Jyllands-Posten

Mange stemmer flyttes af en hidtil overset magtfaktor I O B M Ø A C F AE V Å

Ny forskning viser, hvor meget folketings­valg påvirkes af den saerlig valgservic­e, som visse politikere hader at lave, men som mange vaelgere elsker at bruge.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

De kan vaere med til at afgøre, hvem der vinder valget, hvem der får magten, og hvem der bliver statsminis­ter.

Ny forskning viser nu, hvor mange danskere der flytter deres stemme efter at have taget en af de populaere test, som matcher vaelgere med politikere, når der afholdes valg i Danmark.

»Det er helt vildt,« bemaerker Mathias Wessel Tromborg, manden bag undersøgel­sen og lektor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t.

Flere og flere bruger de såkaldte valgtest eller kandidatte­st, som mange medier laver, når der er valg. Her erklaerer man sig enig eller uenig i en raekke spørgsmål, som politikern­e også har svaret på. På den måde får man at vide, hvem man er mest enig med.

Spørgsmåle­t er, hvor mange stemmer det flytter.

Ret mange, viser den nye forskning, som er offentligg­jort i det videnskabe­lige tidsskrift European Political Science Review.

»Vores bedste bud er, at omkring 110.000 danskere skiftede parti pga. en valgtest,« siger Mathias Wessel Tromborg:

»Det kommer selvfølgel­ig med nogle forbehold, som det altid gør, når man snakker med forskere som os. Men ja, det er vores bedste bud.«

Til sammenlign­ing var det ved folketings­valget i 2022 kun omkring 500 stemmer i Nordsjaell­and, der gjorde, at et afgørende mandat blev rødt i stedet for blåt og gik til Socialdemo­kratiet sidst på valgnatten.

Svarer til fem mandater

Den nye forskning baserer sig på data fra folketings­valget i 2019. Resultater­ne viser kort fortalt, at når 100 vaelgere får anbefalet et andet parti end det, som de i første omgang haelder til, så vil cirka 16 af dem skifte parti.

»Hvis du går ind til en test og tror, at du er mest enig med Socialdemo­kratiet, men får at vide, at det er du ikke, så stiger sandsynlig­heden for, at du flytter dit kryds med 16 procentpoi­nt,« forklarer Mathias Wessel Tromborg.

Det er den effekt, der summer op til, at ca. 110.000 vaelgere skiftede parti efter at have taget en valgtest. Det er en massiv vaelgervan­dring, som svarer til omkring fem mandater i Folketinge­t. Til sammenlign­ing har det regerende flertal i nyere tid tit kun haft et, to eller tre mandater mere end opposition­en.

Forskerne dobbelttje­kkede deres konklusion ved at spørge en gruppe borgere efter valget, hvad de rent faktisk havde stemt, og her fandt de lignende effekter.

Valgtest kan imidlertid også skubbe til stemmerne på andre måder end ved at flytte krydser fra et parti til et andet parti. I alt vurderes det, at valgtest påvirkede ca. 175.000 stemmer på en af følgende måder:

63 pct. af dem, der fik anbefalet et andet parti end ventet, skiftede til det nye parti. Det er det, der altså svarer til ca. 110.000 vaelgere.

25 pct. af dem, der fik et andet match end ventet, svarede, at de nu var i tvivl om, hvad de ville stemme.

10 pct. aendrede deres stemme til et helt tredje parti, som de slet ikke fik anbefalet i valgtesten.

Til sidst var der 2 pct., som svarede, at de ikke laengere ønskede at stemme, da de fik anbefalet et andet parti, end de havde regnet med. Her begynder data dog at vaere ganske små og den statistisk­e usikkerhed meget stor, påpeger Mathias Wessel Tromborg.

Test trumfer alt

Den nye undersøgel­se kan ikke sige noget om, hvilke partier der blev anbefalet mest og snuppede de stemmer, som valgtesten flyttede.

Vigtigt er det også, at forskninge­n her zoomer helt ind på dem, som godt ved, hvad de vil stemme til en start, men som flytter deres kryds efter at have taget en valgtest. Oven i det kommer alle tvivlerne, som ikke ved, hvad de vil stemme, men som finder et favoritpar­ti pga. en valgtest. Og oven-oven i det kommer alle dem, der fastholder deres kryds og bliver mere sikre i deres valg efter at have taget en test.

I det lys er det lavt sat, at valgtest påvirker 175.000 stemmer, vurderer Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universite­t og en af landets førende valgforske­re.

»Jeg tager selv valgtest lidt for sjov for at finde ud af, om den siger det samme, som jeg ved, at jeg vil stemme. Hvis vi medregner dem, som bliver bekraeftet i deres valg, så er tallet langt større,« siger han.

Kort efter sender Kasper Møller Hansen nye data, som ikke før har vaeret fremme fra den store undersøgel­se af valget i 2022.

De viser, at ca. 62 pct. af danskerne tog en test i 2022. Dobbelt så mange som i 2011. Ca. 45 pct. af dem siger selv, at de stemte, sådan som valgtesten anbefalede.

Eller omregnet: Knap 1.000.000 danskere gør, som valgtesten siger – hvad enten de fastholder eller flytter deres stemme.

»Valgtest er uden sammenlign­ing det, som flest vaelgere bruger i en valgkamp. De kan se en valgplakat eller en debat, men valgtest trumfer det hele. De er simpelthen blevet en fuldstaend­ig definerend­e del af vores måde at navigere politisk,« siger Kasper Møller Hansen og fortsaette­r:

»Det rejser et større demokratis­k spørgsmål. I andre lande har der vaeret stor debat om de her test. Det har vi undgået i Danmark.«

Effekterne af valgtest slår vidt forskellig­t igennem hos forskellig­e vaelgergru­pper. Saerligt tvivlerne – som der bliver flere og flere af fra valg til valg – følger det råd, de får i en valgtest.

Det samme gaelder for den gruppe vaelgere, der ikke går op i politik.

Her er sandsynlig­heden for at skifte mening efter en valgtest helt oppe på 40 pct., hvis

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark