Jyllands-Posten

Punktafgif­ter er bedre – trods alt

- PETER RING Civilingen­iør, HD, Vedbaek

Hvad er grundidéen med en CO2afgift på landbrugsv­arer?

A. At få penge i kassen til at støtte udviklinge­n af mere CO2-effektiv landbrugsp­roduktion? B. At demonstrer­e, hvor hellige vi er som foregangsl­and, uden at vores bidrag overhovede­t vil kunne måles på temperatur­saenkninge­n? C. At få befolkning­en til at spise faerre landbrugsv­arer, dvs. mindre mad, og dermed mindske CO2-udledninge­n?

Hvis vi bare pålaegger dansk landbrug en CO2-afgift, bliver der produceret faerre landbrugsv­arer i Danmark – men ikke i verden. Men da befolkning­en bortset fra de fattigste (!) naeppe kommer til at spise ret meget mindre af den grund, betyder det, at disse landbrugsv­arer i stedet skal produceres et andet sted og i nogle tilfaelde mindre CO2-venligt. Desuden bliver der udledt en masse ekstra CO2 fra de skibe, tog og lastbiler, der skal transporte­re varerne til Danmark. Så det totale CO2-regnskab bliver negativt. Men hurra, regeringen kommer måske lidt naermere 70 pct.-målet for lille Danmark.

Hvis A er hovedidéen, er det en bedre løsning at laegge CO2-punktafgif­ter på fødevarer, f.eks. 1 pct. på grøntsager, 5 pct. på oksekød og 2 pct. på kyllinger. Så skader det ikke eksporten, aendrer ikke på landmaende­nes økonomi og medfører ikke øget import og ekstra CO2-udledende transport. Der skal vaere balance mellem afgifterne og de beløb, der bruges på at udvikle et mere CO2-effektivt landbrug, og CO2-formindske­lsen på verdenspla­n kommer så fra effektivis­eringen. Punktafgif­ter vil i øvrigt naeppe vaere et problem for EU. Tvaertimod vil andre lande måske kopiere dem.

B er en smuk tanke, men er I politikere sikre på, at ret mange andre lande vil skyde sig selv i foden på samme måde? Tror I virkelig, at Kina, Indien, USA (isaer under Trump), Indonesien og Brasilien – for ikke at tale om Rusland og alverdens andre diktaturst­ater – vil kigge på Danmark og sige: ”Det gør vi også!”? Det er kun i de store lande, det virkelig kommer til at taelle på klimaet – hvis det overhovede­t vil aendre andet end at gøre en masse mennesker mere fattige. En afgift kan kun flytte penge og måske motivere nogle mennesker til at aendre adfaerd, ikke i sig selv formindske CO2-udviklinge­n.

Hvis det er C, man ønsker, er det sikkert en bedre idé at støtte brugen af Wegovy med så store tilskud, at mange af os kommer til at spise mindre og på sigt belaste sundhedssy­stemet mindre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark