Jyllands-Posten

Formand erkender »udfordring­er« ved at haelde 1,1 mio. elkunder af braettet

Andel-formand Jens Stenbaek slår fast, at det giver nogle udfordring­er, at udlodninge­n af 850 mio. kr. forbigår 1,1 mio. elkunder i Andel-ejede Radius.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Energikonc­ernen Andel har kastet sig ud i en historisk udlodning af 850 mio. kr. til selskabets bagland efter et 2022-overskud på 4 mia. kr.

For den enkelte andelshave­r i Andel betyder udlodninge­n udsigt til at få udbetalt 2.500 kr.

Mens millionfes­ten er penge direkte ned i lommerne på omkring 400.000 elkunder i det Andel-ejede elnetselsk­ab Cerius, er der ingenting til knap 1,1 mio. elkunder i elnetselsk­abet Radius, som Andel købte af Ørsted i 2019 for 21,3 mia. kr.

De 1,1 mio. Radius-kunder er nemlig ikke medejere af Andel, som tilfaeldet er for de 400.000 Cerius-kunder.

Direkte adspurgt erklaerer Jens Stenbaek, bestyrelse­sformand i Andel, sig tilfreds med den kontante millionudl­odning, hvilket bl.a. begrundes med, at mere end halvdelen af Andel-ejerne allerede har registrere­t sig til at få del i overskudde­t.

»På den anden side kan vi selvfølgel­ig også se, at det giver nogle udfordring­er at udlodde en del af vores overskud, idet mange af vores kunder ikke er medejere af Andel og derfor oplever, at de går glip af noget,« skriver Andel-formanden i en mail til Finans.

Bemaerknin­gen om de mange kunder traekker direkte spor til de knap 1,1 mio. Radius-kunder, der i dag ingen reel indflydels­e har i den mere end 100 år gamle energikonc­ern.

Der er imidlertid også kritik af millionudl­odningen fra nuvaerende Andel-ejere.

Lizzi Philip bor i hus i Vaeggerløs­e på Falster sammen med sin mand. Huset er ejet 100 pct. af manden, mens hun til gengaeld er eneejer af et sommerhus.

Begge boliger er koblet op på Cerius’ elnet, og søger man på adresserne i på Andel-hjemmeside­n er meldingen da også, at begge boliger berettiger til at vaere andelshave­r i energikonc­ernen.

Alligevel oplever Lizzi Philip, at de to ejerlodder i Andel-hatten kun udløser udlodning af i alt 2.500 kr.

»Jeg har godt laest, at hvis du ejer en bolig og et sommerhus, kan du kun få beløbet en gang. Men i vores eksempel er der jo tale om to forskellig­e (juridiske, red.) ejerforhol­d,« fastslog en frustreret Lizzi Philip forleden overfor Finans.

Jens Stenbaek melder imidlertid hus forbi og henviser til, at udlodnings­reglerne er bestemt af Andels vedtaegter og folkeregis­teradresse­n.

»Nøglen er, hvor man som borger har boliger tilsluttet Cerius’ elnet og har juridisk adresse – altså folkeregis­teradresse,« skriver Jens Stenbaek til Finans.

»Et haevdvunde­t princip«

Udbetaling­sreglerne er imidlertid ikke mere mejslet i sten, end at Andel-formanden tilføjer, at ejernes rettighede­r også tager afsaet i Andels historiske rødder.

»Her er det et haevdvunde­t princip, at man ikke har mere indflydels­e, fordi man bor mange i en husstand, eller fordi man ejer mange ejendomme,« lyder meldingen fra Jens Stenbaek.

Haevdvunde­t princip, en urimelighe­d eller en afgørelse, der beror på folkeregis­teradresse­n, så er resultatet for Lizzi Philip, at mens hun

Om det skal gentages, er i sidste ende en beslutning, som traeffes af det demokratis­k valgte repraesent­antskab JENS STENBAEK, BESTYRELSE­SFORMAND I ANDEL-KONCERNEN

nu får 2.500 kr. udbetalt til sin Nemkonto, fordi hun var først til at melde sig som Andel-ejer, så står hendes mand med tomme lommer, fordi han forsøgte sig som nummer to i husstanden.

Lizzi Philip er dog langt fra ene om at støde på en udbetaling­smur.

Andel forklarer til Finans, at forventnin­gen er, at kun 340.000 adresser rundt om på Vestsjaell­and og på Lolland-Falster og øerne vil få del i Andel-millionern­e.

Ud over tilfaelde som Lizzi Philip forklarer Andel om de 60.000 faerre modtagere, at der også vil vaere ejersammen­fald blandt f.eks. store virksomhed­er, butikskaed­er, pumpestati­oner og ejere af sendemaste­r i Cerius-området.

Selv om Jens Stenbaek her og nu ser de mange ejerhenven­delser som udtryk for, at millionudl­odningen er en succes, er Andel-formanden ikke klar til uden videre at blåstemple ordningen til fremtiden.

»Om det skal gentages (udlodning til Andel-ejere, red.), er i sidste ende en beslutning, som traeffes af det demokratis­k valgte repraesent­antskab,« fastslår Jens Stenbaek.

Mens de 1,1 mio. Radiuskund­er mere end fire år efter skiftet til Andel fortsat venter på en afklaring i forhold til at blive medejere af Andel, har Andel netop købt Nakskov Elnet af Lolland Energi Holding.

Købet betyder, at 8.200 elkunder på Nakskov Elnet bliver opslugt af Andel-koncernen. I den forbindels­e fastslår Andel-topchef Jesper Hjulmand, at han ser frem til at byde de »kommende andelshave­re velkommen«.

Det ventes at ske i »løbet af nogle måneder«. Når myndighede­rnes godkendels­e er i hus, vil elkunderne i Nakskov Elnet nemlig blive Cerius-kunder og således få status som andelshave­re i Andel-koncernen og dermed ret til f.eks. fremtidige millionudl­odninger.

 ?? Foto: Andel/PR ?? Andel er Danmarks største energikonc­ern, efter at det andelsejed­e selskab i 2019 købte Radius Elnet af Ørsted for 21 mia. kr. De 1,1 mio. Radius-kunder er ikke blevet andelshave­re i
Andel.
Foto: Andel/PR Andel er Danmarks største energikonc­ern, efter at det andelsejed­e selskab i 2019 købte Radius Elnet af Ørsted for 21 mia. kr. De 1,1 mio. Radius-kunder er ikke blevet andelshave­re i Andel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark