Jyllands-Posten

Teatret traekker stadig i Stina Ekblad

Hun havde planer om at drosle ned. Men den finsk-svenske skuespille­r Stina Ekblad spiller lystigt videre på Sveriges nationalsc­ene.

-

Som 17-årig flyttede hun til Danmark for at blive skuespille­r.

I 1975 blev hun uddannet fra Odense Teater, og siden har finsk-svenske Stina Ekblad ikke kunnet holde sig fra de skrå braedder.

Mandag 26. februar fylder skuespille­ren, der anses som en af Sveriges mest betydnings­fulde, 70 år.

Allerede som lille havde Stina Ekblad en laengsel efter at udtrykke sig.

Brød igennem i Danmark

Først undersøgte hun muligheder for at blive skuespille­r på svensk, som er hendes modersmål, i Finland,

hvor hun er opvokset.

Men det viste sig besvaerlig­t. I stedet kiggede hun mod Danmark, hvor hun først tog på højskole og siden indtog Odense Teaterskol­e.

Hun brød igennem på den danske teaterscen­e, før hun i begyndelse­n af 1980’erne tog til Stockholm, den svenske hovedstad, hvor hun optrådte i flere af Ingmar Bergmans opsaetning­er.

På film brød hun igennem som Agnes von Krusenstje­rna i ”Min elskede - Amorosa” fra 1986.

Stina Ekblad har medvirket i et hav af danske film og tv-serier.

Bedst kendt er hun nok for sin rolle som direktør Kaj Holger Nielsens hustru, Karin, i den populaere DR-serie ”Krøniken” fra midten af 2000’erne.

Generelt har hun igennem årene dog gjort sig mest på teaterscen­en, hvor hun føler sig bedst tilpas.

Hun har blandt andet i 2019 vundet en Reumert i kategorien Årets Kvindelige Hovedrolle for sin praestatio­n i ”Dantes Guddommeli­ge Komedie” på Østerbro Teater i København.

»Et scenisk geni«

Ekblad har i årevis vaeret tilknyttet Sveriges nationalsc­ene, teatret Dramaten i Stockholm, hvor hun også nu er aktuel.

Hun kaldes af avisen Expressens anmelder for »et scenisk geni« for sin optraeden i et stort opsat teaterstyk­ke med udgangspun­kt i graeske tragedier.

Og til maj er der premiere på en opsaetning, hvor hun også er i en af hovedrolle­rne.

For et par år siden sagde Stina Ekblad, at hun regnede med at drosle ned, fordi det er så hårdt arbejde at stå på en scene. Men hun fortsaette­r ufortrøden­t til glaede for de svenske teatergaen­gere.

Privat bor hun i Sverige sammen med skuespille­ren Jan Dolata, som hun har en søn med.

 ?? ?? Stina Ekblad er aktuel i flere opsaetning­er på teatret Dramaten i Stockholm. Mandag 26. februar fylder den finsk-svenske skuespille­r, som er uddannet i Danmark, 70 år. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Stina Ekblad er aktuel i flere opsaetning­er på teatret Dramaten i Stockholm. Mandag 26. februar fylder den finsk-svenske skuespille­r, som er uddannet i Danmark, 70 år. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark