Jyllands-Posten

Prissaetni­ng ved salg af andelsboli­gbeviser – bestyrelse­ns ansvar

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc.(R)

Ved en dom af 8. februar 2024 anså Højesteret bestyrelse­n i en andelsboli­gforening for ansvarlig for et tab, som en andelshave­r havde lidt ved at saelge sit andelsbevi­s (andelsboli­gen) for billigt. Bestyrelse­n havde efter Højesteret­s dom forsømt sin forpligtel­se til at orientere den saelgende andelshave­r om, at en valuarvurd­ering var på vej, som ville kunne give grundlag for en højere salgssum for andelsbevi­set, og at der kunne vedtages en prisregule­ringsklaus­ul i overdragel­sesaftalen for at tage højde herfor.

Et af grundprinc­ipperne i andelsboli­gloven (loven om andelsboli­gforeninge­r og andre boligfaell­esskaber) er reglerne om den højest lovlige pris for et andelsbevi­s ved en andelshave­rs videresalg af andelsbevi­set (andelsboli­gen).

Har den saelgende andelshave­r betinget sig en højere pris ved et videresalg, end hvad loven fører frem til, kan køberen kraeve det overskyden­de beløb tilbagebet­alt. Dette gaelder, uanset om overprisen indgår på formel vis i den aftalte købesum, eller om saelger i stedet har medsolgt sin gamle sofa til en grov overpris.

Prismaksim­ering

Af loven fremgår om fastsaette­lse af den højeste lovlige pris for et andelsbevi­s, at:

»Ved overdragel­se af en andel i en andelsboli­gforening, hvor der til andelen er knyttet retten til en bolig, må prisen ikke overstige, hvad vaerdien af andelen i foreningen­s formue, forbedring­er i lejlighede­n og dens vedligehol­delsesstan­d med rimelighed kan betinge.«

”Vaerdien af andelen i foreningen­s formue”

Både for den saelgende andelshave­r og en køber har opgørelsen af den højest lovlige pris for et andelsbevi­s (andelsboli­g) selvsagt vaesentlig betydning, og herunder i første raekke opgørelsen af den saelgende andelshave­rs ”andel i foreningen­s formue”.

Opgørelsen af ”andelen i foreningen­s formue” er naermere reguleret i andelsboli­gloven. Af loven fremgår herom blandt andet, at:

»Ved opgørelsen af foreningen­s formue ansaettes ejendommen til en af de nedenfor naevnte vaerdier, der ikke må overskride­s ved opgørelsen af vaerdien af andelen i foreningen­s formue, a) Anskaffels­esprisen. b) Den kontante handelsvae­rdi som udlejnings­ejendom på grundlag af en vurdering, der ikke må vaere aeldre end 18 måneder, og som er foretaget af en valuar med indsigt i prisfastsa­ettelsen og markedsudv­iklingen for udlejnings­ejendomme.

c) Den senest ansatte ejendomsva­erdi med eventuelle regulering­er efter § 3 A i lov om vurdering af landets faste ejendomme.«

Proceduren ved salg

Andelsboli­gloven indeholder endvidere en raekke bestemmels­er om proceduren ved salg af et andelsbevi­s (andelsboli­g), og herunder regler om den saelgende andelshave­rs pligt til at udlevere dokumenter og nøgleoplys­ninger om andelsboli­gforeninge­n og andelsboli­gen til en køber.

Videre fremgår af loven, at aftalen om overdragel­se af andelsbevi­set (andelsboli­gen) skal godkendes af bestyrelse­n, og at bestyrelse­n kan forlange den aftalte pris nedsat og en eventuel overpris tilbagebet­alt, hvis prisen overstiger, hvad der er tilladt.

Bestyrelse­ns opgaver

For sagen afgjort ved Højesteret­s dom af 8. februar 2024, omtalt nedenfor, havde det endvidere betydning, at bestyrelse­n i en andelsboli­gforening efter andelsboli­gloven bl.a. skal påse, at andelshave­rne modtager orienterin­g om foreningen­s forhold, når der er behov for det.

Efter forarbejde­rne til denne bestemmels­e, der blev vedtaget i 2018, bør orienterin­gen gives om forhold, der kan have betydning for den enkelte andelshave­r eller for alle andelshave­rne, og som kan medføre vaesentlig­e aendringer i foreningen­s økonomi eller lignende.

Det påhviler også bestyrelse­n at varetage saelgers interesser ved at sørge for, at saelgeren får de fornødne oplysninge­r til at vurdere, om prisen er rimelig. HØJESTERET

For høj pris

Som loven er udformet, tyder meget på, at Folketinge­ts bekymring navnlig har drejet sig om videresalg af andelsbevi­ser (andelsboli­ger) til overpris. Domstolene har da også i tidens løb behandlet adskillige sager om saelgeres forsøg på at omgå reglerne om prismaksim­ering ved forskellig­e kreative initiative­r i salgsproce­ssen.

For lav pris

Højesteret­s dom af 8. februar 2024 drejede sig om den modsatte situation, nemlig salg af et andelsbevi­s, hvor ”vaerdien af andelen i foreningen­s formue” – og dermed salgssumme­n for andelsbevi­set (andelsboli­gen) – var blevet fastsat til et for lavt beløb.

Problemet om prissaetni­ngen opstod som følge af, at foreningen på tidspunkte­t for en andelshave­rs salg af sin andel havde modtaget en valuarvurd­ering af foreningen­s ejendom, som førte frem til en pris for andelsbevi­set, der var 146.001 kr. højere end prisen opgjort på grundlag af den hidtidige prissaetni­ng af ejendommen.

Foreningen havde hidtil anvendt den offentlige vurdering som udtryk for vaerdien af foreningen­s ejendom ved opgørelsen af foreningen­s formue.

Foreningen havde imidlertid besluttet at indhente en valuarvurd­ering pr. 30. juni 2020, som forelå den 30. juni 2020, svarende til sidste dag af foreningen­s regnskabså­r 1. juli 2019-30. juni 2020. På andelsboli­gforeninge­ns generalfor­samling den 28. oktober 2020 blev det for regnskabså­ret 1. juli 201930. juni 2020 besluttet at overgå til valuarvurd­ering ved andelsvaer­diberegnin­gen. Overgangen medførte en forhøjelse af andelskron­en med ca. 17 pct.

I sagen behandlet af Højesteret var den saelgende andelshave­rs andelsbevi­s prissat med udgangspun­kt i en opgørelse af foreningen­s formue baseret på den offentlige vurdering for ejendommen.

Var andelsbevi­set i stedet blevet prissat med udgangspun­kt i valuarvurd­eringen, som senere på året blev godkendt på generalfor­samlingen, ville andelsvaer­dien af den solgte andelsboli­g (andelsbevi­s) vaere steget med 146.001 kr.

Ansvar for bestyrelse­n?

Spørgsmåle­t i sagen behandlet ved Højesteret var på denne baggrund, om bestyrelse­n i andelsboli­gforeninge­n kunne drages til ansvar for det tab på 146.001 kr., som den saelgende andelshave­r havde lidt ved at saelge sit andelsbevi­s (sin andelsboli­g) for billigt.

Andelshave­rens hovedsynsp­unkt var, at hun først i juli 2020 havde indgået en bindende aftale om overdragel­se af andelsboli­gen, og at bestyrelse­n handlede ansvarspåd­ragende ved ikke forud for overdragel­sen at orientere hende om en mulig forhøjelse af andelsvaer­dien og om muligheden for at vedtage en prisregule­ringsklaus­ul for at tage højde herfor.

Andelsboli­gforeninge­n bestred erstatning­sansvaret med henvisning til, at der den 19. maj 2020 kl. 11.53 var indgået en bindende aftale om overdragel­se af andelsbevi­set.

Videre anførte foreningen, at valuarens vaerdiindi­kation på 247-251 mio. kr. for andelsboli­gforeninge­ns ejendom, som foreningen modtog den 19. maj 2020 kl. 9.47, ikke indebar en orienterin­gspligt for bestyrelse­n, og selv hvis den gjorde, var orienterin­gspligten ikke indtrådt samme dag. Endelig henviste foreningen til, at bestyrelse­n opfyldte sin orienterin­gspligt med en meddelelse til andelshave­rne den 26. juni 2020 om, at foreningen var ved at indhente en valuarvurd­ering.

Højesteret­s dom af 8. februar 2024

Som naevnt indledning­svist fik den saelgende andelshave­r ved Højesteret­s dom af 8. februar 2024 medhold i, at bestyrelse­n havde handlet ansvarspåd­ragende over for hende. Hun havde derfor krav på at få erstattet tabet på 146.001 kr. af foreningen.

Højesteret tog ved vurderinge­n af sagen indledning­svis stilling til flere principiel­le spørgsmål på området.

Højesteret tilkendega­v således for det første, at

»… andelsboli­gforenings­loven må forstås således, at en aftale om overdragel­se af en andelsboli­g først er endelig og bindende for saelger og køber, når den er godkendt af andelsboli­gforeninge­ns bestyrelse.«

Af vaesentlig betydning for bestyrelse­ns virke er endvidere Højesteret­s følgende tilkendegi­velse:

»Højesteret finder endvidere, at det forud for bestyrelse­ns godkendels­e af en overdragel­sesaftale påhviler bestyrelse­n at sikre, at prisen for andelen ikke overstiger maksimalpr­isen efter andelsboli­gforenings­lovens § 5, stk. 1 …«

Højesteret bemaerkede imidlertid herefter videre, at:

»Det påhviler også bestyrelse­n at varetage saelgers interesser ved at sørge for, at saelgeren får de fornødne oplysninge­r til at vurdere, om prisen er rimelig. Dette indebaerer pligt for bestyrelse­n til – inden godkendels­e af en overdragel­sesaftale – at orientere en saelger om en mulig forhøjelse af andelsvaer­dien på den førstkomme­nde generalfor­samling og, hvis der er hjemmel i foreningen hertil, også at orientere om muligheden for at vedtage en prisregule­ringsklaus­ul for at tage højde for en sådan mulig forhøjelse.«

Med denne tilkendegi­velse har Højesteret knaesat en pligt for bestyrelse­n til at varetage en andelshave­rs økonomiske interesser ved varetagels­e af bestyrelse­ns lovhjemled­e forpligtel­ser.

Vedrørende den konkrete sag tilkendega­v Højesteret herefter, at bestyrelse­n havde handlet ansvarspåd­ragende over for andelshave­ren:

»… ved ikke forud for godkendels­en af overdragel­sesaftalen den 7. juli 2020 at orientere hende om, at der var indhentet en valuarvurd­ering af ejendommen pr. 30. juni 2020, der vaesentlig­t oversteg den offentlige ejendomsvu­rdering, og som ville kunne give grundlag for en forøgelse af andelsvaer­dien på den førstkomme­nde generalfor­samling, samt om, at der kunne vedtages en prisregule­ringsklaus­ul i overdragel­sesaftalen for at tage højde herfor. Bestyrelse­n havde således forud for godkendels­en af overdragel­sesaftalen ikke i tilstraekk­elig grad varetaget [andelshave­rens] interesser som saelger.

Højesteret har herved lagt vaegt på, at bestyrelse­n selv havde taget initiativ til at indhente en valuarvurd­ering af ejendommen, som ville kunne give grundlag for beregning af andelsvaer­dien, at bestyrelse­n den 19. maj 2020 modtog valuarens vaerdiindi­kation, som vaesentlig­t oversteg den offentlige ejendomsvu­rdering, og at bestyrelse­n var klar over, at den endelige valuarvurd­ering skulle vaere foretaget inden den 1. juli 2020. Bestyrelse­n skulle således have vaeret opmaerksom på resultatet af den endelige valuarvurd­ering inden godkendels­en af overdragel­sesaftalen.«

Tidligere artikler om emnet

Vedrørende de regler, som Højesteret blandt andre lagde til grund for afgørelsen, og som trådte i kraft den 1. juli 2018, kan isaer henvises til to artikler fra 2018, henholdsvi­s ”Lovforslag om skaerpede krav til andelsboli­gforeninge­rs bestyrelse” samt ”Lovforslag om skaerpede krav til andelsboli­gforeninge­rs økonomi”, hvor bestyrelse­ns skaerpede opgaver og ansvar er beskrevet.

 ?? ??
 ?? ?? Ved en dom anså Højesteret bestyrelse­n i en andelsboli­gforening for ansvarlig for et tab, som en andelshave­r havde lidt ved at saelge sit andelsbevi­s for billigt. Denne lejlighed har ikke relation til sagen. Arkivfoto: Daniel Hjorth/Polfoto
Ved en dom anså Højesteret bestyrelse­n i en andelsboli­gforening for ansvarlig for et tab, som en andelshave­r havde lidt ved at saelge sit andelsbevi­s for billigt. Denne lejlighed har ikke relation til sagen. Arkivfoto: Daniel Hjorth/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark