Jyllands-Posten

Bibliotek sår tvivl om sin kontrovers­ielle Muhammed-tegning

I flere år har Det Kongelige Bibliotek haevdet at have de originale Muhammedte­gninger, men den opfattelse bliver nu revurderet.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Hvor er Kurt Westergaar­ds originale Muhammed-tegning?

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter at den er blevet sat til salg på en auktion.

Auktionsle­deren haevder, at der er tale om den originale tegning, og startbudde­t er sat til 200.000 euro (ca. 1,5 mio. kr.)

Det Kongelige Bibliotek har imidlertid også gjort krav på at ligge inde med originalud­gaven af den kontrovers­ielle tegning, der blev bragt i Jyllands-Posten i 2005.

Så hvem har ret? På auktionsfi­rmaet KW Icons hjemmeside beskrives en af de udbudte tegninger således: »Original Muhammed Tegning« og »Tegningen har vaeret bragt i snart sagt alverdens aviser og vaeret meget omtalt i nu snart to årtier«. Der er tale om den mest kontrovers­ielle af de 12 tegninger i Jyllands-Posten – den med en bombe i en turban.

Vigtig danmarkshi­storie

Det harmonerer ikke med, at Det Kongelige Bibliotek i årevis har foregivet at have de originale Muhammedte­gninger.

Da Politiken i september 2015 – 10 år efter at Muhammed-tegningern­e blev bragt i Jyllands-Posten – satte sig for at finde originaler­ne, efterlod den davaerende direktør for Det Kongelige Bibliotek,

Erland Kolding Nielsen, ingen tvivl om, at de 12 originalte­gninger befandt sig på biblioteke­t. Han oplyste til avisen, at Det Kongelige Bibliotek, få dage efter at tegningern­e blev publiceret, indledte forhandlin­ger med tegnerne om at købe originaler­ne.

»Det er vigtige dokumenter i danmarkshi­storien. Det er tegninger, der skal bevares i fremtiden,« begrundede Erland Kolding Nielsen forhandlin­gerne, som resultered­e i, at tegningern­e endte i biblioteke­ts varetaegt.

Og da folketings­medlem Birgitte Bergman (KF) i 2021 bad den davaerende kulturmini­ster, Ane Halsboe-Jørgensen (S), forholde sig til, at »de 12 Muhammed-tegninger ikke skal flyttes fra Det Kongelige Bibliotek til Museet for Dansk Bladtegnin­gs nye lokation i Den Gamle By i Aarhus...«, rådførte ministeren sig med Det Kongelige Bibliotek. Ifølge ministeren oplyste biblioteke­t følgende:

»...Det Kongelige Bibliotek har laesesalsf­aciliteter (saerligt sikret laesesal), som Den Gamle By ikke har. Det betyder, at publikum kan få adgang til de originale tegninger i tilfaelde, hvor det er relevant.«

I et skriftligt svar på Jyllands-Postens spørgsmål om, hvorvidt det er korrekt forstået, at Kurt Westergaar­ds Muhammed-tegning, der blev bragt i Jyllands-Posten den 30. september 2005, i dag er hos Det Kongelige Bibliotek, svarede biblioteke­t torsdag morgen:

»Det er korrekt forstået.«

Ville have en afklaring

Konfronter­et med dette fastholdt auktionsle­der Erik Guldager, at en af de versioner, auktionen udbyder, er originalen.

»Det kan du vaere 100 pct. sikker på,« sagde han torsdag og oplyste, at versionen, der blev bragt i Jyllands-Posten, ligger i en bankboks i Hamborg.

For at fjerne enhver tvivl forud for auktionen, der bliver indledt søndag, var han dog indstillet på at tage til Det Kongelige Bibliotek for at få verificere­t biblioteke­ts udgave af den omstridte tegning. Således sendte han torsdag eftermidda­g en mail til Svend Larsen og bad om ca. 30 minutter sammen med sin kurator til at se biblioteke­ts tegning.

»Det er af allerstørs­te vigtighed, at vi kan få afklaret, hvad der befinder sig hvor, og om den, I har liggende, er den originale,« skrev Erik Guldager.

Men besøget blev aldrig nødvendigt, da han fik et svar fra Svend Larsen om, at Det Kongelige Biblioteks version af tegningen er en kopi, oplyser Erik Guldager. Torsdag eftermidda­g sagde Svend Larsen til JyllandsPo­sten, at Det Kongelige Biblioteks udgave af Kurt Westergaar­ds tegning formentlig ikke er originalen.

»Jeg er ret sikker på, at den ikke er original,« siger Svend Larsen, der har vaeret direktør for biblioteke­t siden 2017.

Han tilføjer:

»Vi har 12 tegninger, men de er ikke allesammen originale. Hvor mange af dem, der er, skal vi simpelthen have undersøgt naermere.«

Vi har 12 tegninger, men de er ikke allesammen originale. Hvor mange af dem, der er, skal vi simpelthen have undersøgt naermere. SVEND LARSEN, DIREKTØR FOR DET KONGELIGE BIBLIOTEK

»Vi vil have styr på det« Hvorfor vil I gøre det nu?

»Vi vil have styr på det her. Vi vil gerne kunne give et klart svar på, hvad vi har, når I begynder at bore i det. Det er bl.a., fordi medierne er optaget af det på grund af auktionen.«

Torsdag morgen konstatere­de Det Kongelige Bibliotek, at det havde Kurt Westergaar­ds Muhammed-tegning, der blev bragt i Jyllands-Posten den 30. september. Hvordan harmonerer det med, hvis den alligevel ikke er på Det Kongelige Bibliotek?

»Jamen, det harmonerer med, at vi har overtaget nogle udtalelser fra bl.a. min forgaenger, hvor vi ikke har tjekket det. Nu begynder vi så at tjekke det. Jeg kan ikke helt spore, hvornår tallet 12 kommer ind.«

Ved ikke, hvor den kom fra

Det gjorde det i hvert fald i december 2021, hvor ministeren blev spurgt til sin holdning til, at de 12 Muhammed-tegninger ikke skal flyttes fra Det Kongelige Bibliotek.

»Men det springende punkt er, om det er originale eller ikke-originale tegninger. Det har vi så ikke boret i på det tidspunkt. Men vi har 12 tegninger, som er bragt i Jyllands-Posten.«

Men hvem har I fået Kurt Westergaar­ds tegning af ?

»Det ved jeg faktisk ikke.«

Hvornår er det gået op for jer, at I ikke har originalte­gningen?

»Det er da først, da vi nu her begynder at bore i, hvad er det egentlig, vi har og ikke har? Hvad er originale, og hvad er ikke originale.«

Er ikke gået op i aftryk Men har I hidtil troet, at det var den originale, I havde?

»Det ved jeg faktisk ikke, hvad vi har troet og ikke troet. Vi har sagt, at vi har de 12 tegninger, der er bragt i Jyllands-Posten, og det er jo rigtigt.«

Hvad har du troet?

»Hvad jeg tror er ikke så vigtigt. Det er vigtigt at få skaffet klarhed, og det er vi i gang med.«

Svend Larsen forventer, at Det Kongelige Bibliotek i løbet af naeste uge har faerdiggjo­rt sin undersøgel­se af, hvor mange af biblioteke­ts 12 Muhammed-tegninger, der er originale.

 ?? ?? Den nu afdøde Kurt Westergaar­ds Muhammed-tegning er kommet på auktion. Arkivfoto: Anita Graversen
Den nu afdøde Kurt Westergaar­ds Muhammed-tegning er kommet på auktion. Arkivfoto: Anita Graversen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark