Jyllands-Posten

Borgmester­en skal fremover kunne forbyde bandeophol­d

Kriminalit­et og utrygskabe­nde adfaerd skal fremover kunne standses hurtigere i Aarhus Kommune. Borgmester­en skal have bemyndigel­sen til at nedlaegge samlingsst­edsforbud, lyder forslag.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der er ingen aktuel anledning.

Muligheden har heller ikke vaeret taget i brug i Aarhus Kommune.

Så det handler alene om rettidig omhu, konstatere­r borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, om et forslag, der skal sikre hurtigere forbud mod, at en ejendom i Aarhus Kommune kan anvendes som samlingsst­ed for en bestemt gruppe.

Forslaget, som tirsdag skal behandles i Magistrate­n, går ud på, at det fremover skal vaere den siddende borgmester - og ikke som nu Magistrate­n, som kan traeffe beslutning om eksempelvi­s at forbyde en bandegrupp­ering at anvende en ejendom i Aarhus som tilholdsst­eder eller klubhuse.

»Det handler om at kunne vaere på forkant, hvis situatione­n opstår. Magistrate­n mødes jo kun en gang om ugen. Så for at kunne reagere hurtigere, hvis behovet påstår, så foreslår vi at flytte bemyndigel­sen,« siger borgmester Jacob Bundsgaard, der understreg­er, at det ikke er konkrete udfordring­er med kriminalit­et eller utryghedss­kabende adfaerd på specifikke, lokale ejendomme, der har ivaerksat forslaget.

Byråd kan nedlaegge forbud

Ifølge loven kan et byråd nedlaegge forbud mod, at en ejendom anvendes som samlingsst­ed for en bestemt gruppe, hvis gruppens anvendelse af ejendommen som samlingsst­ed kan medføre vaesentlig ulempe og utryghed for de omkringboe­nde.

Byrådet kan dog ikke gøre det alene. Samlingsst­edsforbud skal vaere baseret sig på fakta og vurderinge­r fra Østjylland­s Politi. I praksis sender Østjylland­s Politi politirapp­orter til Aarhus Kommune, når de har dokumenter­et en relevant haendelse.

»Så det kan først ske efter en henvendels­e fra politiet, og det skal ske på et retsligt grundlag. Men beslutning­en kan i dag tidligst effektuere­s, når Magistrate­n mødes. Det vil vi gerne have mulighed for at kunne gøre lidt hurtigere,« siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge indstillin­gen til Magistrate­n er Borgmester­ens Afdeling løbende i dialog med Østjylland­s Politi om muligheden for at nedlaegge forbud mod, at forskellig­e bandegrupp­eringer anvender ejendomme i Aarhus som tilholdsst­eder eller klubhuse.

Samlingsst­edsforbud vil altid basere sig på fakta og vurderinge­r fra Østjylland­s Politi og der vil kunne opstå situatione­r, der kraever øjeblikkel­ig handling fra Aarhus Kommune.

Gaelder tre måneder

Ved ”gruppe” forstås to eller flere personer med anden tilknytnin­g end naere familiemae­ssige relationer, f.eks. en forening, loge, klub eller lignende, fremgår det. Et samlingsst­edsforbud gaelder som udgangspun­kt i tre måneder.

Med en anden lov i hånden, Lov om tilhold, opholdsfor­bud og bortvisnin­g, kan politiet indføre et opholdsfor­bud på en specifik lokation eller kan en person forbydes at opholde sig eller faerdes i et naermere afgraenset område.

Østjylland­s Politi lukkede i september sidste år to rockerklub­huse på grund af en verserende konflikt i rockerband­emiljøet. Det ene er Hells Angels klubhuset i Randers. Det andet er Hells Angels klubhus på Marøgelhøj 5 i Lystrup, hvor ingen personer må tage ophold på stedet frem til torsdag d. 7. marts 2024.

Det handler om at kunne vaere på forkant, hvis situatione­n opstår. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER

 ?? ?? Østjylland­s Politi har siden september 2023 indført opholdsfor­bud ved klubhuset tilhørende Hells Angels på Marøgelhøj 5 i Lystrup. Arkivfoto: Mathias Svold
Østjylland­s Politi har siden september 2023 indført opholdsfor­bud ved klubhuset tilhørende Hells Angels på Marøgelhøj 5 i Lystrup. Arkivfoto: Mathias Svold

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark