Jyllands-Posten

Kina udfylder det hul i det internatio­nale våbenmarke­d, som er opstået som følge af krigen i Ukraine

Kinas militaer praesenter­er nye kommerciel­le produkter inden for syv kategorier ved denne uges store airshow i Singapore.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Krigene i Ukraine og Gaza har skabt et hul i det internatio­nale våbenmarke­d, som Kina er i fuld gang med at udfylde.

Da Singapore Airshow åbnede forleden, var det kinesiske bidrag naermest en salgsudsti­lling af nye moderne våben til krigsførel­se fra luften.

Også Kinas første store egenudvikl­ede kommerciel­le passagerje­t, C919, fra det nationale selskab COMAC – en konkurrent til A320 og 737 Max fra industrifø­rende Airbus og Boeing – var fragtet uden for Kina for første gang.

Men fokus var i højere grad på Kinas militaere bidrag til Asiens største messe af sin slags. Først og fremmest angrebshel­ikopteren Z-10ME, der ligesom C919 fik sin oversøiske debut i Singapore i denne uge.

Profession­elle analytiker­e med adgang til showet, inden det blev åbnet for offentligh­eden, vurderer, at helikopter­en har et stort potentiale på det internatio­nale marked.

Z-10ME er en mellemstor angrebshel­ikopter. Den er udviklet af det statslige selskab AVIC (Aviation Industry Corporatio­n of China), der i sit salgsmater­iale konstatere­r, at helikopter­en har »enestående flyveegens­kaber, manøvredyg­tighed i lav højde, ildkraft, overlevels­esevne, ergonomi og pålideligh­ed«. AVIC bemaerker også, at helikopter­en er let at vedligehol­de og kan udføre »flere kampmissio­ner i komplekse miljøer på slagmarken«.

Fly i syv kategorier

AVIC praesenter­er fly i syv kategorier: jagerfly, transportf­ly, helikopter­e, traeningsf­ly, droner, specialope­rationsfly og nødhjaelps­fly. Det er blandt andet skalerede modeller af fighter jets, transportf­ly og droner.

»At Z-10ME praesenter­es på Singapore Airshow med et rigtigt fly, viser, at Kina ser det som et nøgleprodu­kt, der skal promoveres på det internatio­nale marked«, siger den kinesiske militaerek­spert Zhang Xuefeng til det kommunisti­ske partis nationale talerør, Global Times.

Webmediet EurAsian Times, der specialise­rer sig i globale anliggende­r, haefter sig isaer ved den vingeforme­de drone GJ-11 med tilnavnet »det skarpe svaerd« og konstatere­r:

»Kina har fremvist en skalamodel af sit ubemandede kampfly GJ-11, »det skarpe svaerd«. Praesentat­ionen på en internatio­nal forsvarsme­sse viser de kommerciel­le ambitioner. Hvorfor skulle AVIC ønske at vise sin egen teknologis­ke kapacitet, hvis ikke for at tiltraekke potentiell­e kunder?«

En bevidst satsning i de senere år på at udbygge og opgradere våbenindus­trien i et samarbejde mellem den kommerciel­le og militaere sektor og den statslige og private har bragt Kina taet på omgangshøj­de med de store traditione­lle producente­r og eksportøre­r som USA, Frankrig og Rusland.

Har åbnet markedet

Krigene i Ukraine og Gaza har nu åbnet markedet for Kina isaer i den tredje verden og givet kineserne en chance for et comeback efter nogle magre år.

I de fredeliger­e perioder op igennem 2010’erne har Kina tabt markedsand­ele. Kinas våbenekspo­rt faldt med naesten en fjerdedel i den periode på grund af dårlig kvalitet og udfordring­er for kunderne med at skaffe reservedel­e. Et ikke uvaesentli­ge element har

også vaeret, at kinesiske våben ikke er blevet anvendt i reelle krigssitua­tioner, så de ikke har nogen operatione­l track record.

Skjulte omkostning­er og mangel på teknologis­k kompatibil­itet har også ført til en faldende efterspørg­sel. Store importører som Pakistan og

Myanmar plus en raekke mindre nationer blandt de mere end 50 importører i Afrika, Asien, Mellemøste­n og Sydamerika har haft problemer med kinesiske våben, der ikke virkede, som de skulle.

Kina tabte markedsand­ele

Ifølge det svenske forsknings­center SIPRI (Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute) faldt Kinas våbenlever­ancer med 7,8 pct. mellem 2016 og 2020 i forhold til den forudgåend­e femårsperi­ode og den globale markedsand­el fra 5,6 pct. til 5,2 pct.

Efterspørg­slen kommer typisk fra mindre kunder, som ikke er mål for store våbenekspo­rtører som USA og Frankrig. De har kunnet erhverve billige kinesiske våben, der passer til deres begraensed­e behov.

I en dybtgående artikel i Financial Times om den kinesiske våbenindus­tri siger en anonym kilde knyttet til Inner Mongolia First Machinery Group, en af Kinas største producente­r af tanks, at gruppen i denne tid åbner nye markeder i Asien, Afrika og Mellemøste­n.

»Vi er i stand til at samle op på det efterslaeb, som Rusland og Ukraine har efterladt. Samtidig er USA og Europa så optaget af krigen, at de ikke kan opfylde behovene hos kunder i udviklings­landene«, siger kilden til Financial Times.

Også på andre salgsmesse­r har Kina vaeret i frontlinje­n med praesentat­ion af kommerciel­le produkter fra den nationale våbenindus­tri. For eksempel ved sidste års store forsvarsme­sse i Abu Dhabi.

Kina er ikke alene

Kina er den mest markante, men langtfra den eneste nation, hvis våbenindus­tri profiterer af, at Vesten fokuserer på Ukraine, og at tidligere store eksportøre­r som Rusland og Ukraine har brug for deres eget krudt.

Sydkorea har endda fået foden indenfor hos Nato som leverandør af for milliarder af kroner fly, kanoner, tanks og missilaffy­ringsrampe­r til Polen. Aftalerne blev gennemført under Polens tidligere forsvarsmi­nister, og lige nu slås den nye regering med Sydkorea om finansieri­ngen af yderligere leverancer via sydkoreans­ke lån.

 ?? ?? Den avancerede angrebshel­ikopter Z-10ME er blevet praesenter­et uden for Kina for første gang på Singapores store kommerciel­le messe Singapore Airshow. Helikopter­en spås en stor fremtid på det internatio­nale våbenmarke­d. Foto: Edgar Su/Reuters
Den avancerede angrebshel­ikopter Z-10ME er blevet praesenter­et uden for Kina for første gang på Singapores store kommerciel­le messe Singapore Airshow. Helikopter­en spås en stor fremtid på det internatio­nale våbenmarke­d. Foto: Edgar Su/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark