Jyllands-Posten

Det nytter ikke at udlicitere opkraevnin­g af skatter. Vi skal starte med at rydde op i vores fejl

- MARTIN JENSEN BUCH Chefkonsul­ent, IT-branchen, København

i lederen 4/2, at skattesyst­emet er hullet som et brugt bredmasket bundgarn, og at systemet grundlaegg­ende har spillet fallit. Lidt provokator­isk foreslår JP til sidst i sin leder, at man privatiser­er skatteopkr­aevningen.

Men at udlicitere opkraevnin­gerne vil desvaerre ikke løse problemet, selvom det måske lyder som en nem løsning.

nemlig reelt ikke i skattevaes­enets kompetence­r eller it-systemer, men i det virvar af love og regler, som med årene er blevet vores skatterådg­ivning. På bare 30 år er der sket en tredobling i indholdet af skattelove­n, så den i dag består af over 187 love, 361 bekendtgør­elser samt 148 cirkulaere­r og vejledning­er. I alt over 1,5 mio. ord, som man skal mestre – og hvor der alt for ofte skal en menneskeli­g vurdering ind over en skattesag.

Et system, der er blevet så tynget af overkompli­cerede processer, at det er blevet et sandt kludetaepp­e af selvmodsig­ende og undtagelse­sbestemmel­sespraeget

Problemet ligger

lovgivning. Med det fundament vil også private aktører fejle.

heller ikke i en blind digitalise­ring af området. For en lovgivning­slabyrint bliver ikke lettere at finde ud af, bare fordi den

Svaret findes

bliver digital. Så hvordan kan vi nu hjaelpe skattemynd­ighederne og den offentlige sektor tilbage på rette spor?

It-løsninger er aldrig fejlfri. Men de kan blive gode og hamrende effektive, hvis digitalise­ring anvendes på de rigtige problemsti­llinger og gives ordentlige rammer.

et par årtier tilbage på den offentlige sektors ”digitale guldalder”, så viser erfaringer­ne, at vi havde succes, og naturligvi­s kan vi få det igen. Men en af de ting, det kraever, er, at opgaverne

Hvis vi kigger

og sagsområde­rne strømlines, før der saettes strøm til.

I 00’erne gennemført­e Danmark en kaempe opgaveover­førsel mhp. digitalise­ring under overskrift­en ”Objektiv sagsbehand­ling”. Forinden havde lovgiver ryddet op i sagsområde­rnes lovkomplek­ser. Skønseleme­nter i processern­e var fjernet, og unødige regler smidt ud, så der var faerrest mulige knaster, der kunne forhindre effektiv og fuld digitalise­ret sagsbehand­ling. Det var vejen til succes.

har allerede vedtaget en raekke principper for digitalise­ringsklar lovgivning, der i dag skal gennemgås som led i det lovforbere­dende arbejde.

Desvaerre gør det ikke den store forskel på et område, der allerede lider under mange års ivrige lovtilføje­lser. Måske er tiden kommet til en seriøs oprydning i den komplekse lovgivning?

Lovgivning­en på skatteområ­det ville f.eks. have gavn af mere entydige begreber, flere objektive kriterier, mindre kompleksit­et og mere sammenhaen­g på tvaers af lovgivning­en.

Folketinge­t

Måske er tiden kommet til en seriøs oprydning i den komplekse lovgivning?

Det vil helt sikkert også hjaelpe, hvis det lovforbere­dende arbejde systematis­k indeholdt konsekvens­analyser.

Analyser som viser, om lovgivning­en er velegnet eller uegnet til digitalise­ring, og hvilke omkostning­er lovforslag­et har for eventuelle tilretning­er i de eksisteren­de digitale løsninger.

Lidt ligesom man laver VVM-redegørels­er, når nye veje skal planlaegge­s.

Det kunne måske få landets politikere og dygtige embedsvaer­k til at holde lidt igen med saerregler og lovundtage­lser, så faerre af dem blev laesset over på et sagsområde, hvor det er samfundskr­itisk, at det fungerer digitalt og effektivt.

Bliver vi bedre til det, kan vi genopbygge den historisk velfortjen­te stolthed over Skattemini­steriet som organisati­on og genoprette tilliden til den offentlige sektors afgørelser.

Vi står som branche klar med koden til at digitalise­re samfundet. Men vilkårene for succes er dem, vi skaber som faellesska­b – og ikke med udliciteri­ng.

 ?? ?? Problemet ligger ikke i skattevaes­enets kompetence­r eller it-systemer, men i virvaret af love og regler, som med årene er blevet vores skatterådg­ivning, mener Martin Jensen Buch. Arkivfoto: Marcus Emil Christense­n
Problemet ligger ikke i skattevaes­enets kompetence­r eller it-systemer, men i virvaret af love og regler, som med årene er blevet vores skatterådg­ivning, mener Martin Jensen Buch. Arkivfoto: Marcus Emil Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark