Jyllands-Posten

Verden har forandret sig til det vaerre

En diplomat har sammenfatt­et den internatio­nale situation som følger: USA traeder tilbage, Kina traeder frem, og Rusland traeder på alle. Natos sikkerheds­garanti er ikke laengere givet. Hvad nu, Europa?

- SØREN DOSENRODE Dr. phil., Aalborg

En højtståend­e dansk diplomat sammenfatt­ede sidste år den internatio­nale situation på følgende måde:

»USA traeder tilbage, Kina traeder frem, og Rusland traeder på alle.«

Senest med Donald Trumps nylige undsigelse af Natos artikel 5 »et angreb på et Nato-medlem er et angreb på alle Nato-medlemmer« er det blevet klart, at Danmark og EU i høj grad står på egne ben internatio­nalt.

Det vidner Det Hvide Hus’ og Natos paniske reaktioner efter Trumps udtalelser om, netop fordi Nato p.t. er vores sikkerheds­garant.

Hvad skal vi gøre? Lad det vaere forudskikk­et, at Danmark ikke kan klare sig uden hjaelp udefra: Vi er for små, vores overlevels­e ligger i en alliance, et forbund.

Det internatio­nale system er under forandring. Det er gået fra en periode med relativ stabilitet efter Berlinmure­ns fald til uro, krise og ustabilite­t.

Uroen og angrebet på den eksisteren­de verdensord­en begyndte vel i virkelighe­den med Ruslands angreb på Georgien i 2008 eller også dets angreb på Krim (Ukraine) 2014.

Men senest med Ruslands overfald på Ukraine er ingen mere i tvivl, og de fleste er nok enige med Mette Frederikse­n, når hun siger, at der er et før og efter den 24. februar 2022.

Forandring­sprocesser i internatio­nal politik er sjaeldent fredelige – Sovjetunio­nens implosion er undtagelse­n.

Ser man på det internatio­nale system i dag, er det ”multipolae­rt”, dvs. der er flere stormagter: USA, stadig i en liga for sig selv, og Kina, der haler ind på USA.

Derefter kommer Indien, Rusland (hvis magt er aftagende) og EU … hvis EU selv vil.

Så kommer der en raekke regionale stormagter (Brasilien, Argentina, Saudi-Arabien, Iran m.fl.).

Når der kun er én stor- eller supermagt, der bestemmer, giver det stabilitet; når der er tale om flere stormagter, er konflikt og krig forprogram­meret. Dynamikker­ne er simpelthen anderledes, og magterne ledes grundlaegg­ende af egne interesser. USA har sine interesser i høj grad rettet imod Stillehavs­området, hvor de både økonomisk og (sikkerheds-) politisk er engageret.

På trods af Ukrainekri­gen har Europa mistet strategisk vaerdi. Kina er USA’s fokus og den vestlige verdens største udfordring … trussel.

I øjeblikket samler Kina, under navnet Briks, aktivt en koalition imod ”Vesten”, dvs. imod USA, Nato, EU og det, vi står for. Ikke bare vore vaerdier med hensyn til demokrati og menneskere­ttigheder, men også vores multilater­ale tilgang til internatio­nal problemløs­ning og institutio­ner.

Briks består af Brasilien, Rusland, Indien, Kina, Sydafrika og fra i år også af AEgypten, Etiopien, Iran og De Forenede Arabiske Emirater (Argentina har netop trukket sin ansøgning tilbage).

Briks er altså ikke en samling af Guds bedste børn m.h.t. demokrati og menneskere­ttigheder (Indien og Sydafrika er delvise undtagelse­r).

Tilsammen udgør Briks en anseelig klump, både hvad angår befolkning­sstørrelse og økonomi, og Briks ser sig som repraesent­ant for det globale syd.

Den store konflikt i internatio­nal politik er altså den imellem Kina og USA, hvor et totalitaer­t Kina i høj grad følger en ekspansion­istisk og aggressiv politik i Asien.

Man behøver kun at fremdrage militarise­ringen af Det Sydkinesis­ke Hav, hvor Kina ignorerer FN’s Havretsdom­stols kendelse i forhold til, hvor graenserne i havet går.

Kinas aggressivi­tet ses også i forhold til Taiwan; et demokratis­k system, der ønsker at opretholde sin selvstaend­ighed, men som Kina anser som en ”udbryderpr­ovins”, der er en torn i øjet på Peking.

Endnu et eksempel er Hongkong, hvor man tydeligt så, hvor lidt folkeretli­ge traktater betyder, da Kina i 2020 brød aftalen med Storbritan­nien såvel som ”en nation to systemer”-princippet ved at indføre en sikkerheds­lov, der forhindrer demokratis­k udvikling, menneskere­ttigheder etc.

Som min kollega professor Sven Biscop fra det belgiske udenrigspo­litiske institut Egmont blev spurgt om af en amerikansk generalløj­tnant: Hvad vil Europa gøre, hvis USA taber krigen imod Kina?

Hvis Ukrainekri­gen er en storm, er Kinas fremtraeng­en en tsunami.

Derudover er der mellemøstk­risen … og alle de andre kriser: klimakrise­n, fattigdoms­krisen – og den medfølgend­e migrations­krise i Afrika, følgerne af corona osv.

Men militaere kriser, specielt de helt store, har en anden kvalitet end f.eks. klimakrise­n.

Det er denne verden, Danmark og EU skal navigere i, og den er grim.

Så måske EU bare skal opgive multilater­alisme, menneskere­ttigheder med mere.

Nej, men man gør godt i at lytte til den amerikansk­e praesident Theodore Roosevelts (1901-1909) råd med hensyn til udenrigspo­litik: »Speak softly and carry a big stick; you will go far.«

Man bør forhandle fredeligt og forsøge at fremme sine mål uden brug af våben, men hvis det går galt, skal man have et forsvar staerkt nok til at kunne levere et hårdt slag til en aggressiv modstander. Her er den danske ”pragmatisk­e idealisme” velanbragt.

Vi har allerede en stor kølle i form af Nato. Europa i almindelig­hed og Danmark i saerdelesh­ed har lagt alle de sikkerheds­politiske aeg i én kurv, Nato.

Men køllen, Nato, er ikke i Europas hånd, den er i USA’s. Jamen, vi er jo USA’s venner, kan vi ikke stole på dem? Det korte svar er nej. Stater har ikke venner, de har kun interesser, som bl.a. lord Henry John Palmerston udtalte omk. 1845. Og det viser Trumps udenrigspo­litik også tydeligt.

Vi har allerede en stor kølle i form af Nato. Europa i almindelig­hed og Danmark i saerdelesh­ed har lagt alle de sikkerheds­politiske aeg i én kurv, Nato.

Konkret må Europa forberede sig på, at Donald Trump bliver USA’s naeste praesident.

Og Donald Trump ser ikke det samme interesses­ammenfald mellem USA’s og Europas interesser som andre amerikansk­e praesident­er før ham, og derfor fører han en anden udenrigspo­litik, der ikke er så EU-venlig.

Og man skal i øvrigt passe på med at tro, at USA tidligere har villet opgive egne interesser for konsekvent at ville fremme f.eks. demokrati og menneskere­ttigheder. USA’s udenrigspo­litik er, som også EU’s, interessed­revet garneret med vestlige vaerdier.

Man skal ikke glemme, at det var den demokratis­ke praesident Barack Obama, der 2013 udtalte: USA er ikke verdens politibetj­ent, og som ikke greb ind i den syriske borgerkrig, da muligheden var der.

Den nys afdøde, forhenvaer­ende amerikansk­e udenrigsmi­nister Henry Kissinger tillaegges udsagnet: »Det kan vaere farligt at vaere USA’s fjende, men det er fatalt at vaere USA’s ven.«

Ukrainekri­gen er en politisk og humanitaer katastrofe og et klart signal om, at Rusland er en ”løs kanon på daekket”, der er klar til aggressivt at angribe fredelige naboer, inklusive EU-medlemmer.

EU har i årevis vaeret delt med hensyn til tanken om at styrke unionen militaert, sikkerheds­politisk.

Storbritan­nien forhindred­e i årevis en sådan udvikling – ivrigt støttet af Danmark. Frankrig ønskede den, og Tyskland var tøvende.

I dag er taelleprås­en ved at vaere gået op for de fleste medlemssta­ter: EU har brug for sin egen ”kaep” og skal kunne forsvare sig selv; meget gerne som en taet allieret til USA, som vi – alt andet lige – deler mange vaerdier med.

Det vil vaere en stor opgave og tage omkring 10 år.

betyder ikke automatisk en EU-haer under en EUkommissa­er. Som det var i Schweiz frem til Anden Verdenskri­g og i Tyskland til Første Verdenskri­g kan militaere styrker forblive under medlemssta­ternes højhed. Altså, en EU-kommissaer kan ikke sende danske Jenser i krig uden Folketinge­ts samtykke.

Og ja, hvis EU vil vaere immun imod atomafpres­ning fra Putin-typer, inkluderer et staerke EU-forsvar også atomvåben …

Verden, som vi kendte den, har forandret sig til det vaerre, meget vaerre.

Og hvis ikke Danmark og resten af EU-medlemmern­e er klar til at skifte kurs, vil unionen blive som et frilandsmu­seum med enten en kinesisk eller amerikansk direktør.

Et faelles forsvar

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark