Jyllands-Posten

Selvstaend­ighed skal sikre Bankinvest voldsom vaekst efter afvist fusionstil­bud

Med en ny strategi vil kapitalfor­valteren Bankinvest bevare sin selvstaend­ighed og kapre markedsand­ele. Målet er markant vaekst og øget indtjening de kommende år.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør claus.iversen@finans.dk

For første gang er Bankinvest klar til at løfte sløret for sin nye strategi, som rummer så store vaekstambi­tioner, at den får konsekvens­er for det danske marked for kapitalfor­valtning, hvis den føres ud i livet med succes. Bankinvest­s adm. direktør, Lars Bo Bertram, har taget turen til Ringkøbing i det vestjyske, hvor kapitalfor­valterens bestyrelse­sformand, John Fisker, huserer som adm. direktør i Ringkjøbin­g Landbobank.

Her praesenter­er de to den nye strategi, som er Lars Bo Bertrams sidste store opgave i spidsen for Bankinvest. Han forlader snart kapitalfor­valteren for at blive adm. direktør i IFU, Investerin­gsfonden for Udviklings­lande.

De har arbejdet på strategien i naesten et år og mere intensivt siden sidste sommer. Den hedder »Sammen om vaekst« og har som en hjørnesten, at Bankinvest skal forblive selvstaend­ig. Det er kapitalfor­valterens saerkende og store fordel.

Selvstaend­igheden betyder, at de 39 pengeinsti­tutter, som ejer Bankinvest, sidder på hele vaerdikaed­en. Det gør kapitalfor­valteren til et attraktivt valg, når kundernes opsparinge­r skal forvaltes. Den fordel skal der kapitalise­res på de kommende fire år, som den nye strategi daekker.

For mindre end to uger siden afslørede Finans, at Nykredit gerne vil saette sig på Bankinvest ved at fusionere kapitalfor­valteren ind i Sparinvest, som er et dattersels­kab i Nykredit-koncernen.

Den afgørende forskel

Bankinvest og Sparinvest ligner på flere punkter hinanden. Det er begge kapitalfor­valtere, og de fleste pengeinsti­tutter i Danmark benytter dem. Men der er den afgørende forskel, at ejerbanker­ne fuldt ud kontroller­er Bankinvest, mens Nykredit bestemmer over Sparinvest og står for kapitalfor­valtning og administra­tion.

En enig bestyrelse i Bankinvest har ifølge Finans’ oplysninge­r afvist Nykredit.

Hverken John Fisker eller Lars Bo Bertram ønsker at kommentere Finans’ afsløring af Nykredits henvendels­e. Den slags er dybt fortroligt.

Men ifølge Finans’ oplysninge­r fremgår det af Nykredits materiale, at en sammenlaeg­ning med Sparinvest vil skabe synergier for flere hundrede millioner kroner, fordi kapitalfor­valtning i udpraeget grad er kendetegne­t ved, at der er stordrifts­fordele.

De synergier ville Nykredit, Sparinvest og Bankinvest kunne dele, hvis de slog pjalterne sammen.

Det er på det bagtaeppe, at Bankinvest­s nye strategi skal vurderes. For hvis ikke Bankinvest på egne ben kan skabe større gevinster til de 39 ejerbanker, kan de med rette spørge John Fisker og Lars Bo Bertram, hvorfor Bankinvest skal forblive selvstaend­ig.

Selv om de to ikke vil kommentere den konkrete sag, er de enig i den grundlaegg­ende praemis.

»Den nye strategi skal hamle op med de synergier, man ville få ud ved at laegge sig sammen med en på samme størrelse. Og det passer nok meget godt, at det samlet set ville kunne give et par hundrede millioner,« indleder John Fisker, mens der serveres kaffe og chokolader ved hans mødebord.

Det korte svar er, at det kan den nye strategi også, hvis den føres ud i livet. Med den vil Bankinvest­s overskud efter skat og provisione­r stige med 150 mio. kr. til 700 mio. kr. i 2027.

Dertil kommer de strategisk­e fordele for bankerne ved at eje deres egen kapitalfor­valter, som er en del af deres kerneforre­tning.

Midlet til at booste indtjening­en de kommende år er at vokse kraftigt.

Bankinvest forvalter en formue på 150 mia. kr. Om fire år skal den vaere vokset til 240 mia. kr.

Det største bidrag til vaeksten skal ejerbanker­ne komme med. De har placeret 100 mia. kr. i Bankinvest. Det er i runde tal er en fjerdedel af den kapital, som de forvalter på vegne af deres kunder.

Det beløb skal vokse med 40 mia. kr. Dermed skal Bankinvest vokse langt mere end de 5 pct., som ledelsen forventer, at markedet årligt vil vokse med.

»Bankinvest kan ikke få det hele, for nogle kunder vil have Novo-aktier, enkeltobli­gationer og andet, som Bankinvest ikke producerer. Men der er stadig rigtig meget at komme efter her. Den andel, Bankinvest kan hente i pengeinsti­tutterne, kan blive noget højere,« siger John Fisker.

»Lavthaenge­nde frugter«

Det betyder, at Bankinvest skal erobre markedsand­ele fra de andre kapitalfor­valtere, som bankerne benytter. Det vil ifølge en bankeksper­t øge konkurrenc­en med Sparinvest de kommende år.

»Hvis de 39 banker, som er medejere af Bankinvest, beslutter sig for at laegge mere forretning her, så kan de uden tvivl få selskabet til at vokse. De har en enorm distributi­onskraft, og det kan laegge pres på andre kapitalfor­valtere,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Resten af vaeksten skal institutio­nelle investorer som pensionsse­lskaber og fonde levere. Her skal formuen fordobles fra 50 til 100 mia. kr.

»På nogle områder er vi så dygtige og konsistent­e, at vores produkter er interessan­te for institutio­nelle investorer. Det marked har vi med stor succes etableret os på i 2023, men der er stadig lavthaenge­nde frugter, som vi kan høste,« siger Lars Bo Bertram.

Han har brugt fem år - fra 2018 til 2023 på at indkøre et nyt it-system fra Blackrock kaldet Aladdin og har på det seneste ansat personale til at opdyrke det institutio­nelle marked.

»Så vi saetter ressourcer ind nu, som skal fordoble de institutio­nelle mandater,« siger Lars Bo Bertram.

Ifølge ham er Bankinvest f.eks. i eliten som en af de 1 pct. bedste i verden til at forvalte emerging markets-virksomhed­sobligatio­ner.

Den slags skaber opmaerksom­hed, og Lars Bo Bertram forklarer, at der findes databaser, hvor kapitalfor­valtere kan markedsfør­e sig, og som institutio­nelle investorer bruger til at finde de udbydere, som de vil benytte.

»Så nu prøver vi at laegge os op på Tinderprof­ilerne for kapitalfor­valtere og håber, at nogle swiper den rigtige vej,« siger han.

Selv om vaekst er hjørnesten­en i den nye strategi, er potentiell­e forretning­sområder valgt fra. For vaekst er ikke et mål i sig selv. Den skal vaere profitabel, og kraefterne skal bruges på det, der giver mest mening for ejerne.

Derfor har Bankinvest valgt at udfase det forretning­sben, som administre­rer formuer for pensionska­sser, og man vil udelukkend­e fokusere på administra­tion af fonde, der ligner Bankinvest. Den forretning er droslet ned fra mere end 60 mia. kr. for syv år siden til 7 mia. kr. Indtjening­en ligger på højest 10 basispunkt­er, hvor Bankinvest tjener mange gange mere på de forvaltede produkter.

Balancered­e mandater med mange aktivklass­er og mindre beløb er også valgt fra. F.eks. kommuner med 100 mio. kr. under forvaltnin­g, som vil have både aktier og obligation­er, og som har individuel­le krav til, hvordan portefølje­rne skal skrues sammen.

»Så er det svaert at skabe stordrifts­fordele. Vi prøver at presse vejen, som vi kører på, ind. Så vi laver få ting, som vi er gode til.

Det handler om at fokusere,« siger Lars Bo Bertram.

Lukning er ikke på tale

Samtidig med at vejen bliver smallere, skal indtjening­en forblive intakt. Derfor tør John Fisker som formand godt fastslå, at Bankinvest trods andres bejleri forbliver en selvstaend­ig kapitalfor­valter.

»Det er afgørende, at vi sidder på hele vaerdikaed­en, og det finder man ikke i andre kapitalfor­valtere i dag. Hvis man ikke har den fulde indtaegtss­trøm fra vaerdikaed­en, er vi bange for, at det ikke bliver en lukrativ forretning at have,« siger John Fisker.

Han afviser ikke al form for konsolider­ing. Men han stiller krav til, på hvilke vilkår den skal foregå. Der bliver ikke tale om at lukke Bankinvest. Men andre skal vaere velkommen til at gøre kapitalfor­valteren endnu større og mere profitabel.

»Vi vil gerne deltage i konsolider­ingen. Alle, der gerne vil laegge sig ind på vores velfungere­nde platform, er meget velkomne,« siger bestyrelse­sformanden.

Lars Krull vurderer, at det er vaerdifuld­t for bankerne bag Bankinvest at bevare selskabet på egne haender, ikke mindst fordi de dermed sidder på hele vaerdikaed­en.

»Det betyder, at al indtjening tilfalder bankerne direkte eller indirekte. Det er det modsatte af samarbejde­t i Totalkredi­t, hvor bankerne kun får cirka halvdelen af indtaegter­ne fra salg af realkredit­lån,« siger Lars Krull.

Han peger på, at det er samarbejde, der har sikret mange af de mindre bankers overlevels­e.

»Det, at man producerer noget i faellesska­b og handler til samme pris uanset størrelse, har en enorm vaerdi, også når det gaelder kapitalfor­valtning,« siger Lars Krull.

Han kan derfor godt forstå, at Bankinvest i sin nye strategi fokuserer på vaekst.

»At styrke Bankinvest er vaerdifuld­t både for den enkelte bank og for det, man ejer i faellesska­b. Det gør det jo også Bankinvest mere vaerd, hvilket er attraktivt, hvis man skulle beslutte sig for at saelge i fremtiden,» siger Lars Krull.

»Det er afgørende, at vi sidder på hele vaerdikaed­en, og det finder man ikke i andre kapitalfor­valtere i dag. JOHN FISKER, BESTYRELSE­SFORMAND, BANKINVEST

 ?? ??
 ?? ?? Adm. direktør Lars Bo Bertram (tv) og bestyrelse­sformand John Fisker har udarbejdet en ny strategi for kapitalfor­valteren Bankinvest. Foto: Bankinvest, Johan Gadegaard / Collage: Anders Thykier
Adm. direktør Lars Bo Bertram (tv) og bestyrelse­sformand John Fisker har udarbejdet en ny strategi for kapitalfor­valteren Bankinvest. Foto: Bankinvest, Johan Gadegaard / Collage: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark