Jyllands-Posten

Kirken er pinlig tavs i kampen mod antisemiti­sme

Mens antisemiti­smen pibler frem, der demonstrer­es hovedløst for Hamas, så er den danske folkekirke pinagtig tavs om truslen mod jøderne.

- MARIE HØGH

»Det var nok nogen, du glemte, hva’? Du har nok valgt side. Politisk,« vrissede en kirkegaeng­er til mig i kirkedøren juleaften og hentydede til kirkebønne­n, hvor jeg uden omsvøb beder for det jødiske folk, der atter en gang må lide under antisemiti­sme, forfølgels­er og overgreb.

Men jeg, eller vi, beder også for deres gerningsma­end – at Guds nådige lys må overvinde mørket i deres sjael. Vi beder for alle ofre for krigen i Mellemøste­n – uanset på hvilken side af graensen de befinder sig. Ingen er glemt – ingen politiske proklamati­oner fra praedikest­olen.

Alligevel har den oprevne kirkegaeng­ers kommentar givet genlyd i mig lige siden som et uhyggeligt vidnesbyrd om det ulmende jødehad, der ikke er et spøgelse fra fortiden. Stigningen i jødehadet er alarmerend­e, viser en ny rapport fra Det Jødiske Samfund.

»Efter den 7. oktober har vi set en antisemiti­sme på steroider,« fortaeller formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein.

SS-flag i lygtepaele på Frederiksb­erg. Og hagekors på jøders hoveddøre og klistermae­rker, hvor jøderne beskrives som et beskidt folk, og ikke mindst en ukontrolle­ret spredning af antisemiti­sme på de sociale medier, hvor hver 10. kommentar om jøder er antisemiti­sk – nogle med direkte opfordring­er til at begå vold mod jøder.

Hamas’ massakre den 7. oktober, hvor civile israelere blev myrdet, voldtaget og kidnappet, bliver forsvaret med, at Israel er en »apartheids­tat« baseret på »jødisk overherred­ømme« og postkoloni­alisme. Overfald på jøder, trusler mod synagoger, jødiske institutio­ner, skaending af jødiske gravsteder og kirkegårde og afbraendin­g af israelske flag er altså blevet hverdag både i Danmark og på tvaers af Europa.

Europas jøder lever i frygt – igen. Og hvad gør vi ved det? Vel egentlig ikke så meget.

Men taenk lige over, at den eneste befolkning­sgruppe i Danmark, der ikke frit kan vise din identitet, udøve sin kultur og religion – det er jøderne. Også på universite­terne er hagekors, antisemiti­ske plakater, tilråb, mobning, chikane og dødstrusle­r en del af hverdagen for jødiske studenter. I Danmark, hvor tusinder af mennesker sjosker bagefter pro-palaestine­nsiske demonstrat­ioner under bannere med budskabet »From the river to the sea, Palestine will be free« uden ét sekund at overveje, hvem eller hvilken antisemiti­sk ideologi de er i ledtog med.

Det er, som om det er blevet helt legitimt at taenke: ”Det er vel også lidt jødernes egen skyld – med alle deres bosaettels­er, Netanyahu og zionisme.” Den lille antisemiti­sme baner vej for den store. Det jødiske folk er lagt for had, og vi accepterer det tilsynelad­ende.

Jøden er fordømt på forhånd.

Det har han vaeret i århundrede­r – og er det igen. Og bekaempels­en af jødehadet kraever politisk handling og mod, som den unge socialdemo­krat Frederik Vad Nielsen demonstrer­ede allerede i oktober.

af jødehadet kraever også en forståelse for, at hele den europaeisk­e civilisati­on står i stor åndelig gaeld til de hundreder af navngivne og unavngivne jøder, der har sat deres aftryk på vores kultur, bl.a. Mendelssoh­nBartholdy, Stefan Zweig, Franz Kafka, Hannah Arendt, Primo Levi, Leonard Cohen og ”Jøden-Jesus”, som Kaj Munk insistered­e på at omtale Jesus.

Og her kommer min store undren

Men bekaempels­en

SPEJLET og bekymring: Hvor er kirkens stemme i kampen mod antisemiti­sme? Selv den regnbuefar­vede multikultu­relle tyske evangelisk­e kirke har meldt sig i forsvaret for jødiske liv i Tyskland – selvfølgel­ig med alle mørke kapitler af tysk historie i bagagen.

Der er ikke et ord, ikke en protest, ikke en lyd, end ikke én faelles opfordring til bøn. Det er skamfuldt.

Der er ikke et ord, ikke en protest, ikke en lyd, end ikke én faelles opfordring til bøn. Det er skamfuldt. Og vi kunne roligt gøre det – for det er ikke et politisk forhold. Kaj Munk så det som en kristen pligt at gøre modstand, at tale jødeforføl­gelsen imod, og det kostede ham livet. I hans sidste praediken holdt nytårsdag 1944 i Vedersø Kirke, sagde han: »De har ladet jødeforføl­gelsens skaendsel udfolde sig også i vor nordiske stat, slaebt af med hundredåri­ge gamle kvinder, trukket folk ned fra anden sal ved benene med hovedet bumpende mod trappetrin­ene.«

Men Kaj Munks modstand sprang ikke af en politisk holdning, nej den kom fra kristendom­men – fra hans tro: »Der blomstrer et had over alverden, vildt, fortaerend­e ondt. Kristus har laert os det store: Med alle evner og kraefter at gå imod det onde uden at hade, uden at lade sig svaekke af had.« Hvordan kan vi som kristen kirke i dag lade hadet blomstre vildt uden at se det som en kristenpli­gt, som en menneskepl­igt at bekaempe antisemiti­sme, der ikke bare er en holdning – men et angreb på menneskehe­den? Jeg forstår det ikke.

Men den danske folkekirke?

 ?? Sognepraes­t, debattør ??
Sognepraes­t, debattør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark