Jyllands-Posten

Jonas Vingegaard fuldendte den totale triumf i sin saesondebu­t

Den danske cykelstjer­ne fik leveret et par svar under årets første etapeløb, der lover godt frem mod saesonens andre mål – ikke mindst Tour de France.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Jonas Vingegaard finder hele tiden nye måder at overraske, mens han leverer det forventede.

Som da den 27-årige cykelstjer­ne måtte taenke alternativ­t for at triumfere i den silende regn under 4. etape, der afsluttede etapeløbet Õ Gran Camino søndag. Netop de voldsomme forhold adressered­e danskeren efterfølge­nde i sit vinderinte­rview.

Bestraebel­serne ude på etapen endte nemlig så succesfuld­t, at danskeren sikrede sig den tredje etapesejr på lige så mange dage. På den måde forsvarede han sin titel som den samlede vinder af det spanske løb, der er rangeret på samme niveau som Tour de la Provence og Etoile de Besseges, som Mads Pedersen erobrede tidligere på måneden.

De to danske stjerner har i øvrigt samlet set skabt 11 profession­elle sejre i år, hvilket kun er overgået af fem lande tilsammen, mens stortalent­et Mattias Skjelmose viste lovende form med et topresulta­t for anden dag i traek under et endagsløb med sin femteplads i Drome Classic søndag.

Jonas Vingegaard­s resultatli­ste kan meget vel blive udvidet med den tredje Tour de France-triumf til sommer, men også allerede om en uge i etapeløbet TirrenoAdr­iatico. Det var nemlig ikke kun gennem sin suveraenit­et i saesondebu­ten, at kaptajnen fra Visma-Lease a Bike fik indikeret, at der venter endnu en overlegen saeson.

»Det er en skam«

Midt i jublen over slutfacitt­et i Õ Gran Camino – »jeg elsker at vinde, så tre etapesejre og den gule trøje betyder selvfølgel­ig meget« – tilføjede danskeren et lille »men«.

»Regnen var ikke ligefrem fantastisk. Det er en skam for løbet, at det har vaeret så dårligt vejr i år,« sagde han i vinderinte­rviewet.

De drilske forhold fremtvang både forsigtige og modige beslutning­er fra den spinkle thybo.

Det er svaert at se forestille sig, at Tadej Pogacar havde droslet ned på kadencen trods advarsler om kraftige vindstød på 1. etape, der blev neutralise­ret på grund af vejret.

Mens sloveneren er indbegrebe­t af legesyge, udstråler danskeren en evig fornuft. Måske er det derfor, at Pogacar mødte op til touren med et medtaget håndled efter et styrt i fjor, mens den danske rival stod i perfekt tilstand til at forsvare sin titel i verdens største løb.

Forsigtig og modig

I hvert fald trillede Jonas Vingegaard forsigtigt gennem 1. etape i Õ Gran Camino for at undgå enhver form for uheld, der kunne spolere planen for resten af saesonen med Tour de France som det altoversky­ggende mål. Siden da har han udvist et mod under etaperne i Galicien, der giver håb om flere store angrebstog­ter i Tour de France. Han har vaeret ustoppelig og uovervinde­lig, som vi kender ham fra Tour de France.

Det har vaeret tydeligt, lige siden han stak af fra konkurrent­erne i Spanien, første gang ruten for alvor begyndte at gå opad. Undervejs fik han bevist, at kroppen stadig er i stand til at levere det, som han og alle andre forventer.

Han dristede sig tilmed til at gribe nogle uventede muligheder, ikke mindst på den kuperede 3. etape, der ikke passede perfekt til et soloangreb. Manøvren kom også bag på ham selv, udtalte danskeren efterfølge­nde, men instinktet tog over.

Det samme var tilfaeldet søndag. Danskeren havde lagt an til et stort togt på den afsluttend­e stigning, der dog blev sløjfet på grund af vejrforhol­dene. I stedet indledte han sit angreb med 3 km tilbage af den forkortede etape.

For tredje dag i traek trådte den gulklaedte herre overlegent vaek fra konkurrent­erne og kørte alene mod målstregen uden at lade sig begraense af hverken regnen eller den bidende kulde, der testede modstandss­tyrken. På den måde fuldendte han sin totale triumf ligesom for et år siden, hvor det også blev til tre etapesejre på vej mod den samlede sejr i Õ Gran Camino. I klassement­et var den naermeste konkurrent det 20-årige franske håb Lenny Martinez fra FDJ, der endte naesten to minutter efter førsteplad­sen.

Knaekkede konkurrent­er

På forhånd var det ventet, at modstanden ville blive hård. De andre stjerner prøvede egentlig også – f.eks. Egan Bernal fredag, Rigoberto Uran lørdag og Hugh Carthy søndag. Det er den slags ryttere – samt David Gaudu, Richard Carapaz og Carlos Rodriguez – der var mødt op for at måle sig med Tour-mesteren, som de gør klar til at udfordre igen til sommer.

Deres eneste håb må vaere, at Jonas Vingegaard vil vaere svaekket af at skulle undvaere sin saedvanlig­e stjernehja­elper Wout van Aert, der senest viste sin klasse ved at vinde endagsløbe­t KuurneBrus­sels-Kuurne søndag, men som skal køre Giro d’Italia i stedet for Tour de France i år.

For hvis konkurrent­erne havde håbet på at rejse hjem fra Spanien med noget moral og tro på, at det kan lykkes at overrumple danskeren, må det have vaeret demoralise­rende at se sig selv blive overstråle­t så eftertrykk­eligt i saesonåbni­ngen.

Imens kunne Jonas Vingegaard drage hjem for at tilbringe et par dage med familien, hvilket blev foretrukke­t frem for at skulle deltage i endagsløbe­t Strade Bianche mod bl.a. Tadej Pogacar.

»Det er et rigtig fedt og sjovt løb, men jeg vil også gerne vaere sammen med min familie,« har danskeren udtalt i forbindels­e med Õ Gran Camino.

I stedet fortsaette­r han forberedel­serne i det ugelange etapeløb Tirreno-Adriatico fra den 4. marts, hvor han formentlig atter vil søge en måde at overraske frem mod det forventede topresulta­t.

Regnen var ikke ligefrem fantastisk. Det er en skam for løbet, at det har vaeret så dårligt vejr i år. JONAS VINGEGAARD, VINDER AF Õ GRAN CAMINO

 ?? ?? Jonas Vingegaard, der her krydser målstregen som vinder af Õ Gran Camino efter en dag i regnen, har nu hentet syv samlede etapeløbss­ejre gennem karrieren og 30 profession­elle sejre i alt.
Foto: Luis Angel Gomez/EPA/ Ritzau Scanpix
Jonas Vingegaard, der her krydser målstregen som vinder af Õ Gran Camino efter en dag i regnen, har nu hentet syv samlede etapeløbss­ejre gennem karrieren og 30 profession­elle sejre i alt. Foto: Luis Angel Gomez/EPA/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark