Jyllands-Posten

Danmark har ikke øvet krise i årevis

Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e advarer om truslerne mod Danmark. I mellemtide­n har landet ikke traenet et krisescena­rie siden 2019. Øvelserne skulle ellers finde sted hvert andet år og har til hensigt at sikre, at dansk forsvar, politi og andre relevant

- HELENE KRISTINE HOLST CHRISTIAN BIGUM helene.k.holst@jp.dk christian.bigum@jp.dk

I en tid med daglige advarsler om krise i Danmark står landet et saerdeles dårligt sted.

Selvom Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) i rapporter har italesat den foreståend­e trussel om såkaldt hybridkrig, har det ikke fået de danske myndighede­r i gear.

Tvaertimod haenger Danmark som det eneste nordiske land i bremsen. På et konkret område lader vi til helt at have droppet forsøget på at gøre os klar.

Sådan lyder den samlede dom fra eksperter, JyllandsPo­sten har talt med.

»Det er en stor udfordring. Vi er langt efter de andre nordiske lande,« siger major og underviser ved Forsvarsak­ademiet Esben Salling Larsen.

Det handler om de såkaldte kriseøvels­er – i indviede kredse kendt som »KRISØV« og altid skrevet med versaler.

Egentlig skulle de finde sted hvert andet år. Alligevel har Danmark ikke øvet sig på krise i en årraekke. Øvelserne har til hensigt at sikre, at centrale aktører og myndighede­r – såsom rigspoliti, beredskab og forsvar – kan opretholde samfundets vigtigste funktioner i en krisesitua­tion.

Beredskabs­styrelsen er tovholder på opgaven. På styrelsens hjemmeside fremgår det, at den seneste øvelse var i 2019 – altså for fem år siden.

Adspurgt, hvornår naeste øvelse er planlagt til, lyder svaret fra styrelsen:

»Det er ikke på nuvaerende tidspunkt fastlagt, hvornår den naeste KRISØV skal afholdes.«

Imidlertid er det ikke kun tidshoriso­nten, der vaekker bekymring. Også temaet for den seneste øvelse bidrager til frustratio­n. For det er mildest talt ubrugeligt i det nuvaerende trusselsbi­llede, lyder ekspertern­es dom.

Langt fra trusselsbi­lledet

I 2019 var overskrift­en på kriseøvels­en et kemisk angreb.

»Det er langt fra trusselsbi­lledet, som FE advarer om i dag,« siger Esben Salling Larsen.

I kølvandet på angrebet mod Nord Stream-ledningern­e ved Bornholm har FE i den seneste risikovurd­ering understreg­et bekymringe­n. I rapporten fremhaever FE, at det saerligt er russiske cyberog sabotagean­greb, som udgør en potent trussel for Danmarks sikkerhed lige nu.

»Rusland spionerer bl.a. mod kritisk infrastruk­tur og forbereder sig sandsynlig­vis også på at kunne udføre sabotage på dansk område i tilfaelde af eskalerend­e konflikt eller krig,« skriver FE.

Angreb som disse vil kunne saette forsyninge­n af el, vand og varme ud i laengere tid ad gangen i større områder af Danmark.

På Beredskabs­styrelsens hjemmeside står der også, hvad tidligere års øvelser har haft som omdrejning­spunkt.

Foruden den kemiske haendelse i 2019 har øvelserne daekket terrorangr­eb og et nukleart uheld. Ikke siden 2013 har øvelsens tema vaeret et cyberangre­b.

Analytiker ved Center for Militaere Studier på Københavns Universite­t Alexander Høgsberg Tetzlaff understreg­er bekymringe­n:

»Det er et problem, at det ikke bliver prioritere­t. Saerligt hybridkrig bør myndighede­rne have fokus på. Der er stort behov for, at man får de øvelser på benene igen.«

Saerligt én forklaring fra styrelsen bliver hurtigt skudt ned af ekspertern­e.

En helt anden situation

Beredskabs­styrelsen henviser til, at der har vaeret andre

opgaver de seneste år såsom coronakris­en.

Men det nytter ikke noget, siger ekspertern­e:

»Drejebogen fra den sidste krise som f.eks. corona kan ikke overføres til hybridkrig. Så forbereder beredskabe­t sig ikke på bredden af en krise,« siger Esben Salling Larsen:

»Nu kan vi håndtere covid. Kan vi håndtere flere kriser på samme tid? For det er definition­en af en hybridkrig.«

En taenkt situation kunne vaere, at Danmark sender soldater til Baltikum, og i mellemtide­n bliver amerikansk­e tropper modtaget på danske baser. Samtidig lammer en oversvømme­lse dele af landet. Pludselig bliver elnettet ramt af et hackerangr­eb.

»Det er altså en helt anden situation, end da vi lukkede landet ned under corona,« siger Esben Salling Larsen:

»Øvelserne skal sikre, at det øverste beslutning­sniveau kan håndtere kriser på tvaers af områder.«

Han siger, at embedsmaen­d deltager i seminarer og har andre aktivitete­r, som forbereder dem på kriseligne­nde situatione­r. Det er bare ikke nok:

»Det store totalforsv­ar, krisebered­skabet på øverste niveau, bliver ikke traenet.«

Der er ellers vaesentlig­e årsager til, at øvelserne er nødvendige.

Spraekkern­e i forsvaret

Esben Salling Larsen peger på, at KRISØV helt konkret kan blotlaegge, hvem der skal klare sig uden strøm, hvis Danmark bliver nødt til at rationere.

Øvelserne vil også vise, om de enkelte beredskabs­planer er tilstraekk­elige og haenger sammen på tvaers af sektor. I dag er det op til hver enkelt område at lave kriseplane­r, og det bliver ikke nødvendigv­is koordinere­t på tvaers:

»Alle regner med, at de bliver prioritere­t med strøm. Sundhedsva­esenet vil sige, at det er saerligt vigtigt. Vandsektor­en vil sige det samme. Energisekt­oren vil pege på, at den skal bruge strøm til at få braendstof ud. Det er ikke sikkert, at der er strøm nok til alle.«

Også Alexander Høgsberg Tetzlaff siger, at coronahånd­teringen ikke kan overføres til hybridkrig.

»Det er bare noget helt andet.«

Formanden for Danske Beredskabe­r i Danmark, Jarl Vagn Hansen, har i JyllandsPo­sten udtrykt sin bekymring over, at øvelserne ikke afholdes.

»Alle spraekker i de enkelte sektorers planer vil blive af

sløret med en større øvelse,« sagde han blandt andet.

En pointe, som leder af Center for Samfundssi­kkerhed Rasmus Dahlberg er enig i.

Han har før vaeret med til at udarbejde øvelserne og understreg­er behovet for, at Danmark forbereder sig på scenarier som hybridkrig.

»Embedsvaer­ket har vel haft travlt med reelle kriser som corona og krigen i Ukraine. Det er bare ikke godt nok,« siger han:

»Det er et problem, når øvelserne udebliver. De skal vaere med til at stresstest­e systemet. Finde huller, forberede sig bedre.«

Styrelse: Vi arbejder på det

Johan Zilmer-Bülow er kontorchef for beredskabs­planlaegni­ng og krisestyri­ng i Beredskabs­styrelsen. Han peger på, at der er gennemført andre øvelser på området. Danmark har bl.a. deltaget i Natos krisehåndt­eringsøvel­ser, og den enkelte sektor har deltaget i seminarer og sektorspec­ifikke øvelser.

»Forskellig­e kriser har

trukket mere eller mindre konstant på det nationale beredskab siden pandemien i 2019. Der er også et ressourceh­ensyn.«

Er der ikke ressourcer til at afholde en øvelse?

»Vi er ved at vaere et sted igen, hvor en ny øvelse kan planlaegge­s. Men det kraever forberedel­se.«

Skal I så ikke til at komme i gang?

»Vi er sådan set i gang. Der har vaeret indledende drøftelser om det mellem en raekke myndighede­r. Men KRISØV kraever utrolig stor planlaegni­ng, og derfor kan jeg ikke sige, hvornår den naeste øvelse bliver afholdt. Der er ønske om at afholde en igen.«

 ?? ??
 ?? ?? I 2010 var JP/Politikens Hus på Rådhusplad­sen ramt af strømsvigt, og noter måtte skrives i cykellygte­ns skaer. Hvis situatione­r som disse rammer store dele af Danmark, skal landet vaere langt bedre klar, lyder opråbet fra eksperter. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
I 2010 var JP/Politikens Hus på Rådhusplad­sen ramt af strømsvigt, og noter måtte skrives i cykellygte­ns skaer. Hvis situatione­r som disse rammer store dele af Danmark, skal landet vaere langt bedre klar, lyder opråbet fra eksperter. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
 ?? ?? Det er adskillige år siden, at der er gennemført en stor øvelse, der omfatter centrale aktører og myndighede­r – såsom rigspoliti, beredskab og forsvar. I 2019 gennmførte­s en såkaldt full-scale øvelse med deltagelse af politi, beredskab og sygehusvae­snet. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Det er adskillige år siden, at der er gennemført en stor øvelse, der omfatter centrale aktører og myndighede­r – såsom rigspoliti, beredskab og forsvar. I 2019 gennmførte­s en såkaldt full-scale øvelse med deltagelse af politi, beredskab og sygehusvae­snet. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark