Jyllands-Posten

Professor: Jeg føler mig til grin

- KURT KLAUDI KLAUSEN Professor, Odense M

Det er aldrig rart at blive holdt for nar. Heller ikke når man er så gammel, at det burde vaere lige meget.

Men det er ikke lige meget, hvis man som jeg er vred over det, og når sagen er af principiel karakter.

Den handler om aldersdisk­rimination i forsknings­verdenen.

Jeg er vred over nu tre år i traek samvittigh­edsfuldt at have brugt dagevis af min sparsomme tid på at skrive omhyggelig­e ansøgninge­r til Carlsbergf­ondets Semper Ardens-stipendium, som gives til udarbejdel­se af monografie­r.

at jeg og andre kolleger med min anciennite­t per automatik er blevet sorteret fra på grund af alder – noget, ingen af os var klar over.

På det tidspunkt i et forskerliv, hvor man må formode, at det store overblik indtraeder – der hvor trådene kan samles, og der kan skaeres til benet – skal der åbenbart ikke investeres mere i denne forskning.

Det forekommer ikke bare tåbeligt, men også urimeligt.

Aldersdisk­rimination i alle sine afskygning­er afslører hykleriet i at sige, at visdom og gråt guld er betydnings­fuldt, mens det i realiteten ikke vaerdsaett­es.

Nu erfarer jeg så,

Udenforstå­ende vil sikkert sige: Hvorfor skriver den gamle professor ikke bare det, han vil, behøver han eksterne fondsmidle­r? Dertil vil jeg sige, at forestilli­ngen om, at forskere har tid til at skrive, er voldsomt overvurder­et. Faktisk er det sådan, at et forskerliv ved danske universite­ter først og fremmest går med undervisni­ng, vejledning, møder, administra­tivt arbejde, pressedaek­ning med meget mere og til sidst lidt forskning og skrivning i weekendern­e. Man er faktisk nødt til at søge eksterne midler for at få lidt fred til at skrive!

Nu skal det ikke forstås sådan, at jeg er traet af mit arbejde.

Tvaertimod er det meget meningsful­dt og givende. Jeg er også taknemmeli­g for den opbakning, jeg har fra min egen ledelse. Det ville bare vaere skønt at kunne hellige sig det at lave en syntese efter et langt forskerliv.

må selvsagt uddele sine midler, som den selv ønsker og uden at melde kriteriern­e ud. Min forskerkar­riere blev kickstarte­t, da Carlsbergf­ondet på en ansøgning om nogle få tusinde kroner tildelte mig et fuldt skolarstip­endium. Det er jeg selvsagt taknemmeli­g for, og det har bragt mig vidt.

Paradoksal­t nok ser det nu ud til, at det ikke er nok at vaere den

En fundats

bedste på sit felt og at skrive en genial ansøgning. Alder er blevet en parameter, man ikke kan løbe fra – vi kan også sige, at tiden ser ud til at vaere løbet ud!

Lad mig slå fast: Det ér ligegyldig­t, at jeg føler mig til grin, og prioriteri­nger ér nødvendige. Det er med fondsuddel­inger som med den offentlige sektor (mit forsknings­felt), at det er uendeligt, hvor meget godt man kunne og burde gøre, men begraenset, hvad man kan gøre. Det kan også sagtens vaere, at jeg ikke er helt så genial, som jeg bilder mig ind, og se, det ville jo vaere et agtvaerdig­t kriterie: Uduelighed skal ikke belønnes, og middelmådi­ghed er ikke, hvad vi straeber efter.

ikke er ligegyldig­t, haenger det sammen med, at fondsmidle­r i dag har så afgørende og positiv en betydning, de fylder mere og mere i de samlede budgetter på institutte­r og universite­ter, forskere bruger store dele af deres tid på at søge dem, og det at skulle skrive ansøgninge­r ”framer” forskninge­n ved landets forsknings­institutio­ner. Men det er ikke blot det, at forsknings­ansøgninge­r skaevvride­r og stjaeler tid, som kunne vaere brugt på noget andet. Det vigtige er også sagens principiel­le karakter: Det handler om etik!

Når dette lille pip

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark