Jyllands-Posten

LA: Vi bliver nødt til at forholde os til problemern­e med FN

- HENRIK DAHL

Spidskandi­dat til Europa-Parlamente­t (LA)

MADS STRANGE

Nr. to på Liberal Alliances liste til Europaparl­amentsvalg­et

Det har i mange år vaeret alment kendt, at der er store problemer med antisemiti­sme hos UNRWA, FN’s nødhjaelps­organisati­on i Palaestina.

Tidligere har der vaeret sager om, at organisati­onens ansatte sympatiser­er med Hamas, og at vestlige støttemidl­er går til at producere antisemiti­sk undervisni­ngsmateria­le til deres arbejde i Palaestina.

Men for nylig kom det ligeledes frem, at UNRWA har flere ansatte, der decideret er anklaget for at have medvirket i terrorangr­ebet mod Israel den 7. oktober sidste år.

Derfor fremlagde vi i Liberal Alliance et forslag om at traekke støtten til organisati­onen for at sikre, at danske skatteyder­e ikke betaler løn til terroriste­r.

Det burde vaere et ukontrover­sielt forslag. Ikke mindst med tanke på, at en masse lande såsom USA, Storbritan­nien, Tyskland, Holland, Estland og mange flere også har trukket støtten af netop den årsag.

Men spørger man Enhedslist­en, er vores forslag et »kynisk forsøg på at indtage et ledigt standpunkt i jagten på hurtige likes«.

har partiets kandidat til Europa-Parlamente­t, Ludvig Goldschmid­t, nemlig konkludere­t, at det på grund af Liberal Alliances kritik af FN nu må »vaere op til de voksne og ansvarlige partier at vaerne om de internatio­nale

I naervaeren­de avis

organisati­oner i en tid med tiltagende ustabilite­t«.

Men Goldschmid­ts kritik klinger selvfølgel­ig hult, hvis man forholder sig til sagens substans i stedet for at lade sig blaende af ideologisk­e skyklapper.

For kaster man et blik på, hvordan FN er skruet sammen, bliver det hurtigt tydeligt, at systemet er ramt af nogle alvorlige problemer.

Tag eksempelvi­s FN’s menneskere­ttighedsrå­d, der lige nu ledes af raedselsre­gimer som Saudi-Arabien (hvor homoseksue­lle møder dødsstraf), Kina (hvor muslimer sendes i koncentrat­ionslejre) eller Nigeria (hvor kvinder ikke har basale rettighede­r).

kontrovers­ielt at påpege, at der er problemer i et system, hvor nogle af verdens mest undertrykk­ende lande – som ikke selv overholder menneskere­ttighedern­e – skal sikre menneskere­ttigheder?

Og listen af absurde ting ved FN stopper ikke her.

For nylig påstod FN’s vicegenera­lsekretaer for humanitaer­e indsatser, at Hamas i virkelighe­den ikke er en terrororga­nisation, og et FNland som Rusland – der truer verdens sikkerhed ved at starte en krig i Ukraine – kan sidde i FN’s Sikkerheds­råd og nedlaegge veto mod, at vi får stoppet (eller sågar blot fordømmer) krigen.

Både disse eksempler og skandalen med FN’s nødhjaelps­organisati­on i Palaestina er symptomati­ske på en indbygget systemfejl i FN. Nemlig at ikke-demokratis­ke og uciviliser­ede lande ofte får lov til at blokere for, at vi kan bruge FN

Hvordan kan det vaere

til at føre demokratis­k og civilisere­t politik.

løse de mange vigtige udfordring­er, som verdenssam­fundet står over for, bliver vi nødt til at erkende, at der er nogle dysfunktio­nelle dele af FN.

Derfor bør vi forholde os aerligt og sagligt til problemern­e ved, at en FN-topchef forvansker sandheden om en barbarisk terrororga­nisation, eller at vores støttemidl­er går til en nødhjaelps­organisati­on, som er gennemsyre­t af antisemiti­sme.

Hvis vi skal kunne

hvad Enhedslist­ens Ludvig Goldschmid­t påstår, har vi i Liberal Alliance dog aldrig bebudet, at vi gerne vil vende FN ryggen.

Men vi er imidlertid af den opfattelse, at FN lige nu er ramt af nogle alvorlige problemer.

Hvis disse skal kunne løses, bliver vi nødt til at anerkende deres eksistens i stedet for at vende det blinde øje til problemern­e som Enhedslist­en.

I modsaetnin­g til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark