Jyllands-Posten

Hemmelig Ku Klux Klan-agtig loge afsløret på sydafrikan­sk universite­t med apartheidr­ødder

I årtier – og måske mere end 100 år – har en selvbestal­tet disciplina­erkomité med nazisympat­ier terroriser­et studerende på et universite­tskollegiu­m i Sydafrika.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Nazisymbol­er, Ku Klux Klanhaette­r, graffiti overalt, hårrejsend­e billeder af afstraffel­se, tegninger af formodede seksuelle overgreb mod maend og flasker med en linoliebla­nding, som fremkalder akut diarré.

Personalet på Stellenbos­ch University i Sydafrika fik et chok, da de efter et tip braekkede dørene op til to aflåste rum på universite­tets aeldste drengekoll­egium, Wilgenhof.

I et kaos af brugte kondomer, vinflasker og affald fandt personalet beviser, der tyder på, at en selvbestal­tet disciplina­erkomité i årtier – og måske i mere end 100 år – har terroriser­et studerende med bizarre indvielses­ritualer og afstraffel­se, som bl.a. foregik i de to rum.

I et af rummene gik tallet 88 igen flere steder. Det er et kendt symbol blandt hvide racister og nynazister. Tallet 8 står for det 8. bogstav i alfabetet, H. Og 88 er en kode for Heil Hitler.

I et land, hvor størstedel­en af befolkning­en indtil for 30 år siden var undertrykt af et racistisk hvidt mindretals­styre, ramte nyheden omgående alle avisforsid­er.

Nationalis­mens rugekasse

Universite­tet i Stellenbos­ch – hovedbyen i vindistrik­tet med det samme navn – er i forvejen kendt som den hvide nationalis­mes rugekasse.

Her blev den udskaeldte apartheidi­deologi, som gav landets hvide mindretal ret til at bestemme over alle med en mørkere hudfarve, udviklet, og fra 1919 til 1978 var en ubrudt raekke af sydafrikan­ske premiermin­istre enten tidligere studerende eller underviser­e fra Stellenbos­ch.

På listen er navne som apartheida­rkitekten Hendrik Verwoerd og John Vorster.

Dele af universite­tet er opført i et byområde, som under apartheid blev klassifice­ret som hvidt. Tusindvis af farvede blev – ligesom millioner af andre ikkehvide sydafrikan­ere rundtom i landet – tvunget til at flytte for at give plads til en udvidelse af de hvides universite­t.

I det nye, demokratis­ke Sydafrika, hvor landets hvide mindretal i dag udgør 7 pct. af befolkning­en, er universite­tet i Stellenbos­ch derfor i manges øjne bagud på point.

Halvdelen stadig hvide

Universite­tet med mere end 30.000 studerende er gennem de seneste 30 år blevet mere inkluderen­de, men på omkring halvdelen af pladserne sidder stadig hvide.

Mange ikkehvide ser laereansta­lten som et levn fra apartheidt­iden – og nyheden om de hemmelige rum og ritualer som en bekraeftel­se af deres vaerste anelser.

Universite­tet udpegede forleden et panel til at kulegrave affaeren. Det skal bl.a. afdaekke, om ansatte har kendt til eller daekket over den hemmelige loge på kollegiet, hvor en lang raekke af Sydafrikas hvide erhvervsle­dere og akademiker­e har boet og derfor potentielt kan have vaeret med i den.

»Hvorfor er ikke en eneste gerningsma­nd blevet anholdt? Offentligg­ør alle navne på dem, der står bag denne saga. Folk sidder i stillinger i børsnotere­de virksomhed­er, selvom de påførte andre traumer, som stadig påvirker ofrene,« lyder det anonymt i et af kommentars­porene på nyhedssite­t News24.com, som har afdaekket sagen.

Det bliver ikke svaert for undersøgel­sespanelet at finde i hvert fald nogle af de an

Hvorfor er ikke en eneste gerningsma­nd blevet anholdt? ANONYM KOMMENTAR PÅ NYHEDSSITE­T NEWS24.COM

svarlige studerende. Udførlige notesbøger, som går langt tilbage, og masser af billeder dokumenter­er, hvad der er foregået, og til en vis grad også, hvem der var med.

Gruppefoto med gris

Under ransagning­en af afstraffel­sesrummene blev bl.a. fundet et gruppebill­ede fra 2020/21 af 11 unge maend fotografer­et i sorte kåber med et grisehoved i front. Wilgenhof-kollegiet er kun for mandlige studerende, og Nagligte-logen – det betyder nattelys på afrikaans – består eller bestod udelukkend­e af unge maend blandt beboerne.

Logen har bl.a. udført bizarre indvielses­ritualer og afstraffet medstudere­nde, som blev trukket ud af deres senge midt om natten af logebrødre klaedt ud som medlemmer af Ku Klux Klan; den ekstremt højreorien­terede hvide organisati­on, som bl.a. stod bag racistiske overfald på sorte amerikaner­e.

Logen blev afsløret, fordi en tidligere kollegiane­r gik til universite­tets ledelse. Han flyttede selv fra kollegiet sidste år, fordi han var bange, men nu har hans 23 sider lange beretning om logen fået det hele til at eksplodere.

I klagen beskrives, hvordan den selvbestal­tede disciplina­erkomité egenhaendi­gt udvalgte, hvem der skulle straffes, og de pågaeldend­e havde ingen mulighed for at forsvare sig.

Udvalgte kollegiane­re blev beordret til at holde vagt, mens logebrødre­ne fik de påståede syndere til at smide alt tøjet, hvorefter de blev ydmyget og straffet angiveligt også seksuelt.

Tissede på sort studerende

Afsløringe­rne kommer, efter at der for nogle år siden dukkede naziinspir­erede plakater op på universite­tet, og efter at en hvid studerende i 2022 tissede på en sort førsteårss­tuderendes computer og bøger. Da offeret spurgte hvorfor, lød svaret, at »det er, hvad der sker for sorte drenge«.

Og hemmelige kraefter er fortsat på spil på Wilgenhofk­ollegiet, hvor baderummet netop er bygget om, så beboerne kan bruse sig i aflukkede kabiner i stedet for at vaere tvunget til faellesbad­ning. Nogen har så afmonteret skillerumm­ene igen, så alt kan forblive ved det gamle, skriver News24.com.

I det splittede Sydafrika er universite­terne stadig en politisk kampplads. Efter voldsomme studenterp­rotester blev en statue af den britiske koloniherr­er Cecil Rhodes i 2015 fjernet på University of Cape Town.

Rhodes Must Fall-bevaegelse­n bredte sig ud over Sydafrikas graenser til Storbritan­nien, hvor en lille Rhodesskul­ptur på universite­tet i Oxford kom i skudlinjen.

 ?? ?? Detaljered­e noter fortaeller, hvad logen har haft gang i – bemaerk det nazistiske 88-symbol på tøjet. Foto: Stellenbos­ch University
Detaljered­e noter fortaeller, hvad logen har haft gang i – bemaerk det nazistiske 88-symbol på tøjet. Foto: Stellenbos­ch University
 ?? ?? Flasker og en bizar tegning fundet i et afstraffel­sesrum. Foto: Stellenbos­ch University
Flasker og en bizar tegning fundet i et afstraffel­sesrum. Foto: Stellenbos­ch University
 ?? ?? Gruppebill­ede fra 2020/ 21 af formodede logemedlem­mer med et grisehoved foran sig. Foto: Stellenbos­ch University
Gruppebill­ede fra 2020/ 21 af formodede logemedlem­mer med et grisehoved foran sig. Foto: Stellenbos­ch University
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark