årene, indeholdt nemlig voldsomme maengder af det giftige fluorstof PFOS. Stoffet kom fra spildevand­et fra en brandskole, som var havnet på marken med graessende køer.

I 2021 viste test, at giften også havde taget bo i 118 af medlemmern­es kroppe.

PFOS er ét af stofferne i PFASgruppe­n. Stofferne ophobes i kroppen og er svaere at nedbryde. De kan give nyrekraeft, påvirke leveren eller skabe hormonfors­tyrrelser samt udløse aborter og påvirke fostre. De forbindes desuden med lav fødselsvae­gt. Siden 2021 har man fundet PFAS flere andre steder i landet, bl.a. i havskum på vestkysten og i vandboring­er.

Torsdag kunne forskere fra Holbaek Sygehus dog levere en smule håb. Kliniske forsøg lavet på medlemmer af Korsør Kograesser og Naturpleje­forening viser, at et kolesterol­saenkende middel på tre måneder kan nedbringe maengden af PFAS i blodet med 60 pct. hos forsøgsdel­tagerne. Uden medicin tager det kroppen tre-fire år at udskille den samme maengde PFAS.

»Vi er ikke uden for fare«

Mie Rasmussen deltog indledning­svist i forsøget, men måtte opgive det pga. for mange bivirkning­er. Hendes mand er dog en af de 45, som har gennemført.

»Jeg taenker, at det nok isaer kommer fremtidige PFASofre til gode. Nu har vi jo haft stoffet i kroppen i så mange år, så på den måde tror jeg ikke, at det kommer til at gøre den store forskel for os,« siger hun, der ikke desto mindre lever med en daglig frygt for, hvornår konsekvens­erne viser sig.

»Frygten for, hvad der sker for vores børn og os selv, forsvinder aldrig. Vi er ikke uden for fare, for der kan gå lang tid, før det kommer til at vise sig. Det har givet et enormt pres og vaeret en kaempe belastning,« fortaeller Mie Rasmussen, hvis niårige søn går til kontrol på Rigshospit­alet to gange om året og skal gøre det resten af livet.

Den tidligere formand for kograesser­foreningen, Kenneth Nielsen, taenker på giften, hver gang hans børnebørn skranter:

»Mine børnebørn på to og fire år er altid syge, og man ved jo, at børn er saerligt udsatte, fordi deres immunrespo­ns bliver svaekket kraftigt. Så spekulerer man jo på, om det har noget med det at gøre.«

De seneste tre år kalder han »traelse«.

»Man har noget i kroppen, man potentielt kan blive syg af, men man kan ikke gøre noget ved det. Det er jo det vaerste ved det. Vi ved, at vi har det, og nogen ved faktisk også, at de kommer til at dø med det i kroppen. Og måske af det. Den frygt vil vi leve med for evigt, også selvom vi får det ud. For man kender jo ikke de langsigted­e konsekvens­er af at have haft det i kroppen i disse maengder.«

Ikke desto mindre ser han forsøget, som han medvirkede i, som en »gamechange­r«.

»Dels for os, men isaer for dem, der i fremtiden bliver forurenet. Både i Danmark, men også internatio­nalt.«

Må opgive at købe ind

For Mie Rasmussen kan selv en tur i supermarke­det vaere en udfordring, hvor hun kan blive lammet af frygt ved køledisken.

»Nogle gang må jeg simpelthen opgive det. Jeg kan ikke få mig selv til at købe noget, fordi jeg er så bange for at komme til at købe noget med PFAS i. Jeg har helt mistet tiltroen til myndighede­rne. Der er ingen gennemsigt­ighed om, hvad der er i fødevarern­e, og hvad producente­rne må, og det gør mig utryg som forbruger. Det hjalp ikke, at man pludselig fandt PFAS i økologiske aeg.«

Oksekød spiser hun ikke, medmindre hun får det serveret som gaest. Også fisk er udelukket fra kosten pga. havforuren­ing.

»I lang tid blev jeg fysisk dårlig, hvis jeg så eller hørte noget om oksefars. Jeg kan ikke røre rødt kød eller dufte til det. Det vender sig i mig.«.

I december sidste år fik medlemmern­e af den nu nedlagte kograesser­forening tildelt fri proces til at starte en erstatning­ssag mod Slagelse Kommune. De mener, at kommunen burde have grebet ind, da Miljøstyre­lsen i 2014 gjorde flere kommuner opmaerksom­me på, at der kunne vaere forurening ved og omkring brandskole­r.

Styrelsen opfordrede til, at man undersøgte drikkevand og grundvand for PFAS. Først i 2020 opdagede man, at spildevand­et var forurenet. Dengang lød det fra Slagelse Kommune: »Fundet udgør ikke en sundhedsma­essig risiko.«

I marts 2021 analysered­e DTU National Food Institute kød fra køer, som havde graesset på marken ved brandskole­ns udløb, og konkludere­de, at »der er en vaesentlig sundhedsma­essig risiko ved at indtage det pågaeldend­e kalvekød«.

»En erstatning kan jo ikke fjerne frygten eller konsekvens­erne, men det vil betyde, at kommunen tager ansvar. Det vil betyde en anerkendel­se af, at vi har vaeret udsat for en frygtelig belastning,« fastslår Mie Rasmussen.

 ?? ?? Mie og Jan Rasmussen samt deres to børn havde alle store maengder PFOS i blodet efter at have spist kød fra forgiftede køer. Her ses familien i 2021. Arkivfoto: Tim Kildeborg
Jensen
Mie og Jan Rasmussen samt deres to børn havde alle store maengder PFOS i blodet efter at have spist kød fra forgiftede køer. Her ses familien i 2021. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark