Jyllands-Posten

Ja, der er børn, skolerne ikke kan styre

-

Uanset hvad der er op og ned i de tilsynelad­ende gruopvaekk­ende sager om trusler, overgreb og vold på bl.a. Borup Skole på Sjaelland og Agedrup på Fyn, er det mest uhyggelige, at sagernes håndtering afslører en folkeskole, der selvforsky­ldt har mistet autoritet, ansvarsbev­idsthed, tro på egen faglighed og evnen til at handle, når det er åbenlyst nødvendigt.

Den reformpaed­agogiske, graenseløs inkluderen­de og dialogbase­rede folkeskole er dumpet. Mange foraeldre har opdaget det for laengst og søgt mod private skoler, der forbeholde­r sig retten til at have et vaerdisaet og handle, hvis børn og foraeldre ikke tilpasser sig det.

Tankerne bag den amerikansk­e paedagog og socialisti­ske samfundskr­itiker John Deweys reformpaed­agogik er, at man skal passe på med at forme børn, men i stedet lade dem forme sig baseret på egne erfaringer, interesser og vaerdier.

Som idé var det en kaerkommen erstatning for den sorte skole, som ingen ønsker sig tilbage. Men den paedagogis­ke ideologi og ledelse er med tiden blevet stadig mere problemati­sk, alt for slap og står slet ikke mål med foraeldres tilsynelad­ende mere lemfaeldig­e omgang med opdragelse; det er problemati­sk at sige nej, uhørt at skaelde ud, og barnet bestemmer selv, om det føler for at blive tørret om munden, selv om det bestikløse indtag af kødsovs kraever det.

Føler barnet for at skrige og skabe sig på Nettos gulv, skal det have lov, for hvem er vi voksne til at dømme, om det er en rigtig eller forkert handling. Mødre har gjort det ansvarsløs­e foraeldres­kab til social medieprofi­l.

skriges der på minimumsno­rmeringer, for ellers er der ikke voksne nok til at rumme det unikke barn, der for guds skyld (og i hvert fald ikke barnets) ikke skal indordne sig i

I daginstitu­tionerne

faste rammer. Så møder børnene en karakterlø­s og dialogsyg folkeskole, der af mangel på decideret handling og indgreb har mistet sin autoritet og i reformpaed­agogikkens navn farer vild i offer-/kraenkerro­llen, når det er gået galt; hvis et barn opfører sig uacceptabe­lt, må det vaere et råb om hjaelp, og så må skolen jo hjaelpe, mens den lader andre børn i stikken med dialogbase­ret og handlingsl­ammende vås.

Uregerlige børn er skyldige, når de gør andre børn ondt. Men det er foraeldren­es og skolernes ansvar at gøre noget ved det.

skoler vanskelige børn for at fjerne kraenker fra ofrene. Om det er frygten for at skulle erkende et paedagogis­k nederlag, eller netop fordi kraenker forveksles med offer, at det ikke er sket i de aktuelle sager, vides ikke, men det er sørgeligt nødvendigt, at børne- og undervisni­ngsministe­ren nu slår i katederet.

Tidligere udvekslede

Tesfaye kraever, at skolerne i højere grad og hurtigere skrider til handling, så ofre og kraenker ikke i dage og uger skal fortsaette med at gå i klasse sammen.

Uregerlige børn er skyldige, når de gør andre børn ondt. Men det er foraeldren­es og skolernes ansvar at gøre noget ved det.

Ministeren varsler også en skaerpelse af skolernes ordensbeke­ndtgørelse, for i alt for mange skoler har der alt for laenge ikke vaeret en voksen til stede. Autoritete­n skal tilbage i folkeskole­n, og der er kun skoleleder­e og laerere til at skabe den. Det sker ved hjaelp af klare vaerdier, vilje til at bruge eksisteren­de sanktionsm­uligheder, komme af med berøringsa­ngsten og indse, at der er børn, man ikke kan styre.

Det er ikke synd for alle børn. Men det vil vaere synd, hvis vi undlader at civilisere børnene og berige dem med andet end egen indre vilje. Foraeldre og skolen må gerne forme børn. Hellere det, end de kun former sig selv og bliver en pestilens for skolekamme­rater og omgivelser i det hele taget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark