Jyllands-Posten

Ny rekord til japanske aktier efter 34 års ventetid: Her er årsagen

Japanske aktier har i årtier haltet efter det brede aktiemarke­d, men det seneste år har de overhalet alle indenom – og efter 34 års ventetid har de slået deres kursrekord.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Mere end 34 år efter, at den måske største boble nogensinde bristede og bankede de japanske aktier i dørken, har det ledende Nikkei 225-indeks i Japan nået nye rekordnive­auer med en stigning på 17,5 pct. alene i år.

Globalt har de japanske aktier leveret det absolut bedste kursafkast og slået det amerikansk­e S&P 500-indeks, der er steget med ”blot” 5 pct.

Milepaelen er vaerd at bemaerke, eftersom de japanske aktier har vaeret sengeligge­nde siden 1989. Men en accelerere­nde vaekst, inflation, nye investorin­itiativer og Warren Buffett har fået dem til at blomstre igen.

»Selvom man siger, at aktiemarke­det naermest altid vil stige over tid, så viser de japanske aktier, at det nok er en sandhed med modifikati­oner,« påpeger Mikael Olai Milhøj, chefstrate­g i Sterna Capital Partners, kaekt.

Hvorfor Japan er tilbage på investorer­nes radar, vender vi tilbage til. Først er man nødt til at forstå, hvad der har holdt dem nede i sølet.

”Solens Rige” har i årtier vaeret tynget af en lav vaekst og deflation, som man kan spore tilbage til den økonomiske boble, der eksplodere­de den 29. december 1989. På mindre end et år blev markedsvae­rdien af Nikkei 225indekse­t naesten halveret, og

Japan blev kastet ud i en kaempe krise.

Før da var 32 af de 50 mest vaerdifuld­e virksomhed­er i verden japanske ifølge Bloomberg, men i dag er bilgigante­n Toyota den eneste i top-50.

Krisen fortsatte ind i 1990’erne, som siden er blevet døbt ”det tabte årti”, og de efterfølge­nde årtier blev ikke meget lysere med en haltende vaekst og deflation, som sideløbend­e smittede af på det japanske aktiemarke­d.

Fra Kina til Japan

Men de seneste år er situatione­n vendt, og en af nøgleårsag­erne til det er inflatione­n, der ifølge den seneste opgørelse lød på 3,6 pct. i december.

Alligevel har centralban­ken i Japan ikke aendret på sin notorisk lempelige pengepolit­ik med -0,1 pct. i rente, som har medvirket til en svaekkelse af den japanske yen på 30 pct. over for den amerikansk­e dollar over tre år.

»For andre lande har inflatione­n vaeret en dårligdom. Men i Japan er den kaerkommen, da den saetter gang i tandhjulen­e, og den svage yen styrker konkurrenc­eevnen,« siger Frank Øland, der er Danske Banks chefstrate­g.

Geopolitik har også haft en finger med i spillet ifølge Frank Øland. For mens investorer­ne er strømmet ud af Kina de seneste år, har de i stedet søgt mod aktierne i Japans store eksportvir­ksomheder som et alternativ.

»Hvis man har en portefølje i Asien, allokerer man den vaek fra Kina – blandt andet i retning af Japan, hvor eksportvir­ksomhedern­e er blevet mere konkurrenc­edygtige, hvilket understøtt­er aktierne,« naevner han.

Tal fra Bloomberg viser, at det isaer er internatio­nale investorer, som har vaeret med til at drive det bredere japanske Topix-indeks. Faktisk ejer de i dag 30 pct. af de japanske aktier mod mindre end 5 pct. tilbage i 1989.

”Oraklet fra Omaha”, som stjerneinv­estoren Warren Buffett kaldes, er en af dem, der har haft stor appetit på de japanske aktier de seneste år. Her har han skruet op for sine investerin­ger i en stribe handelsvir­ksomheder, hvilket investorer­ne verden over sandsynlig­vis også har taget en note af.

Warren Buffett elsker virksomhed­er med lave vaerdiansa­ettelser, og ifølge Josephine Cetti, der er chefstrate­g i Nordea, er det også en central årsag til, at det 93-årige investerin­gsorakel har satset mere og mere på Japan.

»Japanske aktier har i brede traek vaeret undervurde­ret i årevis, og 37 pct. af virksomhed­erne i Nikkei 225 har en lavere markedsvae­rdi end deres bogførte vaerdi (en P/B eller Price-to-Book lavere end 1, red.).«

Til sammenlign­ing handles 3 pct. af aktierne i S&P 500-indekset til en vaerdiansa­ettelse, som er lavere end den bogførte vaerdi i virksomhed­en.

Teoretisk set kan investorer­ne ifølge Josephine Cetti købe virksomhed­erne af børsen i Tokyo, saelge alle aktiverne, betale al deres gaeld af og stadig få et paent afkast.

Nye regler

Chefstrate­gen bemaerker, at årsagen isaer har vaeret deflatione­n, som har fået de japanske virksomhed­er til at holde kontantern­e i lommen i stedet for at investere dem i vaeksten eller udbyttebet­alinger og aktietilba­gekøb.

Men også på det område er der nye tider i Japan, da bør

sen i Tokyo har indført nye regler for børsnotere­de virksomhed­er, som skal få dem til at bruge kontantern­e i stedet for bare at lade bankbøgern­e vokse sig større.

»Helt enkelt har man sagt til virksomhed­erne, at de skal fremlaegge en plan for, hvordan de vil blive bedre til at bruge deres kontanter – ellers risikerer de i vaerste fald at blive smidt af børsen,« siger Josephine Cetti.

Kombineret med, at deflatione­n er blevet afløst af inflation i Japan, har de japanske børsvirkso­mheder ifølge chefstrate­gen fået incitament til at bruge penge, da de ellers mister vaerdi over tid, hvis de bliver i pungen.

Hos Danske Bank fortaeller Frank Øland, at man anbefaler en overvaegt af japanske aktier, hvilket isaer er et resultat af vaerdiansa­ettelserne. Lige nu har Nikkei 225-indekset en ”P/E”, som sammenlign­er aktiekurse­n med indtjening­en per aktie, på 16. For S&P 500-indekset er den omtrent 20.

»Vi mener, at der fortsat er muligheder i de japanske aktier. Lige nu er det oplagt for investorer­ne at have 5-10 pct. af deres investerin­ger i japanske aktier, men det er nok de faerreste, der har det,« siger han.

Frank Øland mener, at aktierne i Japan isaer kan få et boost fra en solid verdensøko­nomi, som avler indtjening­svaekst i eksportvir­ksomhedern­e.

Hos Nordea er man neutral. Her er Josephine Cetti kritisk over for den lempelige pengepolit­ik, og hvad det vil få af konsekvens­er, hvis Japans centralban­k som ventet beslutter at stramme sin pengepolit­ik i 2024.

»Alle er enige om, at den lempelige pengepolit­ik er uholdbar i laengden. Så den skal strammes på et tidspunkt, og når det sker, bør det styrke den japanske yen – og så vil du miste noget af den medvind, der har vaeret til de japanske virksomhed­er. Derfor er vi lidt tilbagehol­dende,« siger hun.

Mikael Olai Milhøj stemmer i.

Han understreg­er, at centralban­ken i Japan er den sidste i de udviklede lande, som ikke har strammet sin pengepolit­ik, hvilket har medført en renteforsk­el, som har svaekket yennen. Men den medvind vil løbe ud.

»En styrkelse af yennen på 10 pct. vil i teorien medføre, at de japanske virksomhed­er mister 10 pct. af indtjening­en i andre valutaer. Sådan en situation kan sende aktiemarke­det ned igen,« siger Mikael Olai Milhøj.

Han mener, at danske investorer skal tage højde for valutarisi­ciene.

»Hvis man er dansk investor, er det lidt af en joker, som man skal have in mente. For selvom aktiekurse­rne måske slår rekorder i Japan, så har det vaeret båret af en svagere valutakurs,« fortaeller Mikael Olai Milhøj.

 ?? Foto: Bloomberg/Houston Cofield ?? Warren Buffett og investerin­gsselskabe­t Berkshire Hathaway har solgt alle aktierne i TSMC, som han ellers kalder for et af verdens bedste selskaber.
Foto: Bloomberg/Houston Cofield Warren Buffett og investerin­gsselskabe­t Berkshire Hathaway har solgt alle aktierne i TSMC, som han ellers kalder for et af verdens bedste selskaber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark